• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötykasvien kylväminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_78949.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.

Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.

Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.

Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan. Astian kanneksi on hyvä laittaa muovia tai lasilevy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden.

Kylvöstä kastellaan tarvittaessa. Tässä pitää olla huolellinen: tasainen kosteus on hyvin tärkeää, kunnolla kuivahtanut kylvös voi olla täysin pilalla. Liiallinen kastelu taas voi mädännyttää siemenet tai tukahduttaa taimien juuret. Sopiva idätyslämpötila on yleensä noin 20 astetta. Lämpötila ei saisi vaihdella kovasti. Kun siemenet ovat itäneet, lämpötilaa lasketaan, ja kansi poistetaan.

Taimilaatikoita pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Itämisen jälkeen on tärkeää että valo on riittävää. Taimen hontelon kasvun yleisin aiheuttaja on valon puute.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Kylvöajat

On tärkeää aloittaa esikasvatus oikeaan aikaan. Liian aikaisin kylvetyistä taimista tulee helposti honteloita ja/tai liian isoja. Jos kylvetään liian myöhään, sato tai kukinnan alkaminen myöhästyy. Mieluummin kuitenkin myöhemmin kuin liian aikaisin. Kylvöaika riippuu tietysti myös asuinpaikasta, ja mahdollisuudesta hyödyntää kasvihuonetta tai -lavaa.

Siementen säilytys

Kuivassa ja viileässä (huoneenlämpöisessä) ja mahdollisimman hapettomassa paikassa eli tiiviisti pakattuna. Siementen keskimääräinen säilymisaika on 2-4 vuotta, mutta se vaihtelee lajeittain (kurkku 6-7 v., tilli n. 2 v.). Siemenpusseissa on merkinnät myyntiajasta, foliopakatut siemenet säilyvät avaamattomina kauemminkin.

Hauskoja hyötykasveja


Karviaiskoisoa (

Physalis peruviana

) kutsutaan myös nimillä kapinkarviainen ja ananaskirsikka. Kirsikankokoiset hedelmät ovat kypsinä kirkkaan oranssinvärisiä. Maku on karviaisen ja ananaksen kaltainen. Pepinon (

Solanum muricatum

) hedelmät ovat makeita ja maistuvat päärynältä ja melonilta. Molempia kasveja kasvatetaan tomaatin tapaan.

Karviaiskoiso. (Kuva: Shutterstock)
Karviaiskoiso. (Kuva: Shutterstock)
Pepino. (Kuva: Shutterstock)
Pepino. (Kuva: Shutterstock)

Kuukausimansikalla (Fragaria vesca 'Rügen') on pitkulaiset, makeat, ahomansikan makuiset marjat.
Mustajuuri (Scorzonera hispanica) on herkullinen juurikasvi, joka säilyy maassa talven. Mustajuuri on maultaan mieto, ehkä hiukan makea.

Kuukausimansikka. (Kuva: Shutterstock)
Kuukausimansikka. (Kuva: Shutterstock)
Mustajuuri. (Kuva: Shutterstock)
Mustajuuri. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
202211_80210.jpg
Luumupuun tauti? Asiantuntija vastaa
Minulla on ollut muutaman vuoden Laatokan Helmi -luumupuu. Tänä keväänä siihen ei tullut edes lehtiä. Viime vuonna puu antoi kolme ämpärillistä luumuja. Mikä syynä? Jatkaako ensi keväänä kasvuaan ollenkaan? Toinen luumupuu, Sinikka, kukki hyvin. Nyt osa luumuista punertuu ja tippuu maahan. Onko tauti iskenyt?
20199_59958.jpg
Voiko ketokatolla vähentää ilmastonmuutosta?
Ketokatolla (arkikielessä viherkatto) saa aikaan monenlaista hyötyä ja huvia. Mm. näin kevätkesän ollessa valloillaan ja sään muuttuessa alinomaa, hulevesien hallinta helpottuu kun valuntahuiput pystytään hillitsemään jo katolla. Ketokaton avulla veden valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä ketokattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Lue lisää hulevesien hallinnasta täältä.Ja onhan ketokatto kaunis, hyödyllinen ja luonnollisen näköinen, eikö sinustakin?
201112_28881.jpg
Luo tunnelmaa pihalle tai parvekkeelle
Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksiTalven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!
20226_78792.jpg
Heinäkuun kasvit: päivänkakkara ja tornionlaaksonruusu
Päivänkakkara yhdistetään yleensä kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä.
202211_80251.jpg
Mihin käyttää kriikunoita? Asiantuntija vastaa
Kriikunoita tulee meille tänä vuonna paljon. Olemme miettineet, mihin niitä voisi hyödyntää, koska esimerkiksi hillo tuntuu olevan paljon luumuhilloa happamampaa tai kitkerämpää. Myöskin olemme tehneet kriikunalikööriä, mutta maksa ei kestä näin suurta satoa. Vinkkejä tai ehdotuksia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton