• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötykasvien kylväminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_78949.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.

Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.

Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.

Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan. Astian kanneksi on hyvä laittaa muovia tai lasilevy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden.

Kylvöstä kastellaan tarvittaessa. Tässä pitää olla huolellinen: tasainen kosteus on hyvin tärkeää, kunnolla kuivahtanut kylvös voi olla täysin pilalla. Liiallinen kastelu taas voi mädännyttää siemenet tai tukahduttaa taimien juuret. Sopiva idätyslämpötila on yleensä noin 20 astetta. Lämpötila ei saisi vaihdella kovasti. Kun siemenet ovat itäneet, lämpötilaa lasketaan, ja kansi poistetaan.

Taimilaatikoita pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Itämisen jälkeen on tärkeää että valo on riittävää. Taimen hontelon kasvun yleisin aiheuttaja on valon puute.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Kylvöajat

On tärkeää aloittaa esikasvatus oikeaan aikaan. Liian aikaisin kylvetyistä taimista tulee helposti honteloita ja/tai liian isoja. Jos kylvetään liian myöhään, sato tai kukinnan alkaminen myöhästyy. Mieluummin kuitenkin myöhemmin kuin liian aikaisin. Kylvöaika riippuu tietysti myös asuinpaikasta, ja mahdollisuudesta hyödyntää kasvihuonetta tai -lavaa.

Siementen säilytys

Kuivassa ja viileässä (huoneenlämpöisessä) ja mahdollisimman hapettomassa paikassa eli tiiviisti pakattuna. Siementen keskimääräinen säilymisaika on 2-4 vuotta, mutta se vaihtelee lajeittain (kurkku 6-7 v., tilli n. 2 v.). Siemenpusseissa on merkinnät myyntiajasta, foliopakatut siemenet säilyvät avaamattomina kauemminkin.

Hauskoja hyötykasveja


Karviaiskoisoa (

Physalis peruviana

) kutsutaan myös nimillä kapinkarviainen ja ananaskirsikka. Kirsikankokoiset hedelmät ovat kypsinä kirkkaan oranssinvärisiä. Maku on karviaisen ja ananaksen kaltainen. Pepinon (

Solanum muricatum

) hedelmät ovat makeita ja maistuvat päärynältä ja melonilta. Molempia kasveja kasvatetaan tomaatin tapaan.

Karviaiskoiso. (Kuva: Shutterstock)
Karviaiskoiso. (Kuva: Shutterstock)
Pepino. (Kuva: Shutterstock)
Pepino. (Kuva: Shutterstock)

Kuukausimansikalla (Fragaria vesca 'Rügen') on pitkulaiset, makeat, ahomansikan makuiset marjat.
Mustajuuri (Scorzonera hispanica) on herkullinen juurikasvi, joka säilyy maassa talven. Mustajuuri on maultaan mieto, ehkä hiukan makea.

Kuukausimansikka. (Kuva: Shutterstock)
Kuukausimansikka. (Kuva: Shutterstock)
Mustajuuri. (Kuva: Shutterstock)
Mustajuuri. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20084_9973.jpg
Kurkkuherkkuja keväisesti ja raikkaasti
Kurkku kuuluu samaan sukuun melonien, kurpitsojen ja eksoottisen hedelmän kivanon kanssa. Se on kotoisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Nykyisin viljeltävät miedot kurkkulajit on jalostettu siellä kasvavista villikurkuista.Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista, joten sen energiapitoisuus on pieni, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku on mitä mainioin valinta painonhallintaan. Kurkusta ruoka saa volyymiä ja vatsa kylläisyyden tunnetta. Kurkku keventää ja raikastaa ruokavalion.Kurkku on maukasta ja virkistävää vettä pureskeltavassa muodossa. Lisäksi se sisältää jonkin verran vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.
20223_77433.jpg
Perunamaa parvekkeella tarjoaa viihdykettä
Perunoiden kasvattaminen parvekkeella ei ole suoranainen huoltovarmuusteko. Se on kuitenkin hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista. Ja onnistuu tumpeloltakin. Muuta ei tarvita kuin ruukku, ämpäri tai laatikko sekä multaa ja pari siemenperunaa.
20237_79163.jpg
Poimi nyt sesongin herukoista terveyttä talveksi
Kotimainen herukkasato alkaa olla jo kypsää. Käsin poimittuja marjoja on ollut myynnissä jo heinäkuun lopusta asti ja koneelliset poiminnat ovat alkamassa. Kerää nyt talveksi varastoon flavonoideja ja vitamiineja sisältävät viinimarjat.
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.
20239_83006.jpg
Arat kasvit talvisuojaan
Lepokausi auttaa kasvia selviytymään aikana, jolloin kasvamisen edellytykset ovat huonot. Valon puute aiheuttaa surullisen honteloa kasvua, kylmyys ja kuivuus muun muassa houkuttelevat tauteja ja tuholaisia. Kesän ruukkukasveja voi säilyttää seuraavan kesään talvettamalla ne.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton