• Etusivu
  • Hoitotyöt

Orvokki - kevään värejä ja kestävyyttä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2018
20145_39235.jpg

Orvokkien värikästä valikoimaa

Orvokit puhuttelevat omalla tavallaan meistä jokaista; johtuuko se sitten kukkien muodosta, tuoksusta vai jostain muusta. Orvokin kukka on tutulla tavalla vastakohtainen. Orvokkimaisia, lievästi peilisymmetrisiä kukkia on toki monissa muissakin kasviheimoissa.

Orvokit (viola) kuuluvat orvokkikasvien sukuun, johon kuuluu 400-500 lajia. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena 17 orvokkilajia sekä lukuisia risteytyksiä. Uhanalaisiakin orvokkilajeja meillä on 5 - ja kaikki ne ovat erittäin uhanalaisia;luhtaorvokki (Viola uliginosa), mäkiorvokki (Viola collina), pahtahietaorvokki (Viola rupestris ssp. relicta), pyökkiorvokki (Viola reichenbachiana) ja rantaorvokki (Viola persicifolia).

Viljeltyjä orvokkilajeja Suomessa on 3 kpl;
Sarviorvokki, Viola cornuta (monivuotinen puutarhakukka)
Tarhaorvokki, Viola x wittrockiana (yksivuotinen parveke- ja kesäkukka)
Tuoksuorvokki, Viola odorata (perinteinen monivuotinen puutarhakukka)

Sarviorvokki on melko pitkään kukkiva, monivuotinen orvokkimme. Se kasvaa noin 15-20 cm korkeaksi ja viihtyy ravinteikkaalla multa- ja hiekkamaalla, varjosta aurinkoon (ei paahteeseen). Sarviorvokit leviävät hitaasti suikertelemalla - sekä siemenistä pitkin puutarhaa! Sarviorvokin lehdet ovat soikeat ja alta harvakarvaiset; suuret korvakkeet ovat sahalaitaiset. Kukat ovat 2-4 cm leveät ja tuoksuvat - ja sieltä kukan takaa löytyy kannus; se nimen "sarvi". Kukinta-aika toukokuusta jopa lokakuuhun asti.
Laji muistuttaa jonkin verran kesäkukkana kasvatettua tarhaorvokkia

Huomio

Huomio

Sarviorvokki (Viola cornuta)

Korkeus: 15-20 cm
Kukinta: touko-lokakuu
Kasvupaikka: aurinkoinen, puolivarjoinen
Talvenkestävyys: melko kestävä
Kukan väri: sininen, valkoinen, keltainen, violetti
Kasvualusta: tuore, keskiravintein, hyvin vettä läpäisevä
Istutusväli: noin 25 cm

Sarviorvokki kukkii koko kesän, jos kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti. Syksyllä koko kasvusto leikataan alas ja suojataan havuilla maan routaantumisen jälkeen. Sarviorvokit ovat arkoja talvikosteudelle. Kasvusto nuorennetaan jakamalla muutaman vuoden välein.

Sarviorvokista lisää Kasvikortistossa

Tarhaorvokista on tullut erityisen suosittu kevään kukka, sillä se kestää viileään totutettuna jopa 7 asteen yöpakkaset. Tarhaorvokkia istutetaan myös syksyllä muiden syyskasvien seuraan.

Orvokki on kauneimmillaan aurinkoisella paikalla tasaisesti kasteltuna. Se kestää lajisukulaistensa tapaan myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa. Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois. Muuten orvokki kehittää siemeniä ja suuntaa voimavaransa kukkimisen sijaan niihin.

Tarhaorvokki on siis kaksivuotinen, kotipuutarhoissa yleensä kesäkukkana kasvatettu laji. Tarhaorvokit on jalostettu risteyttämällä keto-orvokkeja ja muita orvokkilajeja keskenään. Kotipuutarhoissa siemenet kylvetään loppukesällä, suojataan talveksi ja ne kukkivat seuraavana kesänä.

Tarhaorvokin kukassa on 5 terälehteä ja kukan halkaisija on 3-8 cm. Kaksi ylintä terälehteä menevät osin päällekkäin ja sivulle osoittavat terälehdet menevät osaksi näiden eteen. Alimmainen terälehti on muita isompi. Lehdet ovat munuaisenmuotoiset ja aaltoreunaiset.

VINKKI: Sateisena kesänä venähtäneet orvokit saa komeiksi, kun leikkaa kaikki varret viiden sentin mittaisiksi. Orvokki alkaa kukkia uudelleen kahdessa viikossa.

Ps. Tarhaorvokkikin onnistuu usein nyppimisestä huolimatta yleensä kypsyttämään muutaman siemenkodan, minkä voi seuraavana vuonna huomata lähistölle syntyneistä pikkutaimista!

Huomio

Huomio

Tarhaorvokki (Viola Wittrockiana-hybr.)

2-vuotinen. Saatavana pieni- ja suurikukkaisia sekä pystykasvuisia ja riippuvia lajikkeita.

Korkeus: 20 - 30 cm, riippuvien lajikkeiden versot voivat olla pidemmät.
Kukan väri: Laaja värivalikoima.
Kasvupaikka: Aurinkoinen, puolivarjoinen.

Tiesitkö? Osa pienikasvuisista orvokkilajikkeista kuuluu monivuotisiin sarviorvokkeihin, mutta näitä ei yleensä mitenkään eritellä myyntipaikoissaan.

Tarhaorvokista lisää Kasvikortistossa

Tuoksuorvokki on näistä kolmesta meillä viljellystä lajista pienin; vain noin 5-10 cm korkea. Tuoksuorvokin maavarsi on lyhyt ja siitä lähtevät niin lehdet, kukkavanat kuin rönsytkin; kasvutapa ruusukkeellinen. Kukat ovat pieniä (noin 1,5 cm leveä, tumman sinipunainen) ja niissä on lyhyet kannukset. Lehdet munuaismaisia-herttamaisia ja tummanvihreitä.

Tuoksuorvokkia kasvaa luonnonvaraisena kaikkialla Euroopassa ja Suomessakin koristekasveista villiytyneenä. Tuoksuorvokkia kasvatetaan yleisesti puutarhoissa ja se aloittaa kukintansa toukokuussa - ja uusii sen vielä elo-syyskuussa. Alustaksi tuoksuorvokille sopii parhaiten kostea, humuspitoinen ja huokoinen maa puolivarjoisalla paikalla.

Tuoksuorvokin kukkien tuoksua pidetään yhtenä kaikkien hienoimmista kasvimaailman aromeista – ei ihme, että se on löytänyt tiensä myös moniin parfyymeihin!

Huomio

Huomio

Tuoksuorvokki (Viola odorata)

Korkeus: 5-10 cm
Kukinta: Toukokuu, elo-syyskuu
Kasvupaikka: varjoisat, sammaloituneet puutarhanurmikot

Tiesitkö? Tuoksuorvokin siemenet ovat muurahaislevintäisiä; niiden valkea, rasvainen lisäke houkuttelee hyönteiset nappaamaan ne mukaansa ja raahaaman ympäriinsä, kunnes muurahaiset lisäkkeen syötyään hylkäävät taakkansa – toivottavasti hyvälle kasvupaikalle!

Tuoksuorvokista lisää Kasvikortistossa


Tutustu myös

aho-orvokkiin

(

Viola canina

) ja

keto-orvokkiin

(

Viola tricolor

) -

Puutarha.netin Kasvikortistossa

!

Värikirjoa välttävällekin löytyy orvokeista tyylikkäät vaihtoehdot
Värikirjoa välttävällekin löytyy orvokeista tyylikkäät vaihtoehdot
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20199_60117.jpg
Näin valmistat siideriä syksyn omenasadosta
Haluaisitko kokeilla siiderin valmistusta kotipuutarhan omenoista? Poimi tästä ohjeet maistuvaan juomaan, joka kauniissa pullossa on myös täydellinen tupaantuliais- tai joululahjaidea!
20163_45896.jpg
Katse puihin - miltä pihasi puut näyttävät?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.
20204_63741.jpg
Nuoret ovat innostuneet puutarhanhoidosta
Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen on kasvanut viime vuosina erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa. Yhä useampi nuori aikuinen tarttuu multapussiin ja istutuslapioon joko kotonaan, parvekkeilla tai pihoilla. Harrastus tuo erityisesti hyvää mieltä ja parantaa elämänlaatua. Harrastajat kertovat myös nauttivansa konkreettisesti omin käsin tekemisestä.
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20237_82639.jpg
Mitä rikkaruohoja nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Tunnistatteko noista kuvista, mitä ne ovat ja voiko niitä mitenkään saada pois?Kuva 1 on kotipihalta ja sitä oli alkukesästä koko piha-alueella todella paljon, nyt ehkä vähemmän. On aika ruman näköinen, kun on ruskeavartinen ja peittää koko pihan. Lyhyt, myöhemmin tulee sinisiä/violetteja kukkia varteen.Kuva 2 on mökin pihalta, leviää joka puolelle, tietenkin myös kukkapenkkeihin ja syö altaan esim. matalan punakukkaisen belliksen eli kaunokaisen.
20231_51858.jpg
Näin hoidat orkideoita oikein
Lähes joka kolmannella suomalaisella on kotonaan orkideoita. Orkidea on naisten suosikkikukka ja miehistäkin joka kolmas haluaisi itselleen orkidean. Kukinnan jälkeen joka kolmas kuitenkin heittää orkidean pois, vaikka sen voisi kukittaa kotona uudelleen. Tämä selviää kuluttajakyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton