Joulukuusen hoito-ohjeita

(Kuva: Photoshop AI, tekijä SN)
Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme, mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli?
Mikäli et vielä ole hankkinut joulukuusta, niin kannattaa hetki miettiä mistä sen hakisit, millaisen valitsisit, kuinka kuljettaisit. Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa löytyy, joten kannattaa lukea myös artikkeli joulukuusen vaikea valinta!
Kuusen kaataminen
Joulukuusen kasvupaikkaa kannattaa kysellä myyjältä, sillä valoisalla paikalla kasvaneen kuusen neulaset eivät varise niin helposti, kuin varjossa kasvaneen kuusen. Pitkään jatkunut suojasää ja pitkä säilytys kaatamisen jälkeen on voinut altistaa puut myös kuivahtamiselle; kannattaa tiedustella myös kaatoajankohdasta ja säilytyspaikasta.
Myös kuusilajien välillä on eroja: hopeakuusessa pysyvät neulaset parhaiten, mutta se tuoksuu vahvasti, mikä rajoittaa sen käyttöä. Allergikon kotiin sopii paremmin vähätuoksuisempi mänty.
Joulukuusena käytetään myös usein kasvutavaltaan kaunismuotoista serbiankuusta.
Pihdoilla eli jalokuusilla on yleensä kaunis, tasapainoinen latvus ja erikoisuutena pystyssä nököttävät, tylpät kävyt. Kauniita ovat mm. siperian- ja palsamipihta. Niitä voi mainiosti käyttää myös koristehavuina vaikka leikkoasetelmissa.
Kuusi tulee säilyttää kylmässä; auringolta ja tuulelta suojatussa paikassa. Esimerkiksi ulkokatos, autotalli tai kylmä varasto ovat hyviä vaihtoehtoja.

Ps. Muistattehan myös, ettei kuusta saa kaataa ilman maanomistajan lupaa. Joulukuusen haku ei siis kuulu jokaisenoikeuksiin.
Kuusi sisälle; kylmästä lämpimään viileän kautta
Jos kuusi on jäässä, se tulisi sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä paikka sulatukselle on viileä tila, jonka lämpötila on muutaman asteen verran plussan puolella. Puun annetaan sulaa rauhassa; mahdollisuuksien mukaan jopa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulisi olla vedessä KOKO sulatuksen ajan, ettei puu sulamisen jälkeen ja haihdunnan alettua pääsisi kuivumaan.
Ennen veteen laittamista, tyvestä kannattaa sahata pari senttiä pois; tuore katkaisupinta imee vettä hyvin. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, kuusen voi tuoda vaikkapa pesuhuoneeseen. Laita tällöinkin tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasisto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua ja huolehdi että vettä on aina riittävästi myös ämpärissä.
Kuusi jalkaan
Ravistele kuusesta irtonaiset roskat ja neulaset pois. Käpykuusen löytäneen kannattaa kuitenkin varoa, etteivät kävyt irtoa samalla. Kuusi lyhennetään sopivan mittaiseksi. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyveä ei saa kuoria tai veistää. Lopuksi kuusi kiinnitetään jalkaan ja säädetään suoraksi. Kuuselle annetaan heti vettä. Sen jälkeen kuusi alkaa olla valmis koristeltavaksi.
Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas lämpöpattereista ja uunista. Viileässä ja vedottomassa paikassa kuusi ei varista neulasiaan niin herkästi.
Ps. Kukkivat kasvit eivät yleensä oikein siedä kuusesta erittyvää etyleeniä. Mm. perhoskämmekkä on syytä pelastaa pois kuusen viereltä.
Kuusen kastelu
Kuusi tarvitsee vettä koko ajan - ja runsaasti; etenkin ensimmäisten vuorokausien aikana. Vesipinta ei saa missään vaiheessa laskea katkaisukohdan alapuolelle, sillä kuivunut puu ei kykene imemään vettä.
Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi, joten vesimäärä kannattaa tarkistaa riittävän usein. Sokerinpala kuusenjalassa auttaa kuusta selviytymään joulunajan yli.
Kuusen poisvienti
Kun on tullut aika viedä kuusi pois, niin kuusta voi pienentää esimerkiksi katkomalla oksat oksasaksilla. Tällöin kuusi mahtuu ovista ilman että neulasia varisee muualle kuin leikkauspaikalle. Pois viennin ajaksi kuusen voi laittaa esim. säkkiin neulasten leviämisen estämiseksi.
Ps. Monissa kunnissa on joulun jälkeen joulukuusten keräyspisteitä, joista ne viedään energiantuotannossa hyödynnettäviksi. Myös taloyhtiöillä on omat ohjeensa. Hävitäthän kuusesi oikein!
Lue lisää aiheesta esimerkiksi täältä: Joulukuusikauppa.fi
Aiheeseen liittyvää

Askartele joulukortit lasten kanssa

Joulukukilla saadaan jouluhenki heräämään

Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin

Joulukuun vinkit
