• Etusivu
  • Kasvillisuus

Iloa ja hyvää oloa tomaatista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_10965.jpg

Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.

Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.

Grillatut tomaatit kesän hitti

Grillatuista tomaateista saat aromikasta ja lämmintä kasvislisäkettä lihalle ja kalalle, makkaralle ja kasviksille. Grillatut tomaatit täydentävät ruokaa kastikkeen tavoin. Tomaattien grillaus sujuu helposti:

  • Halkaise tomaatit poikittain terävällä veitsellä. Lisää leikkauspinnoille kevyesti suolaa ja mustapippuria.
  • Hienonna muutamia valkosipulinkynsiä ja kuumenna öljytilkassa ruskistamatta.
  • Grillaa tomaatinpuolikkaita ensin leikkauspinta alaspäin 3 - 5 minuuttia. Voit käyttää alla öljyttyä grillausritilää, rei'itettyä folioalustaa tai vain alumiinifoliota öljyllä sipaistuna.
  • Käännä tomaatit leikkauspinta ylöspäin. Lusikoi päälle valkosipuliöljyä. Jatka grillausta toiset 3 - 5 minuuttia.
  • Nosta tomaatit tarjolle leveän lastan avulla. Ripota pinnalle raastettua parmesaanijuustoa ja tuoretta timjamia.

Luumu- ja kirsikkatomaatit on kätevää grillata kokonaisina. Pyöräytä niille kulhossa valkosipuliöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Pujota tomaatit vartaisiin. Kääntele vartaita välillä grillauspihdeillä. Anna paahtua 6 - 8 minuuttia. Nosta tomaattivartaat tarjolle ja valele päälle loppu valkosipuliöljystä. Täydennä halutessasi tuoreella yrtillä ja parmesaaniraasteella.

Monet muodot, värit ja koot

Tutuin tomaatti on punainen ja pyöreä. Se painaa noin 80 grammaa ja poikkileikkauksessa näkyy, kuinka tomaatti jakautuu kahteen tai kolmeen lokeroon. Tomaatti on yksi annos puolen kilon eli kuuden kourallisen päivittäisestä kasvissuosituksesta. Saatavilla on myös useamman lokeron tomaatteja, joita suositaan viipaloituina. Isojen pihvitomaattien kysyntä on Suomessa nykyään melko vähäistä.

Punaisen lisäksi ilahduttavat keltaiset ja oranssit tomaatit. Jopa tummaa, lähes mustaa kumato-tomaattia ja raidallisia lajikkeita näkee jonkin verran. Tomaatin muoto voi pyöreän lisäksi olla soikean pitkulainen, uurteinen tai päärynämäinen. Kirsikkatomaatin nimi kertoo, että kyseessä on suunnilleen kirsikan kokoinen ja muotoinen tomaatti. Luumutomaatti muistuttaa muodoltaan ja kooltaan luumua.

20085_10968.jpg

Suojaa soluille ja verisuonille

Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeeni-nimisestä yhdisteestä. Lykopeeniä on myös vesimelonissa ja verigreipissä, mutta parhaiten sitä saa nimenomaan tomaatista. Paitsi että lykopeeni antaa kasviksille väriä, se suojaa ihmisen soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaatin lykopeenillä on merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä. Tämän hyödyn saadakseen suomalaisten kannattaisi syödä tomaatteja nykyistä runsaammin. Monissa ruokakulttuureissa tomaatteja käytetään nimenomaan ruoanvalmistukseen reippaammin kuin meillä.

Paras hyöty lykopeenistä saadaan, kun tomaatteja lisätään keittoihin, grillataan, lohkotaan kastikkeisiin ja lisätään uuniruokiin. Lykopeeni imeytyy kypsennetyistä, öljytilkan sisältävistä ruoista paremmin kuin tuoreista vihanneksista. Lykopeeni säilyy hyvin myös keitettäessä ja soseutettaessa tomaatit. Lykopeeniä on jopa ketsupissa.

Lykopeenin lisäksi tomaatit sisältävät muitakin hyvää tekeviä aineita: esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukasti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan korkeaa verenpainetta.

Suomalaisten suosikkikasvis lukuina:

  • Suomalainen syö tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, reilun 11 kg vuoden mittaan. Määrää on varaa kasvattaa, koska kulutus on kuitenkin vain kolme tomaattia viikkoa kohti. Tomaatteja kannattaa syödä joka päivä ja useitakin päivässä etenkin kesäkautena, jolloin tomaattien saatavuus ja laatu ovat parhaimmillaan ja hinta edullisimmillaan.
  • Tomaatteja kasvatetaan tällä hetkellä Suomessa noin 650 kasvihuonealan yrityksessä. Suosituin lajike on 'Enkore'. Myös 'Axxion' ja 'Espero' ovat tavallisia. Lämmin ja aikainen, valoisa kevät on kasvattamassa laadukasta satoa.
  • Kirsikkatomaatit ovat tulleet jäädäkseen. Suosituin lajike on nimeltään 'Favorita'.

Aurinkoiset aamiaistomaatit

4 - 6 isoa tomaattia
100 g herkkusieniä
1 dl hienonnettua palvikinkkua tai esim. kalkkunaleikkelettä
1 rkl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
4 munaa
1 dl juustoraastetta
ruohosipulia

Leikkaa tomaateista viipale kantaosaa. Koverra sisukset pois lusikan avulla. Voit käyttää ne ruoanvalmistuksessa tai syödä saman tien. Valuta tomaatit alassuin käännettyinä. Hienonna sienet ja kinkku- tai kalkkunaviipaleet. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista sienihakkelusta, kunnes kosteus haihtuu. Lisää hienonnettu kinkku tai kalkkuna, kuumenna ja mausta seos.

20085_10962.jpg

Täytä tomaatit sieni-lihaseoksella. Valuta jokaisen tomaatin päälle varovasti yksi muna. Ripota pinnalle juustoraastetta ja hienonnettua ruohosipulia. Voit halutessasi nostaa tomaatteihin kantaosat. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Aurinkoiset tomaatit maistuvat sunnuntaiaamiaisella, brunssilla, ilta- tai yöpalana.

Teksti: Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry/Tommy Selin ja Kauppapuutarhaliitto ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81944.jpg
Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalon oven pielessä oleva rhodo on kasvanut melko korkeaksi (3 m), muttaa alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä leikata alas. Korkeus ei haittaa, mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.
20194_57446.jpg
Oppisopimus on mahdollisuus puutarha-alalla
Kun työpaikalla tarvitaan uusia osaajia, toimenkuvaa laajennetaan tai tutkinto omaan ammattiin puuttuu, oppisopimus voi olla sopiva ratkaisu.
202012_7201.jpg
Tasetit jouluksi
Helpoimpia ja nopeimmin hyödettäviä joulukukkia ovat tasetit (Narcissus tazetta). Tasettien eli sarjanarsissien jouluperinne alkaakin jo 1910-luvulta. Pienet, puhtaanvalkoiset, tähtimäiset kukat ovat parhaimmillaan yhtenäisenä ryhmänä. Ne viihtyvät istutuksesta kukintaan huoneenlämmössä.
20234_81571.jpg
Kotimainen kasvikatto kohteeseen kuin kohteeseen sopivilla kasvivalinnoilla
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n monivuotinen tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus- tutkimusohjelman kanssa on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen olemme julkaisseet päivitetyt tuotekortit koskien AKO Garden keto/niitty- ja maksaruohokattoa. Myös RT-korttien hyvät ohjeistukset kannattaa huomioida viher- eli kasvikattoa mietittäessä. Kestävästi kotimainen Ketokatto on myös KESY-tuote.
20233_77298.jpg
Huonekasvien lannoituskausi alkaa
Lannoittaminen aloitetaan varovasti keväällä, kasvun alkaessa. Uudessa, juuri vaihdetussa mullassa elelevät kasvit eivät tarvitse lannoitusta ainakaan ensimmäiseen kuukauteen. Kasvun kiihtyessä ja nuppu- sekä kukintavaiheessa lannoitusta lisätään. Elokuussa lannoitusta jo vähennetään, syyskuussa se vähitellen lopetetaan. Eräät kasvit eivät edes pidä ravinteista, esimerkiksi kaktusten ja mehikasvien kasvu saattaa vääristyä liikalannoituksesta.
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton