Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen, johon on vuosien varrella sekoitettu kompostia, hiekkaa ja hevosen lantaa. Keväisin laitan vähän kevätlannotetta, kanankakkaa tms. biolannoitetta, kalkkia ja viime keväänä myös luujauhoa. Tilli, salaatti, persilja ja herne kasvavat hyvin. Sipulin hyvin kasvunsa alkaneet varret happanevat, porkkanat ovat korkeintan pikkurillin kokoisia ja punajuuren kannan suoraan kompostiin, kun niistä ei mitään tule. Mikä avuksi?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kasvimaasi saattaa olla ylilannoitettu, jonka seurauksena naatit kasvavat, mutta itse juuressato jää vaivaiseksi. Erityisesti porkkana kärsii liiasta typestä, mutta lehtivihannekset sen sijaan rehottavat.
Voi olla muitakin syitä. Esimerkiksi punajuuri kasvattaa helposti kukkavarren, jos kylvös on tehty kovin varhain. Kun kukan kasvattaminen vie voimat, ei sitä riitä juureen.
Sipuli on kosteutta rakastava. Siksi tulee mieleen, nyt kun kesä on ollut monin paikoin kuiva, että ne eivät yksinkertaisesti jaksa kasvaa, jos kastelua on laiminlyöty. Sipulin kastelun voi lopettaa vasta pari viikkoa ennen nostoa.
Ja onhan kasvimaasi aurinkoisella paikalla? Juurekset tarvitsevat valoa ja lämpöä kehittyäkseen.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!