• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tunnelmavalaistus pihalle tai parvekkeelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.11.2015
201112_28881.jpg

Kuva: Puutarhaliike Reiman

Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksi

Talven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!

Tuiketta ja tunnelmaa

Pihalle, portaille, parvekkeelle ja puutarhaan voit tuoda valoa erilaisilla lyhdyillä. Lasitetulle parvekkeelle voit ripustaa kynttiläkruunun - ja sisällä polttaa tietenkin kynttilöitä. Pienet tuikkivat kynttilät luovat ympärilleen miltei taianomaista tunnelmaa... niin sisälle kotiin kuin puutarhaankin!

Ryhmittele lyhtyjä vaikkapa portaille tai ripusta puun oksille! Pakkasten tultua voit tehdä puutarhaan myös jäälyhtyjä jäädyttämällä vettä ämpärissä (voit myös värjätä jäälyhdyn lisäämällä veteen pari tippaa punajuurimehua tai karamelliväriä) - ja lumiseen aikaan voit rakentaa puutarhaan lumilyhtyjä! Kuvittele, kuinka upealta näyttäisi jäälyhtyjen tai lumilyhtyjen rivi pihatien reunassa...

201112_28882.jpg

Tuli jo sellaisenaa tarjoaa lämmön lisäksi myös ihanaa, elävää valoa. Mikäli sinulla on mahdollisuus polttaa puita takassa, niin muista nauttia myös sen valosta; umpinaisia luukkuja voi pitää vaikka auki, kun puut palavat ja hormi vetää hyvin. Avotakka ja lasiluukullinenkin takka ovat myös hyviä paikkoja polttaa kynttilöitä. Jo muutama tuikku palaa kauniisti - puhumattakaan useamman lyhdyn ja kynttilän ryhmästä. Esimerkiksi lapsi- tai eläinperheessä kynttilöitä saattaa olla turvallisinta polttaa nimenomaan lasiluukun takana takkapesässä.

Muista aina, ettei tulta saa koskaan jättää valvomatta! Polta siis kynttilöitä vain silloin, kun joku on paikalla valvomassa niiden turvallista palamista.

Turvallisesti sähköllä

Kotiin, parvekkeelle ja puutarhaan saat upean tunnelmavalaistuksen myös erilaisilla valosarjoilla. Mieti, mitä kohtia voisit tuoda esiin valoilla; koristaisitko sisääntulon, pihapuun tai -pensaan, kukkaistutuksen, ruukkukasvin, kaiteen - vai loisitko kuistista, parvekkeestasi tai vaikkapa kasvihuoneestasi jättimäisen lyhdyn? Harkittu ulkovalojen käyttö on miltei poikkeuksetta kauniimpaa kuin joka paikan koristelu amerikkalaiseen malliin.

201112_28883.jpg

Valosarjojen ripustamisessa ja sijoittamisessa saa kuitenkin käyttää mielikuvitusta; sen voi kietoa puun rungon ympärille, ripustaa pensaan ympärille korostamaan sen muotoa, laittaa lyhdyn sisälle ja ripustaa roikkumaan. Niitä voi myös kietoa havuköynnökseen, oviseppeleeseen tai havupalloon - tai kieputtaa kaiteen tai tolpan ympärille. Voit luoda myös persoonallisen valokoristeen kieputtamalla valosarjaa esimerkiksi vanhan tuolin tai polkupyörän ympärille!

Valosarjojen ja jatkojohtojen tulee olla aina ulkokäyttöön soveltuvia (ulkokäyttöön tarkoitetut jatkojohdot ovat aina kumipäällysteisiä ja kosteutta kestäviä). Hyvät led-lampuilla varustetut valot kestävät käytössä ja niitä voi myös liittää yhteen pitemmäksi valoketjuksi. Upeaa tunnelmaa luovat myös valoruukut ja valmiit silhuetit - ja paristokäyttöisillä valosarjoilla saa vietyä valoa paikkoihin, jonne sähköjohtoa on hankala vetää. Hyvä ajatus on myös käyttää ajastinta; ohjelmoi ulkovalosi syttymään päivän hämärtyessä ja sammumaan aamun valjetessa!

Enemmän valoa ja turvaa pihavaloilla

Lyhdyt ja valosarjat luovat tunnelmaa ja ovat kauniita katsella. Niistä ei kuitenkaan ole apua pihan valaisussa. Talon tyyliin sopivat valaisimet tuovat elämän ulos myös pimeänä aikana - ja ne lisäävät myös turvallisuutta. Mikäli pihasi on vielä aivan pimeä, niin kannattaa harkita suunnitteluavun palkkaamista. Pyydäpä pihavalaistusta vaikkapa pukilta...

201112_28884.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20185_52987.jpg
Pidetään huolta maasta
Pidetään hyvää huolta maasta - sieltä kasvit saavat voimansaPuutarhuri ihailee usein maanpäällistä kasvua ja nauttii sen kauneudesta ja sadosta. Kuitenkin kaikki se, mitä tapahtuu pinnan alla, on yhtä tärkeää kuin maanpäällinen kasvu. Jopa puolet kasvin biomassasta tekee työtä maan alla. Maan kasvukunnon ylläpitäminen ja sen parantaminen ovat myös kotipuutarhurin tärkeimpiä tehtäviä. Tehoviljelyssä maan kunto saatetaan unohtaa, mutta puutarhurin tärkein tehtävä on siirtää maa hyväkuntoisena sukupolvelta toiselle.Puutarhaa kannattaa rakentaa aina luonnon ehdoilla. Hyvän puutarhan rakentaminen aloitetaan maan kasvukunnon huolehtimisesta. Kun maa on elinvoimaista, kasvit viihtyvät siinä hyvin. Ne saavat helposti tarvitsemansa veden, ravinteet ja muut hyötyaineet. Lisäksi hyvässä maassa juurten on helppo kasvaa ja kasvi ankkuroituu vahvasti kasvupaikalleen.Luonnollisen maan tärkein ominaisuus on kyky pidättää riittävästi vettä ja ravinteita. Se luovuttaa niitä kasvien tarpeisiin, jolloin ravinteiden osalta puhutaan kationien vaihtokapasiteetista. Hyvä maa sisältää riittävästi ilmatilaa ja huokosia, jotta juuristo saa tarvitsemaansa happea käyttöönsä. Ilmavassa maassa myös kasvien hiusjuurien on helppo kasvaa ja edetä syvemmälle kasvualustaan, jolloin kasvi pysyy tukevasti paikallaan ja saa laajalta alalta käyttöönsä sekä vettä että ravinteita.
20232_62492.jpg
Hyinen murhaaja katollasi
Pakkanen saapuu yön turvin ja päivällä aurinko pyrkii pääsemään siitä eroon. Taistelun jättämä sotatanner on ihmiselle hengenvaarallinen. Kyseessä ei siis ole katollasi odottava murhaaja, mutta kun katoilta pois pyrkivä vesi jäätyy teräviksi jäämiekoiksi ja sulava lumi muodostuu jäiseksi laataksi, ei pihakivetystä tai kännykän ruutua tutkiva tallaaja ole turvassa.
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.
202312_83325.jpg
Viikon kysymys: Onko tämä paju?
Onkohan tämä paju? Mietin voiko sen kaataa.
202211_80300.jpg
Mustamarja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Meillä on 30 vuotta vanha mustamarja-aronia-aita, joka on alhaalta tosi lehdetön ja tosi paksut varret. Se leikataan joka vuosi ja ollaan pidetty noin 150 cm korkeana. Marjojakin vielä tulee. Voiko tätä enää leikata alas? Jos voi, niin mihin aikaan vuodesta, ja kuinka alas voi leikata, että vielä versoisi ja lähtisi uuteen kukoistukseen?
20237_82541.jpg
Inspiraatiota oman unelma­terassin hankintaan Loviisan Asuntomessuilta
Tämän vuoden asuntomessut järjestetään yhdessä Suomen kauneimmista pikkukaupungeista, nimittäin 15 000 asukkaan tunnelmallisessa ja historiallisessa Loviisassa. Loviisan Asuntomessujen Kunigattarenrannan alue on ainutlaatuinen paikka oman unelmakodin rakentajille. Jokaisessa kohteessa on merinäköala ja toinen toistaan persoonallisempia ratkaisuja toimivan arjen pyörittämiseen ja rentouttavan vapaa-ajan viettämiseen. Osa kohteista on kodin lisäksi asujansa työpiste, joten puitteet on oltava kunnossa työn, arjen ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Kurkistetaanpa millaisia messukohteita muun muassa Lumon on päässyt rakentamaan yhdessä kaihtimia valmistavan tytäryhtiönsä Visorin kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton