• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötykasviviljely

Nyt halutaan kasvattaa jotakin syötävää!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2023
20232_69131.jpg

(Kuva: Pixabay)

Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.

Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.

Esimerkkejä lajikkeista:

Chilipaprika 'Heatwave'
Koristeellinen sekoite keltaisia, oransseja ja punaisia chilejä. Heatwave erittäin tulinen lajike kasvihuoneviljelyyn. Se kylvetään jo helmi-maaliskuun vaihteessa. Hedelmät poimitaan sitä mukaa, kun ne alkavat punertua ja ne kypsytetään irti kasvista.

Kesäkurpitsa'Patio Star F1 Hybrid'
Ruukkukasvatukseen kehitetty pienikasvuinen laji. Pölytyksen onnistumiseksi suositellaan kasvatettavaksi 2–3 tainta vierekkäin. Lyhyt taimikasvatus nopeuttaa sadon alkamista.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lehtimangoldi'Fantasy'
Maukas punaruotinen laji. Nuoret lehdet voidaan käyttää salaateissa ja ruodit hyödynnetään parsan tapaan ruuanlaitoissa. Korkeus 50 cm. Mangoldi voidaan kylvää lämpimälle paikalle ilman esikasvatusta. Kokeile mangoldia myös kukkapenkissä koristeena!

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Maissi 'Mirai 003 Fi Hybrid'
Maukas sekä keitettynä että raakana. Sen pienehköt, 15 cm pitkät tähkät ovat täyteläiset. Maissi viihtyy lämpimällä kasvupaikalla, mutta tämä lajike pärjää myös hieman kehnommalla kasvupaikalla. Maissi vaatii lyhyen esikasvatuksen ennen ulos istuttamista.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Maustefenkoli 'Victoria F1 Hybrid'
Mehukas ja satoisa laji, joka tuottaa puhtaan valkoisia mukuloita. Koristeelliset lehdet tuovat maukkaan lisän salaatteihin. Taimet kannattaa esikasvattaa. Siemenet kylvetään huhti-toukokuun vaihteessa taimilaatikkoon, joista ne koulitaan sirkkalehtien tultua täysikasvuisiksi. Sopiva esikasvatuslämpötila on 15 °C. Kun taimissa on 3–4 kasvulehteä, ne voi istuttaa ulos. Sato valmistuu noin 7–10 viikkoa ulos istuttamisesta.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Maustebasilika 'Crimson King'
Upea punalehtinen mauste. Maustamisen lisäksi se soveltuu myös koristeeksi kukkaryhmään. Tätä lajiketta voi kasvattaa sekä sisällä ruukussa että lämpimällä paikalla ulkona. Satoa voidaan alkaa kerätä noin 2 kuukauden kuluttua kylvöstä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Porkkana 'Caracas'
Lajike, jonka porkkanat on lyhyitä ja kartion muotoisia. Näin ne soveltuvat loistavasti myös ruukkuviljelyyn. Lajiike on hyvänmakuinen ja sopii sekä tuotekäyttöön että ruuanvalmistukseen.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Rukola 'Sweet Oakleaf'
Lehdistöltään kauniin muotoinen laji, jonka maku on tavanomaista rukolaa makeampi. Rukola soveltuu salaattien lisäksi moniin ruokiin myös mausteeksi. Rukolaa kannattaa kylvää pieniä eriä parin viikon välein, jotta aina on tuoretta ja maukasta syötävää.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Tomaatti 'Cherry Cascade'
Suurisatoinen amppelitomaatti. Hedelmät ovat makeita, mehukkaita ja pieniä. Varsia ei tarvitse tukea eikä sivuversoja eli varkaita poistaa, joten tämä tomaatti on helppo kasvatettava esimerkiksi amppeliin. Esikasvatus aloitetaan viimeistään huhtikuussa ja taimet voidaan istuttaa ulos lämpimälle paikalle touko-kesäkuun vaihteessa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Vihannespaprika 'Sweetbite Yammy'
Oranssi, noin 7 cm pitkät, suippokärkiset ja erittäin makeat hedelmät, joissa on erittäin vähän siemeniä. Tämä maukas paprika on ihanteellinen kasvatettavaksi astioissa, mutta vaatii silti lämpimän kasvupaikan. Korkeus 45 cm.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80869.jpg
Perustetaan uusi kasvimaa
Uuden kasvimaan paikaksi valitaan pihalta aurinkoinen ja lämmin kohta, jossa ei seiso vesi. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta. Kasvimaa on hyvä sijoittaa myös tuulilta suojattuun paikkaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista.
20145_39235.jpg
Orvokki, kevään kestävä väripilkku
Orvokit puhuttelevat omalla tavallaan meistä jokaista; johtuuko se sitten kukkien muodosta, tuoksusta vai jostain muusta. Orvokin kukka on tutulla tavalla vastakohtainen. Orvokkimaisia, lievästi peilisymmetrisiä kukkia on toki monissa muissakin kasviheimoissa.Orvokit (viola) kuuluvat orvokkikasvien sukuun, johon kuuluu 400-500 lajia. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena 17 orvokkilajia sekä lukuisia risteytyksiä. Uhanalaisiakin orvokkilajeja meillä on 5 - ja kaikki ne ovat erittäin uhanalaisia;luhtaorvokki (Viola uliginosa), mäkiorvokki (Viola collina), pahtahietaorvokki (Viola rupestris ssp. relicta), pyökkiorvokki (Viola reichenbachiana) ja rantaorvokki (Viola persicifolia).Viljeltyjä orvokkilajeja Suomessa on 3 kpl;Sarviorvokki, Viola cornuta (monivuotinen puutarhakukka)Tarhaorvokki, Viola x wittrockiana (yksivuotinen parveke- ja kesäkukka)Tuoksuorvokki, Viola odorata (perinteinen monivuotinen puutarhakukka)
20212_24924.jpg
Tarvitaanko lupa?
Oletko aikeissa rakentaa pihaasi varaston, puuvajan, leikkimökin tai vaikkapa grillikatoksen? Vai ajattelitko rajata tonttiasi aidalla? Otathan ensin selvää kuntasi rakennusvirastosta, mitä ohjeita siellä annetaan pihanrakentamiseen liittyen.Rakentamisen rajat ja rajoitteet vaihtelevat alueittain – ja jopa kunnittain. Joitain perussääntöjä toki on voimassa: haja-asutusalueilla lupakäytännöt ovat hieman väljempiä kuin kaava-alueilla, rantarakentamista on rajoitettu erityispykälin ja tulisijoilla varustettuihin rakennelmiin suhtaudutaan tiukemmin.
20085_10965.jpg
Iloa ja hyvää oloa tomaatista
Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.
20237_82651.jpg
Kirsikkapuu ei tee satoa? Asiantuntija vastaa
Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?
20238_61259.jpg
Pikkupuiden parhaimpia
Puusuvuista pihlajia pidetään yhtenä kauneimmista. Pihlaja on koristeellinen kaikkina vuodenaikoina; valkoiset kukinnot, punaiset marjat ja näyttävä syysväritys keräävät katseita. Puutarhan viheristutuksissa pihlaja on yksi käytetyimmistä puista. Useimpiin puihin verrattuna kotipihlaja on pienehkö ja monesti pensaan tavoin monihaarainen. Pienuudesta on etua, sillä puu mahtuu ahtaalle rivitalopihalle ja jopa katualueelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton