• Etusivu
  • Kasvillisuus

Yhdistele kasveja oman maun mukaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20085_10984.jpg

Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.

Värioppia istutusten sommitteluun

Värien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.

Vastavärit (keltainen – violetti, sininen – oranssi, punainen – vihreä) vaikuttavat toisiinsa karkottavasti sekä korostavasti ja ovat rajapinnassaan jopa hieman väreileviä. Tilan tuntuakin saa väreillä luotua: Kylmät värit eli sininen ja vihreä tuntuvat jäävän kauemmas taka-alalle, kun taas lämpimät värit kuten oranssi ja ruskea työntyvät todella lähelle katsojaa. Myös keltainen ja punainen tulevat lähemmäs. Turvallinen ja harmoniaa lisäävä tapa on käyttää sommitelmassa vain saman sävyisiä kukkia. Kannattaa myös muistaa, että yksi puhdas ja kirkas väri samentaa murrettuja värejä entisestään. Auringon valon määräkin muuttaa värien näkyvyyttä: keltaiset ja punaiset värit hehkuvat keskipäivän auringossa, siniset sävyt ovat voimakkaimmillaan vasta iltapäivällä ja valkoiset kasvit erottuvat illan hämärtyessä viimeisinä. Istutusryhmien suunnittelun ääreen kannattaa siis hetkeksi pysähtyä.

Kunnon kasvualusta

Amppelien ja ulkoruukkujen mullalta vaaditaan paljon, koska multatila on suhteellisen pieni ja kasvit kuluttavat lämpimällä parvekkeella tai seinustalla paljon sekä vettä että ravinteita. Biolan Multa Kesäkukille sisältää vettä varastoivia kastelukiteitä ja paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Näin kasteluvälejä voidaan pidentää.

Paahteisella paikalla kesäkukkien kasvualusta kuivahtaa helposti kastelujen välillä kokonaan. Siksi hyvä parvekekasvimulta sisältää myös kevytsoramurskaa, joka takaa veden tasaisen imeytymisen kuivumisen jälkeenkin ja mullan rakenne pysyy ilmavana ja kevyenä.

Ravinteikastakin kukkamultaa on lannoitettava kesän aikana, jotta koko kesän kukkivat kasvit jaksavat kukoistaa taukoamatta. Helppo tapa on laittaa istutuksen yhteydessä multaan varastolannoite, josta ravinteita liukenee vähitellen kasvien käyttöön.

20085_10943.jpg

Varastolannoitukseen voidaan käyttää hidasliukoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Istutuksen yhteydessä taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoiterakeet annostellaan. Oikea annostus riippuu kasvilajista ja istutusastian koosta, mutta keskimäärin 0,5 dl Luonnonlannoitetta multalitraa kohti on riittävä määrä. On tärkeää, että varastolannoite jätetään yhtenäisiksi keoiksi taimien väliin eikä sekoiteta koko multamäärään. Lannoite kannattaa vielä lopuksi peittää multakerroksella. Kukka-astioita, joissa on varastolannoitus, voidaan kastella pelkällä vedellä ja kasvit jaksavat kukkia koko kesän.

Parvekepalsta on tyylikäs punottu kantokahvallinen kori, johon on pakattu valmiiksi oikea määrä luonnonmukaista erikoismultaa parvekekasveille. Parvekepalstassa on helppoa kasvattaa niin kukat kuin pikkuvihanneksetkin. Parvekepalstaan voidaan kylvää siemenet tai istuttaa valmiit taimet. Taimikasvatus voidaan aloittaa siinä sisällä.

>>Lisää puutarhan tuotteista

20085_10941.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200610_566.jpg
Herkkuja pihlajanmarjoista
Hillo vanhaan malliin1 kg pakkasen puremia, perattuja ja huuhdeltuja pihlajanmarjoja4 - 5 dl vettävaniljatankonoin 800 g sokeria1 dl konjakkiaPane marjat, vesi ja vaniljatanko kattilaan. Keitä, kunnes marjat rikkoutuvat. Lisää sokeri, ja keitä marjat läpikuultaviksi. Ota vaniljatanko pois. Sekoita konjakki valmiiseen hilloon. Kaada hillo pieniin lämmitettyihin tölkkeihin, ja sulje ne heti. Säilytä kylmässä.Jos sokerimäärä vähennetään puoleen kiloon, säilykkeestä voi valmistaa sauvasekoittimella tasaisen seoksen käytettäväksi esimerkiksi jäädykeseoksen maustamiseen.
14_P_77005.jpg
Köynnösruusun hoito
Kysymys köynnösruusun hoidosta*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymys vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20185_53229.jpg
Kirsikkapuut
Suomessa menestyvät kirsikkapuut ovat pääasiassa hapankirsikoita (Prunus cerasus). Nimestään huolimatta hedelmät ovat kypsinä hyvinkin makeita. Herkkulajikkeiden marjat nautitaan sellaisenaan – talouslajikkeiden kirpeämmät hedelmät käytetään ensisijaisesti säilöntään.Kesäkuussa kukkivat hapankirsikat kasvavat 5–8 m korkeiksi. Pensaskirsikat jäävät luontaisesti mataliksi, noin 150–200 cm korkeiksi.Myynnissä on muutama makeakirsikkakin (Prunus avium). Ne ovat suuri- ja tummamarjaisia sekä melko hapottomia. Niillä on suuremmat, alaspäin riippuvat lehdet. Makeakirsikoiden kukinta ja syysväri ovat paremmat kuin hapankirsikoilla.
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20093_15374.jpg
Pihakivillä helppohoitoiset terassit, polut, kulku- ja oleskelualueet
Monipuolinen tuotevalikoimaKartano, Linna, Klassikko, Uni, Apila, Uni-Decor, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, ja siinä on huomioitu asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen, niiden kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan yksilöllisessä pihassa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan, silti ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.Suosituin Kartano-sarjatuote on edelleenkin Kartano-kivi. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi ja Kartano-laatta. Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi. Kapea kivi toimii hyvin erityisesti käytävillä, pitkittäin kulkusuuntaan asennettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi ja Nurmikivi. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma, ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.Lisätietoa Rudus-pihakivistä...
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton