Istuta pihapuu
sateenkaarijalava
Puut ovat pihan peruskasveja
Pihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.
Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).
Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).
Kauniita kukkijoita ovat mm. arka ruusu- (Crataegus x media ’Paul’s Scarlet’) ja hieman kestävämpi ja vaaleampi kukkainen helmiorapihlaja (Crataegus x mordenensis) - katso orapihlajat. Unohtamatta erilaisia omenapuita (Malus), kirsikat ja tuomia (Prunus).
Asiaa lehti- ja havupuista
Puun istuttaminen ja puun tukeminen
Koivut muistoissa ja puutarhassa
Katso myös Puut Kasvikortistossa
Vanha ja arvokas pihapuu herättää tunteita ja muistoja. Siitä kertoo myös Usko Kempin laulu
Lapsuuden pihapuu
Lapsuudenaikainen pihapuu, vieläkö lienet siellä
syntymäpirtin nurkalla ja äitini kaivotiellä?
Lapsuudenaikainen pihapuu, koivuni ritvaoksin,
taas sua muistin maailman tiellä kostehin silmin ja poskin.
Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko vanhan leikit?
Nauruni herkän kuin myös itkun oksies alle peitit.
Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko tytön nuoren?
Muistatko kuinka syömmen kuvan leikkasin tuohikuoreen?
Lapsuudenaikainen pihapuu...
Vinkki: Istuta puu Vesan nimipäivänä
Lohjalta alkunsa saanutta puun päivää vietetään Vesan nimipäivänä 27.9.
Syyskuun loppu soveltuukin hyvin sekä puiden istuttamiseen ja että siirtämiseen. Päivällä halutaan muistuttaa puiden ja metsien merkityksestä ihmisten ja koko maapallon elämälle. Ne tuottavat suuren osan maailman hapesta ja pidättävät maata paikallaan estäen eroosiota. Ne lämmittävät talvella ja viilentävät kesällä varjostamalla ja haihduttamalla. Ne tarjoavat ravintoa ja suojaa erilaisille eläimille. Puu tuntuu vakaalta, vahvalta ja jopa jalolta.
Puun kasvu päättyy yleensä elokuussa, mutta pysyy puu "hereillä" senkin jälkeen. Varsinainen talvilepo alkaa vasta myöhemmin syksyllä. Lehtien kellastuminen johtuu lehtivihreän siirtymisestä puuhun, tulevan kevään pääomaksi.