• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden

Nappaa vinkit talteen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.10.2021Päivitetty 02.02.2024
202110_73340.jpg

Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.

Puutarhakasvit ovat tottuneet vuodenaikojen vaihteluun ja osaavat itse sopeutua kasvukauden loppumiseen. Huonekasvien olosuhteista pitää niiden hoitajan huolehtia säännöstelemällä oikea määrä lämpöä, valoa, ravinteita ja vettä.

Listasimme yleiset ohjeet huonekasvien talvihoitoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kasvit ovat yksilöitä ja lajien hoito-ohjeet vaihtelevat myös talviaikaan.

Hillitse kastelua

Kasvit hidastavat kasvuaan talvikuukausien ajaksi, joten niiden vedentarvekaan ei ole sama kuin kesän kasvukaudella. Liiallinen kastelu voi johtaa kasvin mädäntymiseen. On kasvikohtaista, paljonko vettä ne tarvitsevat. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit.

Miten sitten tarkistaa, tarvitseeko kasvi vettä? Työnnä sormesi parin sentin syvyyteen multaan tai kokeile paljonko ruukku painaa. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen seuraavaa kastelua. Hyvä muistisääntö on tarkistaa aina mullan kosteus ennen kastelua. Kun kastelet, kastele kunnolla, sillä juuret tarvitsevat vettä. Tasaista kastelua vaativat kasvit kannattaa kastelun helpottamiseksi istuttaa altakasteluruukkuun.

Kellastuvat tai kuihtuvat lehdet ovat yleensä merkki siitä, että huonekasvia on kasteltu liikaa. On kuitenkin huomioitava, että lehtien kuivuminen voi olla merkki myös siitä, että ruukkuun on kertynyt liikaa vettä. Käytä siis kukkaruukkuja, josta liika vesi pääsee pois esimerkiksi pohjassa olevan reiän kautta.

202110_73342.jpg

Lannoitus talviaikaan?

Koska talvinen aikaa ei ole huonekasvien kasvukausi, ruukun mullan lannoitus lopetetaan. Juuriston lannoittaminen saattaa jopa aiheuttaa ongelmia. Pimeänä ajanjaksona huonekasvi ei hyödynnä sille annettua lannoitetta välttämättä kokonaan. Se saattaa johtaa suolojen kertymiseen sekä palovammoihin kasvien juuristossa. Lisäksi kasvin luonnollinen kasvukierto häiriintyy. Kasvukauden jatkaminen keinotekoisesti johtaa yleensä kitumiseen ja jopa menehtymiseen.

Poikkeuksen tekevät talvella kukkivat kasvit, kuten syklaamit ja joulukaktukset, joiden lannoitusta jatketaan kukinnan ajan.

Anna valoa sitä tarvitsevalle

Kukapa ei kaipaisi kesäaikaa ja valoa – niin myös huonekasvit. Koska valon määrä vähenee, tulisi kasvit siirtää paikkaan, jossa ne saavat mahdollisimman paljon luonnonvaloa.

Älä kuitenkaan käännä kasvia turhaan, sillä lehdet kääntyvät valoa kohden ja se vaatii kasvilta energiaa. Seuraamalla aktiivisesti huonekasvien vointia löydät oikean sijoituspaikan nopeasti.

Säätele lämpötilaa sekä ilmankosteutta

Useat huonekasvit viihtyvät viileämmässä ja kosteissa olosuhteissa. Vaikka kasvit pitävätkin viileämmästä ilmasta, ne eivät silti siedä vetoa. Yritä siis saada huonekasveillesi mahdollisimman tasainen lämpötila. Kotien sisäilma on huonekasveille usein turhan kuiva ja lämmin. Erityisesti talviaikainen lämmittäminen kuivattaa sisäilmaa entisestään. Lisäksi kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan sekä kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään.

Kerää kasveistasi ryhmiä, jolloin saat helposti luotua niille oman, sopivan kostean, pienilmaston kasvien luovuttaessa vesihöyryä. Vesihöyry jää jälleen kasvien lehtien "vangiksi", jolloin ilma kasvien ympärillä säilyy sopivan kosteana.

202110_73344.jpg

Vaihtoehto on käyttää ilmankosteuttajaa tai säilyttää vesiastiaa kasvien läheisyydessä. Ideana on lisätä kosteutta ilmaan – älä siis laita kasvejasi suoraan vesialtaaseen.

Puhdista säännöllisesti pölystä

Muistathan pyyhkiä pölyt myös huonekasveistasi, sillä lehden pinnalla olevat huokoset tukkeutuvat helposti. Puhdista kasvit käyttäen pehmeää liinaa tai harjaa sekä suihkuttamalla lehdille vettä. Nukkapintaisia lehtiä sekä kaktuksia voi puhdistaa pehmeällä sudilla varovasti harjaamalla.

Poista vahingoittuneet sekä selkeästi sairaat lehdet, koska myös ne voivat sisältää kasvisairauksia tai tuholaisia. Hyönteiset viihtyvät pölyisellä pinnalla ja rungon uurteissa, mikä tekee niiden havaitsemisen hieman hankalammaksi. Talvella huonekasvisi on alttiimpi tuhoille lepotilansa takia. Kasvukauden aikana huonekasvit pystyvät korjaamaan tuholaisten aiheuttamia vahinkoja helpommin.

202110_73341.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10013.jpg
Fastlock Canopy - näyttävä ovikatos helposti
Ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sään rasituksilta. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Icopalin Fastlock Uni –valokatteesta on saatavana asennusvalmis ovikatospakkaus tarvikkeineen. Kokonaisuuteen kuuluu katokseen tarvittava määrä valokatetta, katoksen rakenteet sekä kiinnikkeet.
202211_80114.jpg
Viikon kysymys: Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä?
Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä.
20232_62372.jpg
Kotimaisilla villiyrteillä flunssaa vastaan
Flunssakausi on jo hyvässä vauhdissa. Virusperäiset taudit leviävät niin päiväkodeissa kuin työmaillakin. Syksy on tunnettua flunssakautta ja talvi herättelee influenssavirukset liikkeelle.Apua löytyy läheisen ojan pohjalta tai niityn laidasta.
20149_40856.jpg
Haaparouskua hakemaan
Arvostettu sienikaunotarHaaparouskua löytyy koko maasta; esiintymät harvenevat kuitenkin pohjoiseen mennessä. Heinäkuusta lokakuulle voi tämän kaunottaren bongata seka-, mänty- ja kuusimetsistä sekä nevoilta, joilla kasvaa joko koivuja tai kuusia.Haaparouskuja löytyy kohtalaisen helposti, ilman suurempaa etsimistä. Esiintymät voivat olla joko yksittäisiä sieniä siellä täällä tai isompi rypäs. Haaparouskukin on kauppasieni ja näin ollen arvostettu sieni, joten se kannattaa napata metsästä mukaan, jo sellaisen löytää.
20226_78541.jpg
Luonnonkasvit puutarhassa
Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan erilaisia luonnonkukkia voi ihailla kotipuutarhassaankin. Moni viherpeukalo tuo usein mukanaan pieniä löytöjä matkan varrelta ja istuttaa ne pihalleen. Kauniita luonnonkasveja leviää puutarhaan myös itsestään.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa sekä hoidontarpeen määrittelyssä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton