• Etusivu
  • Kasvillisuus

Iloa ja hyvää oloa tomaatista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_10965.jpg

Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.

Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.

Grillatut tomaatit kesän hitti

Grillatuista tomaateista saat aromikasta ja lämmintä kasvislisäkettä lihalle ja kalalle, makkaralle ja kasviksille. Grillatut tomaatit täydentävät ruokaa kastikkeen tavoin. Tomaattien grillaus sujuu helposti:

  • Halkaise tomaatit poikittain terävällä veitsellä. Lisää leikkauspinnoille kevyesti suolaa ja mustapippuria.
  • Hienonna muutamia valkosipulinkynsiä ja kuumenna öljytilkassa ruskistamatta.
  • Grillaa tomaatinpuolikkaita ensin leikkauspinta alaspäin 3 - 5 minuuttia. Voit käyttää alla öljyttyä grillausritilää, rei'itettyä folioalustaa tai vain alumiinifoliota öljyllä sipaistuna.
  • Käännä tomaatit leikkauspinta ylöspäin. Lusikoi päälle valkosipuliöljyä. Jatka grillausta toiset 3 - 5 minuuttia.
  • Nosta tomaatit tarjolle leveän lastan avulla. Ripota pinnalle raastettua parmesaanijuustoa ja tuoretta timjamia.

Luumu- ja kirsikkatomaatit on kätevää grillata kokonaisina. Pyöräytä niille kulhossa valkosipuliöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Pujota tomaatit vartaisiin. Kääntele vartaita välillä grillauspihdeillä. Anna paahtua 6 - 8 minuuttia. Nosta tomaattivartaat tarjolle ja valele päälle loppu valkosipuliöljystä. Täydennä halutessasi tuoreella yrtillä ja parmesaaniraasteella.

Monet muodot, värit ja koot

Tutuin tomaatti on punainen ja pyöreä. Se painaa noin 80 grammaa ja poikkileikkauksessa näkyy, kuinka tomaatti jakautuu kahteen tai kolmeen lokeroon. Tomaatti on yksi annos puolen kilon eli kuuden kourallisen päivittäisestä kasvissuosituksesta. Saatavilla on myös useamman lokeron tomaatteja, joita suositaan viipaloituina. Isojen pihvitomaattien kysyntä on Suomessa nykyään melko vähäistä.

Punaisen lisäksi ilahduttavat keltaiset ja oranssit tomaatit. Jopa tummaa, lähes mustaa kumato-tomaattia ja raidallisia lajikkeita näkee jonkin verran. Tomaatin muoto voi pyöreän lisäksi olla soikean pitkulainen, uurteinen tai päärynämäinen. Kirsikkatomaatin nimi kertoo, että kyseessä on suunnilleen kirsikan kokoinen ja muotoinen tomaatti. Luumutomaatti muistuttaa muodoltaan ja kooltaan luumua.

20085_10968.jpg

Suojaa soluille ja verisuonille

Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeeni-nimisestä yhdisteestä. Lykopeeniä on myös vesimelonissa ja verigreipissä, mutta parhaiten sitä saa nimenomaan tomaatista. Paitsi että lykopeeni antaa kasviksille väriä, se suojaa ihmisen soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaatin lykopeenillä on merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä. Tämän hyödyn saadakseen suomalaisten kannattaisi syödä tomaatteja nykyistä runsaammin. Monissa ruokakulttuureissa tomaatteja käytetään nimenomaan ruoanvalmistukseen reippaammin kuin meillä.

Paras hyöty lykopeenistä saadaan, kun tomaatteja lisätään keittoihin, grillataan, lohkotaan kastikkeisiin ja lisätään uuniruokiin. Lykopeeni imeytyy kypsennetyistä, öljytilkan sisältävistä ruoista paremmin kuin tuoreista vihanneksista. Lykopeeni säilyy hyvin myös keitettäessä ja soseutettaessa tomaatit. Lykopeeniä on jopa ketsupissa.

Lykopeenin lisäksi tomaatit sisältävät muitakin hyvää tekeviä aineita: esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukasti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan korkeaa verenpainetta.

Suomalaisten suosikkikasvis lukuina:

  • Suomalainen syö tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, reilun 11 kg vuoden mittaan. Määrää on varaa kasvattaa, koska kulutus on kuitenkin vain kolme tomaattia viikkoa kohti. Tomaatteja kannattaa syödä joka päivä ja useitakin päivässä etenkin kesäkautena, jolloin tomaattien saatavuus ja laatu ovat parhaimmillaan ja hinta edullisimmillaan.
  • Tomaatteja kasvatetaan tällä hetkellä Suomessa noin 650 kasvihuonealan yrityksessä. Suosituin lajike on 'Enkore'. Myös 'Axxion' ja 'Espero' ovat tavallisia. Lämmin ja aikainen, valoisa kevät on kasvattamassa laadukasta satoa.
  • Kirsikkatomaatit ovat tulleet jäädäkseen. Suosituin lajike on nimeltään 'Favorita'.

Aurinkoiset aamiaistomaatit

4 - 6 isoa tomaattia
100 g herkkusieniä
1 dl hienonnettua palvikinkkua tai esim. kalkkunaleikkelettä
1 rkl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
4 munaa
1 dl juustoraastetta
ruohosipulia

Leikkaa tomaateista viipale kantaosaa. Koverra sisukset pois lusikan avulla. Voit käyttää ne ruoanvalmistuksessa tai syödä saman tien. Valuta tomaatit alassuin käännettyinä. Hienonna sienet ja kinkku- tai kalkkunaviipaleet. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista sienihakkelusta, kunnes kosteus haihtuu. Lisää hienonnettu kinkku tai kalkkuna, kuumenna ja mausta seos.

20085_10962.jpg

Täytä tomaatit sieni-lihaseoksella. Valuta jokaisen tomaatin päälle varovasti yksi muna. Ripota pinnalle juustoraastetta ja hienonnettua ruohosipulia. Voit halutessasi nostaa tomaatteihin kantaosat. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Aurinkoiset tomaatit maistuvat sunnuntaiaamiaisella, brunssilla, ilta- tai yöpalana.

Teksti: Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry/Tommy Selin ja Kauppapuutarhaliitto ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_57.jpg
Muista lannoitus
Lannoitus antaa kasville voimaa kasvaa, kukkia ja tehdä satoaKasvit ovat riippuvaisia ravinteista, joita ne saavat maasta, vedestä ja ilmasta. Maan ravinnekoostumus, humuspitoisuus ja happamuus (pH) säätelevät kasvin ravinnonsaantia ja ovat tärkeitä kasvin terveydelle, kasvuvoimalle ja kestävyydelle. Kasvuolosuhteet ja eri kasvien vaatimukset vaihtelevat paljon, joten puutarhurin tehtävänä on huolehtia, että kasvit saavat ravinteita riittävästi - mutta ei liikaa.Pieniä puutarhapalstoja lannoitetaan usein liikaa. Siitä on vain haittaa: kasvin juuret voivat "palaa", ympäristö kuormittuu ja rahaa kuluu. Keväällä multavaan maahan riittää yleensä yksi lannoite tarjolla olevasta runsaasta valikoimasta. Säkillinen runsaasti typpeä sisältävää seoslannoitetta riittää pitkään pienessä puutarhassa.Eniten kasvit tarvitsevat typpeä (N), fosforia (P), kaliumia (K), kalsiumia (Ca), magnesiumia (Mg) ja rikkiä (S). Nämä ovat makro- eli pääravinteita. Boori, rauta, kupari, mangaani, molybdeeni ja sinkki kuuluvat hivenravinteisiin, joita kasvit tarvitsevat pienempiä määriä.Lannoitteita on saatavilla jauheena, rakeina, puikkoina, lastuina, käpyinä ja liuoksina.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kostean tai märän maan kasvit
Useimpien puutarhakasvien juuristo kärsii märässä maassa hapen puutteesta ja on vaarassa mädäntyä. Märkä maa on hapetonta ja kylmää. Tilannetta voi toki koittaa parantaa lisäämällä maahan hiekkaa tai salaojittamalla kasvualustaa. Myös kasvualustan korottamisesta on apua.Mutta mitkä kasvit oikein viihtyisivät kosteassa tai märässä kasvupaikassa?
20102_20434.jpg
Suosikkeina perunat ja sipulit
Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.
20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
202310_83206.jpg
Yksi- ja monivuotisten kasvien syksy
Kasvukauden pituus Suomessa on 100–180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5 ºC:en.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton