Ison kuusen lannoitus? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Pihassamme on muutama iso kuusi. Jostain syystä niistä tippui kasvuosat latvoista nyt keväällä pois. Voiko sellaisen ison kuusen juurelle tehdä lehtikompostin, saisiko se siitä ravinteita juuristoon? Haluamme säilyttää puut, ovat komeat ja hyvinvoivat. Mietin kuitenkin, että pitäisikö niitä lannoittaa ja käykö tälläinen komposti juurelle?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Keväisin kuusten juurilla näkyvät neulasoksat ovat aika tavallinen näky. Yleensä niitä tiputtelevat oravat ja ehkä joskus jotkut linnutkin etsiessään neulasten lomasta pikkuötököitä. Kuusten sulkasato ei siis liity mitenkään niiden vointiin ja ne kasvattavat uudet vuosikasvut tästä huolimatta.
Isot kuuset eivät tarvitse lannoitusta. Lannoittaminen olisi myös hankalaa, sillä niiden juuriston toimivin osa, hiusjuuristo, saattaa levitä kymmenien metrien päähän puiden rungosta. Puiden juurelle ei myöskään pidä rakentaa kompostia, sillä siinä se voisi häiritä puun tyvellä sijaitsevan juuriston hyvinvointia. Ohuehko kerros lehtiä sen sijaan ei juuristoa haittaa, vaan maatuessan ne lisäävät sopivasti maan eliöstöä ja hyviä mikrobeja.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!