• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hedelmäpuista kysyttyä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.04.2014Päivitetty 17.06.2022
20226_78744.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Millainen omenapuu tulisi hankkia? Koska voisi omenapuun siirtää? Pitäisikö luumupuuta leikata? Puutarha.netin asiantuntijat vastasivat muiden muassa näihin kysymyksiin.*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi. Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

1. Uusi omenapuu

Uuden omenapuun istutuksesta pyytäisin neuvoa: minkälainen puu olisi paras ja miten istutus pitäisi tehdä?anjis

– Omenapuun, kuten kaikkien muidenkin puuvartisten kasvien valinnassa on huomioitava asuinpaikan kasvuvyöhyke. Toiseksi on mietittävä tulevan paikan kasvuolosuhteita; onko paikka riittävän lämmin ja valoisa kypsyttämään myös talvilajikkeet? Onko lähellä pölyttäviä lajikkeita, vai pitäisikö varmistaa pölytys useammalla lajikkeella/perheomenapuulla/itsepölyttävällä lajikkeella? Näiden seikkojen lisäksi omenapuun valintaan vaikuttavat omat makumieltymykset ja sadon käyttötarkoitus. Pidätkö enemmän happamasta vai kirpeän raikkaasta? Syötkö omenat suoraan puusta vai teetkö niistä hilloa, mehua tms.? Lajikkeen valittuasi osta terveen näköinen taimi, jossa hyvät oksakulmat (ei kilpalatvaa tms.).

Omenapuun istuttamisessa on muistettava muutama asia: kastele taimi hyvin ennen istutusta, tee riittävän iso istutuskuoppa (paranna kasvualustaa uudella, ravinteikkaalla mullalla), istuta entiseen syvyyteensä (hieman kumpuun), tue tarvittaessa. Tiivistä taimi reilusti kastelemalla ja lisää kasvualustaa. Istutus kannattaa tehdä pienelle kummulle, jotta vesi ei jää makaamaan taimen juurelle. Huolehdi taimen kastelusta ensimmäisen kasvukauden ajan, muista suojata taimi talveksi ja tee keväisin kasvatusleikkaukset.

Lue lisää:

Omenapuulajikkeista

Omenapuun istuttamisesta

2. Omenapuun siirtäminen

Milloin on sopiva aika siirtää omenapuita? Ja onko jotain mitä pitää huomioida kun niitä siirtää?Cassu

– Lepotilan aikana voit huoletta siirtää mitä tahansa kasveja toiseen kasvupaikkaan. Yritä siirtää taimi varovasti, kasvustoa ja juurakkoa mahdollisimman vähän vaurioittaen. Nyrkkisääntönä siirtämisessä kannattaa muistaa, että juuripaakun tulisi olla latvuksen levyinen. Mikäli pensaiden juuristoa joutuu pienentämään, niin kasvustoa tulee pienentää vastaavasti. Puiden latvuksia ei leikata, vaan juurakko tulisi saada siirrettyä kokonaisena. Kookkaammat kasvit tulee siirtää kaivinkoneen avulla. Muista perustaa myös uusi kasvupaikka huolella.

3. Vanhan luumupuun leikkaus

Miten pitää leikata 12 vuotta vanha luumupuu? Puu on noin 6 m korkea ja kaikki oksat ylöspäin suuntautuneet.luumu

– Luumun leikkaustarve on yleensä melko vähäistä, eikä se tarvitse säännöllistä leikkaamista. Tarpeen vaatiessa luumua voi säästeliäästi leikata varhain kevättalvella (helmi-/maaliskuussa) tai elo-syyskuussa. Keväällä puu vuotaa runsaasti mahlaa, joten kevätleikkausta ei tämän vuoksi suositella.

Ilmeisesti luumupuunne on kasvanut hyvin voimakkaasti ja pitkin versoin. Voitte varovasti harventaa kasvustoa ja lyhentää pitkiä vuosikasvuja – vaikka vuosittain.

Näin leikkaat puutarhassa

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

4. Kirsikkapuu

Millaiseen ympäristöön voi istuttaa kirsikkapuun? Tarvitseeko paljon tilaa ympärille? Entä valoa? Menestyykö se, jos muut isommat puut varjostavat vieressä?Kirsikka

Kirsikkapuu istutetaan aurinkoiselle, tuulensuojaiselle paikalle. Taimet tulee istuttaa 4–5 metrin välein, jotta latvukset saavat riittävästi tilaa ja valoa. Varjoisa kasvupaikka heikentää niin kukintaa, satoa kuin puun kasvamistakin.

5. Kirsikkapuun ja aronia-aidan leikkaus

Vieläkö ehtii leikata kirsikan ja aronia-pensasaidan?

– Kirsikkapuita leikataan vähän, jos lainkaan. Koska ne vuotavat luumupuiden tavoin runsaasti mahlaa keväällä, leikkaus tehdään varhain kevättalvella (helmi-maaliskuussa) tai elokuussa. Jos kevät on hieman etuajassa, niin kirsikankin leikkauksen suhteen tulee olla melko varovainen.
Aronian suhteen ei mitään hätää ole, vaan voit rauhassa leikata sitä kasvun käynnistymiseen saakka.

6. Omenapuu kesäkotiin

Haluaisin istuttaa omenapuita kesäkotini piha-alueelle. Vietän siellä vain harvoin aikaa ja piha pääsee aina välillä heinittymäänkin. Onko mitään keinoja suojata omenapuut siten, etteivät jänikset tai myyrät syö kuorta ja juuria? Ja onko vielä muita "tuholaisia", jotka varsinkin näin etäpuutarhurin tulisi ottaa huomioon? Olisiko joku omenalajike muita kestävämpi tuholaisten suhteen?omenaan

– Omenapuut menestyvät melko vähäiselläkin hoidolla. Ensimmäisinä vuosina taimen juurialue tulisi kuitenkin pitää mahdollisimman rikkaruohottomana; kata juurialue vaikka suodatinkankaalla ja hakkeella/soralla tms. niin heinät ja rikkakasvit eivät valtaa alaa. Eläimiä vastaan taimi kannattaa suojata runkospiraalilla sekä verkolla (riittävän korkea ja halkaisijaltaan sopiva, jotta suojaa myös versojen päät). Verkkoa voi pitää myös kasvukauden aikana, niin se on suojassa aina mökin ollessa tyhjä.

Toki jotkut lajikkeet ovat alttiimpia taudeille ja tuholaisille, mutta periaatteessa ne voivat iskeä mihin tahansa lajikkeeseen. Tärkeintä on pitää myös mökkipihan omenapuu hyvinvoivana ja sen latvus riittävän avoimena, jotta ilma ja valo pääsevät myös latvuksen sisälle. Muista siis säännölliset kasvatus- ja hoitoleikkaukset. Hyvinvoiva puu kestää ja tuottaa satoa.

Omenapuun leikkausohjeet

Lisää kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta.

Ohje

Ohje

Lisää tietoa puutarhan kasveista ja hoitotöistä

Lisää kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?
20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?
20225_78178.jpg
Myrkyllisiä kasveja
Monet myrkyllisiksi luokitellut kasvit eivät suinkaan ole tappavan myrkyllisiä, mutta ne saattavat aiheuttaa ripulia tai muita oireita. Joillakin kasveilla voi olla esimerkiksi myrkyllisiä siemeniä, jotka yleensä menevät suoliston läpi kokonaisina eivätkä välttämättä aiheuta vakavia oireita. Tappavan myrkyllisiin pihakasveihin luetellaan kuitenkin näsiä, kultasade, kielo, ukonhattu, risiini ja sormustinkukka.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.
20237_78846.jpg
Miksi lupiineista pitäisi päästä eroon?
Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista ja on monen muun haitallisen vieraslajin tapaan tuotu Suomeen koriste- ja rehukasvina. Ensimmäiset havainnot luontoon karanneista lupiineista tehtiin 1800-luvun lopulla. Lupiini on myös myrkyllinen, vaikka pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
20227_46659.jpg
Perinnekasvi: Punahattu
Kaunopunahattu(Echinacea purpurea) on yksi puutarhojen perinnekasveista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton