• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huomio koululaisten kasvisten syömiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20088_12442.jpg

Puoli kiloa täyttä tavaraa

Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.

Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.

Aamupalalla päivä vauhtiin

Kunnon tukeva aamiainen ennen kouluunlähtöä auttaa niin pieniä kuin isojakin koululaisia keskittymään aamupäivän tunteihin. Kurnivalla vatsalla on vaikea omaksua uusia asioita ja osallistua koulutyöskentelyyn. Aamupalalle on hyvä kattaa aina jotain värikästä eli kasviksia muodossa tai toisessa. Marjat tai hedelmät sopivat hyvin maustamaan niin lämpimän puuron, viilin kuin jogurtinkin. Täysjyväleivällä salaatinlehdet, viipaloidut kurkut, tomaatit tai paprikat piristävät päivän alkua ihmeesti ja hulahtavat koululaisten vatsaan huomaamatta.

marjaherkku
marjaherkku
kuningatarsmoothie
kuningatarsmoothie

Välipala valmiiksi koulusta saapuville

Vanhempien vastuulla on huolehtia välipalan valmistamisesta alakoululaisille. Välipalan voi valmistaa edellisenä iltana vaikka päivällisen tai iltapalan valmistamisen yhteydessä. Lapset kannattaa ottaa puuhaan mukaan. Yläkoululaiset osaavat jo tehdä helppoja välipaloja itsekin. Vanhempien vastuulle jää kuitenkin isompienkin lasten osalta edelleen raaka-aineiden ostaminen valmiiksi kotiin ja välipalojen ideointi yhdessä lapsen kanssa. Välipalan voi koota helposti ihan tavallisista perusraaka-aineista kuten kasviksista ja täysjyväviljavalmisteista. Sitä voi täydentää tarvittaessa vähärasvaisilla, -vähäsuolaisilla ja -sokerisilla maito- ja lihavalmisteilla.

uunipatonki
uunipatonki
mikrolämpimät leivät
mikrolämpimät leivät

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että välipalassa olisi aina vähintään yksi kourallinen vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä muodossa tai toisessa sekä yksi annos viljavalmisteita esim. leipää. Marja- ja hedelmäpirtelöt sekä -rahkat ja erilaiset vatkatut marjapuurot tekevät varmasti kauppansa. Pilkotut juurekset ja pilkotut tai kokonaiset hedelmät ovat nopeita ja käteviä välipaloja. Nämä kulkevat helposti myös mukana eväsrasiassa, jos koululainen jatkaa matkaa harrastuksiin heti koulun jälkeen.

rapea perunarösti
rapea perunarösti
tortillat
tortillat

Päivällinen yhdessä perheen kanssa

Päivällinen on tärkeä kasvaville lapsille, koska lapset eivät jaksa syödä kerralla niin paljoa kuin aikuiset. Lisäksi säännöllinen ateriarytmi kunnon välipalan ja iltapalan kera auttavat pitämään verensokerin tasaisena, eikä nälkä pääse yllättämään hallitsemattomasti. Painonhallinta on helpompaa, hampaat pysyvät kunnossa ja jaksaminen ja vireystila ovat hyvät. Päivällinen on hyvä hetki koota perhe yhteen ruoan äärelle. Silloin voi rauhassa vaihtaa päivän kuulumiset puolin ja toisin ja välillä kysyä, miten lapsen ruokailu sujuu koulussa. Osallistuuko koululainen kouluruokailuun, syökö hän pääruoan lisäksi myös salaatin ja muut lounaaseen kuuluvat osat. Ja jos näin ei ole, niin kannattaa keskustella, mistä johtuu, ettei ruoka maistu koulussa. Lasta voi auttaa keskustelemalla arvostamaan kouluruokailua ja koululounaan tärkeyttä oman jaksamisen kannalta. Myös rahan käytöstä makeisten, virvoitusjuomien jne. ostamiseen on hyvä keskustella ja tehdä lapsen kanssa selkeät pelisäännöt, miten toimitaan.

pasta carbonara
pasta carbonara
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Päivi Jämsén, ravitsemusasiantuntija
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20202_62562.jpg
Tee se itse hyönteishotelli
"1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat."Lähde: Maa- ja metästalousministeriön tiedote.
20228_79353.jpg
Milloin leikataan norjanangervoa? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, mikä on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi? Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
20197_59142.jpg
Kesän kypsyessä puutarha hehkuu kaikille aisteille
Puutarha näyttää parhaat puolensa kesän kypsyessä ja iltojen hämärtyessä. Paitsi että se tarjoaa silmäniloa, sitä voi kuunnella ja tunnustella, haistella ja maistella.
202211_80105.jpg
Viikon kysymys: Mikä puu kuvassa on?
Mikä puu mahtaa olla kyseessä? Marjatkin ovat hopeiset.
mies kaataa ruuan leikkuujätteitä sisäkompostiin
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20232_39588.jpg
Nurmikon elvyttäminen katteella
Sammal ei pysty kilpailemaan terveen ja voimakaskasvuisen nurmikon kanssa. Usein nurmikon sammaloitumiseen on syynä maan liika tiivistyminen, jolloin juuret eivät saa riittävästi happea. Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää katteella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton