• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kysymys köynnösruusun hoidosta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.04.2014
14_P_77005.jpg

Kysymys köynnösruusun hoidosta*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymys vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Köynnösruusun hoitoon toivoisin neuvoja. Istutimme ruusut toissa kesänä ja mietin nyt miten sitä pitäisi leikata vai pitääkö ollenkaan? Ruusunen

- Köynnösruusut eivät kierry itsekseen tukeen, vaan ne ovat pitkäversoisia, piikeillään tukeen takertuvia pensaita. Ne kaipaavat siis hieman apua ja tukea kiivetäkseen ja kasvattaakseen tukevan kasvuston. Köynnösruusut ovat yleensä melko talvenarkoja ja tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen. Istutuksessa muistettava, että jalonnuskohta tulee 15 - 20 cm maanpinnan alle; näin se jää suojaan pakkasilta. Keväällä lepotilassa hankittu taimi leikataan istutettaessa ja kesällä astiataimena ostettu vasta seuraavana keväänä.

Köynnösruusut leikataan istutettaessa seuraavasti; vahvimmat versot 6-10 silmun yläpuolelta. Mitä heikompi oksa sen lyhyemmäksi se leikataan – heikot ja kuolleet versot poistetaan maata myöten. Joka kevät köynnösruusuista poistetaan kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista noin 3-5–vuotiaista ruusuista poistetaan myös vanhoja versoja. Leikkaustapa riippuu siitä, minkä vuoden versoilla ruusut kukkivat.

Joka vuosi tehdään myös hoitoleikkauksia; kesällä poistellaan kuihtuneet kukat seuraavan kukkanupun tai ison lehden yläpuolelta. Liian tiheästä kasvustosta harvennetaan nuoria sivuversoja. Syksyllä rotevimpia versoja voi typistää talvisuojauksen helpottamiseksi.

Jos köynnösruusu on jäänyt leikkaamatta useamman vuoden ajan, niin kasvusto voidaan uudistaa nuorennusleikkauksella; vanhimmat haarat poistetaan kokonaan ja nuoremmat versot lyhennetään 40 - 50 cm mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

Köynnösruusun istutus ja hoito

Keskustelua köynnösruusuista

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_69131.jpg
Hyötykasviviljely
Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.
202211_80009.jpg
Istutuskuoppa sepeliin? Asiantuntija vastaa
Salaojaremontin takia pihalla on syvälti ja laajalti sepeliä. Istutuskuopan multa ei pysy, vaan valuu pois. Mikä on paras kuopan vuorauspeite: suodatuskangas, maisemointikangas, juurimatto? Minulla on jo maisemointikangasta, käykö se? Mitä ohjeita kuopan tekemiseen/pysymiseen auki mullalla täytettäessä? Pitääkö jotain muuta ottaa huomioon?
20232_80909.jpg
Muhevassa mullassa sipulitkin viihtyvät
Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasinttiviihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.
20237_23127.jpg
Puutarhakompostori on puutarhurin aarrearkku
Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.
20204_63772.jpg
Puutarhaliitto kannustaa ekotekoihin omassa puutarhassa
Puutarhaliiton jäsenjärjestöt ovat valinneet tämän vuoden teemakseen ’Ekotekoja puutarhassa’. Puutarha on mainio paikka hyville ekoteoille. Hyvin hoidettu, monimuotoinen puutarha edistää sekä luonnon monimuotoisuutta että hidastaa kasvihuoneilmiön etenemistä. Puutarhan avulla voidaan myös sopeutua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haittoihin.
20093_15679.jpg
Viherrakentaminen on sesonkityötä
Viherrakentamisen keskeisiä osa-alueita ovat maan pohjatyöt (mm. routaeristysten asentaminen, salaojitukset, kaapeleiden vedot ja kasvualustojen muokkaukset), puu- ja kivirakentaminen, istutustyöt ja vesiaiheiden rakentaminen.Pääosin näitä töitä päästään tekemään sulan maan aikana – joitakin maansiirtotöitä voidaan toki tehdä myös pakkasten paukkuessa. Talvikaudella viherrakentajat mm. kouluttautuvat sekä huoltavat kalustoaan ja kuntoaan. Osa töistä on nimittäin melko raskasta, vaikka koneet ovatkin suurena apuna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton