• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvien hoito altakasteluruukuissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2023
20231_80733.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.

Mullanvaihto altakasteluruukkuihin

  • Kostuta kasvin multapaakku hyvissä ajoin etukäteen – multapaakku pysyy paremmin koossa ja kasvi selviää paremmin mullanvaihdon mahdollisesti aiheuttamista juuristovaurioista.
  • Varaa riittävän iso muovi- tai pahvisuojus, jonka päällä voit työskennellä. Isojen kasvien käsittely onnistuu yleensä parhaiten lattialla.
  • Varaa tilava pesuvati tai muu astia, jossa kostutat käytettävän mullan etukäteen sopivan kosteaksi.
  • Irrota kasvi ruukusta. Käsittele juuria varovasti.
  • Täytä uuden ruukun pohja mullalla sopivaan korkeuteen niin, että kasvi istutettaessa tulee samaan syvyyteen kuin entisessäkin ruukussa.
  • Täytä juuripaakun ja ruukun väli uudella mullalla kevyesti tiivistäen.
  • Kastele multaa aluksi päältäpäin parin viikon ajan. Anna pintamullan selvästi kuivahtaa ennen kastelua. Älä lietä mullan pintaa liian runsaalla kastelulla alkuvaiheessa.

Käytä luonnomukaista altakastelumultaa

Altakastelumulta on luonnonmukainen huonekasvimulta altakasteluruukkuihin.

Altakastelumultaan on lisätty mykorritsaaeli sienijuurta, joka auttaa viherkasvien juuria ottamaan vettä ja ravinteita tehokkaammin. Mykorritsat myös suojaavat huonekasveja taudinaiheuttajilta ja kuivuudelta sekä parantavat kasvien stressinsietokykyä.

Altakastelumullan sisältämä kuitupitoinen turve edistää veden tasaista imeytymistä ruukun vesisäiliöstä. Pitkävaikutteinen kompostilannoitus helpottaa hoitolannoitusta ja tasaa ravinnepitoisuuden vaihteluja mullassa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvien lannoitus altakasteluruukuissa

Altakasteluruukkujen ja -altaiden lannoitukseen soveltuu sekä kasteluveden mukana lisättävä ravinneneste että mullan joukkoon lisättävät luonnonravinnepuikot tai kanankakka. Lannoitus aloitetaan helmikuussa.

Pimein aika, marras-tammikuu on huonekasvien lepoaikaa. Silloin ne eivät tarvitse lannoitusta, niukka kastelu riittää. Säännöllinen suihkutus merileväuutteella auttaa kasveja selviämään pimeän vuodenajan yli.

Hoitotyöt
istutus
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20237_82642.jpg
Tuholaisen munia? Asiantuntija vastaa
Onkohan nämä karviaispistiäisen munia? Lehtiä on syöty karviaisista ja viereisistä punaherukoista. Kuvassa kauniit munat herukanlehden alapinnalla.
20231_23283.jpg
Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä
Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton