• Etusivu
  • Kasvillisuus

Punajuuresta voimaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_187.jpg

(Beta vulgaris var. conditiva)


Punajuuri

on yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.


Ohje

Ohje

Punajuuri on hallanarka. Siemenet kylvetään ulos kesäkuun alussa - puolivälissä, 2 - 4 cm syvyyteen. Orastumisaika 8 - 10 päivää. Kesä- ja syystarpeita varten voit kuitenkin kylvää jo toukokuussa. Liian aikainen kylvö, kylmyys ja kuivuus aiheuttavat kukintaa (kasvi luulee, että talvi tuli ja meni).

Harvenna 3 - 8 cm välein, kevyt multamaa, ei hapan. Kastelu on tärkeää. Nuoria lehtiä voi syödä pinaatin tavoin. Sato valmistuu 80 - 90 päivässä, mutta herkullisia pikkupunajuuria voi korjata jo 50 päivän kuluttua kylvöstä. Varsinainen sadonkorjuu tehdään ennen pakkasia. Anna juurikkaiden pinnan kuivahtaa ennen varastointia.

Varastoi 0 - 1 asteessa ilman eristeaineita. Ilmankosteus saa olla 95%. Varastointiaika 8 kk. Punajuurikkaasta on myös valko- ja keltajuuriset muodot, joiden viljely ja käyttö on samanlaista kuin punajuuren.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
20186_53635.jpg
Haitalliset vieraslajit - ELY-keskus tiedottaa
Olettehan tietoisia, että EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Haitallisia vieraslajeja on nimetty myös kansallisessa vieraslajiluettelossa.Tutustu vieraslajit.fi-portaaliin
20165_46589.jpg
Käytä kyllästettyä puuta oikein - älä vaaranna terveyttäsi
Älä vaaranna terveyttäsi ja kuormita ympäristöä kemikaaleillaTurvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote. Julkaistu: 20.05.2016
20085_10984.jpg
Yhdistele kasveja oman maun mukaan
Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Värioppia istutusten sommitteluunVärien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.
20218_71949.jpg
Raikas, maidoton, munaton ja vegaaninen tuorekakku maistuu kaikille
Onko sinulle tulossa ruokarajoitteisia vieraita tai onko perheessäsi tarvetta maidottomalle, munattomalle tai esim. vegaanille ruualle ja leivonnaisille? Tämä kakku pelastaa monessa tilanteessa. Raikas tuorekakku sopii nimittäin kaikille. Kokeile, ylläty ja ihastu!
202211_80309.jpg
Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa
Kuinka paljon puuntuhkaa porkkanamaahan kg/m2? Entä kuinka paljon boorilannoitetta neliölle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton