• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mansikan pääsato käynnissä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
20077_5575.jpg

Kuva: Arto Rantanen / Puutarhaliiton kuva-arkisto

Kuhina mansikkapelloilla alkanut


Mansikan pääsatokauden alkua joutui tänä vuonna odottamaan tavallista pidempään. Näin kävi aikaisesta kevään tulosta huolimatta. Vaikka kesäkuussa oli lämpimiä hellepäiviä, mukaan mahtui myös viileitä jaksoja. Nyt satokausi on kuitenkin täydessä vauhdissa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja maan keskiosissa pääsatokausi on alkamassa. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistyy heinäkuun toisella viikolla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Etelä-Suomi muuta maata aikaisemmassa


Mansikan kypsymisessä on tänä kesänä tavallista suurempia alueellisia eroja. Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueilla lumipeite ja routa olivat lähes olemattomia. Kun kevään lämpimät päivät vauhdittivat mansikan kehitystä, sadonkorjuuseen päästiin siellä muuta maata aikaisemmin.

Laadultaan kesän mansikkasato on hyvä. Useimmilla alueilla on saatu riittävästi vettä ja aurinkoa, jotka yhdessä ovat kypsyttäneet mansikat suuriksi ja mehukkaiksi.

Mansikan kokonaissatomäärään lievät talvivauriot
eivät ole juuri vaikuttaneet.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi, että ammattiviljelmiltä kerätään tänä vuonna 11–13 miljoonaa kiloa mansikkaa, mikä vastaa lähes normaalia satomäärää. Siitä riittää viisi litraa mansikkaa jokaista suomalaista kohti. Tästä kolmannes kulutetaan tuoreeltaan ja loput pakastetaan tai säilötään muilla tavoin.

Säilytä ja pakasta oikein


Jos pakastettavat marjat poimii itse, ne kannattaa kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona. Herkkänä marjana mansikka ei kestä kovaa käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa poiminnan jälkeen. Mansikka tulisi tarjoilla, säilöä ja pakastaa mahdollisimman tuoreena, silloin kun marja on parhaimmillaan.

Polka ykköslajike


Viljellyin mansikkalajikkeemme on vuosi vuodelta suosiotaan kasvattanut makea Polka, jota on jo yli puolella viljelyalasta. Kakkos- ja kolmostilalla ovat aikaiset lajikkeet Honeoye ja Jonsok. Mansikkaa tuotetaan vuosittain noin 12–13 miljoonaa kiloa yhteensä 1770 tilalla ja 3450 hehtaarin pinta-alalla.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_63978.jpg
Suunnitellaan vappua samalla valmistellen kesää
Varhaiset sipulikukat ja sinivuokot puskevat kukkaa ja ilahduttavat hehkullaan vielä muuten uneliaassa puutarhassa. Varhaisesta startistaan huolimatta kevät hidastelee, sillä kuten niin usein, kylmät jaksot ja lämpötilojen erot päivien ja öiden välillä hillitsevät kevään edistymistä.
20222_76845.jpg
Kurkistus kevääseen ‒ istuta ihanat pikkusipulit
Vaikka saammekin vielä nauttia ihanista, syksyisistä aurinkopäivistä, niin on aika suunnata katse jo kevättä kohti. Pitkän talven jälkeen pälvipaikoista pilkistelevät, ensimmäisten sipulikukkien vihreät versot ilahduttavat varmasti.
20185_53242.jpg
Viisi vinkkiä vihreälle parvekkeelle
Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti:
20214_70088.jpg
Ilmaajalla hyvin voiva nurmikko - käsittely kasvukauden alussa
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, jonka seurauksena nurmiheinien on pakko väistyä. Keväisin ja syksyisin tehtävä nurmikon ilmaus hoitaa tehokkaasti kasvualustaa ja varmistaa vehreän, hyvin voivan ja tasaisen pihanurmen.
20102_20434.jpg
Suosikkeina perunat ja sipulit
Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.
20235_81920.jpg
Köynnöspinaatin kasvatus? Asiantuntija vastaa
Menestyisikö köynnöspinaatti Tenolla (VIII)? Mikä on sen vyöhyke/pakkaskestävyys?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton