• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kääpä tuli pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.08.2021
20217_71554.jpg

Pihakoivussa vaikuttaisi kasvavan arinakääpä, joka lahottaa koivua.

Kääpä on vanhentunut, mutta yleisesti käytössä oleva nimitys sienisuvuista, joiden rihmasto kasvaa puun (tai maan sisässä) ja itiöemä on näkyvissä puun pinnassa. Kääpä on hajottaja, monen muun sienilajin tapaan. Käävät siis muuttavat kuolleen eloperäisen puumassan epäorgaaniseen muotoon. Käävät kasvavat usein puun rungossa loisena ja elävissä puissa lahottavat hitaasti puuta.

Lahoaminen heikentää puun lujuutta ja lahoavan alueen sijainnista riippuen puu voi kaatua, katketa tai pudottaa oksiaan. Käävät tarttuvat useimmiten jo valmiiksi heikentyneisiin puihin. Lahoaminen tapahtuu hitaasti, mutta edetessään, murtumisvaara kasvaa ja usein myrsky tai raskas lumikuorma on ratkaiseva tekijä, joka murtaa puun.

Talvisessa myrskyssä lumen ja tuulen yhteisvaikutuksesta katkennut koivu on jäänyt nojaan viereisen männyn oksistoon.
Talvisessa myrskyssä lumen ja tuulen yhteisvaikutuksesta katkennut koivu on jäänyt nojaan viereisen männyn oksistoon.

Kaupunkiympäristössä asuvien kannattaakin kiinnittää huomiota pihan puihin. Kääpien ilmestyttyä ei välttämättä ole kiire, mutta mikäli puu sijaitsee paikassa, jossa se kaatuessaan tai katketessaan voi aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle, sen poistamista kannattaa harkita. Lahoamisprosessi voi kestää kymmeniä vuosia. Poistaminen ei siis ole kiireellinen tai välttämätön, asia, mutta puun kuntoa kannattaa seurata. Osa kääpälajeista vaurioittaa puuta erittäin hitaasti. Puun terveydentilasta kertoo paljon latvuksen kunto. Latvuksen harveneminen ja kuivien oksien ilmaantuminen voi kertoa, että puu voi huonosti. Kesällä, puiden ollessa lehdessä, on erityisesti lehtipuiden osalta hyvä ajankohta tarkkailla puita, jolloin kuolleet oksat erottuvat hyvin.

Noin kolmen metrin korkeudelta katkenneen koivun kyljessä on runsaasti kääpää.
Noin kolmen metrin korkeudelta katkenneen koivun kyljessä on runsaasti kääpää.

Tyypillisin luonnonvarainen pihapuu lienee koivu, joka on säästetty jo rakennusvaiheessa. Koivuja vaivaavat arinakääpä, pakuri, taulakääpä ja pökkelökääpä. Kääpälajeja voi olla vaikea tunnistaa. Esimerkiksi arina- ja taulakääpä muistuttavat paljon toisiaan. Pakuri taas on helpommin tunnistettava, pinnaltaan hyvin tumma, jopa musta varsin epäsäännöllisen muotoinen.

Kun isäntäpuun tarjoamat ravintoaineet on käytetty loppuun, myös kääpä kuolee.
Kun isäntäpuun tarjoamat ravintoaineet on käytetty loppuun, myös kääpä kuolee.

Puun poistaminen

Mikäli puu pitää poistaa, paras aika puun kaatoon on talvi. Maan ollessa jäässä piha on paremmin suojassa kaato-operaatiosta aiheutuvilta vaurioilta. Puun kaatamiseen voi saada ammattiapua mm. paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä. Mikäli kaadettava puu on lähellä sähkölinjaa, paikallinen verkkoyhtiö yleensä hoitaa puun poistamisen veloituksetta, mikäli se aiheuttaa uhkaa sähkölinjoille.

Välitöntä vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa, mutta asemakaava-alueilla puun kaatoon saatetaan tarvita lupa. Ellei puu ole maisemallisesti merkittävä ja puita kaadetaan vain yksi, lupaa ei välttämättä tarvita. Kaupunkin rakennusvalvonna verkkosivuilta kannattaa etsiä tietoa. Kaatamisen sijaan puu voidaan kenties myös pelastaa. Puun kuntoa arvioimaan voi tilata mm. arboristin.

Suomen Puunhoidon Yhdistys ylläpitää rekisteriä arboristeista, jotka yleensä pystyvät myös poistamaan puun, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Puiden kuntotutkimus antaa tietia puiden tilasta on hyvä työkalu myös rakennusvaiheessa, jossa sitä voidaan hyödyntää suunniteltaessa tontille mahdollisesti jätettäviä puita.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20136_35296.jpg
Viherlannoituksella maata parantamaan
Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.
20239_83132.jpg
Aiheuttaako aronia ripulia? Asiantuntija vastaa
Olen syönyt uusia aronian marjoja joka aamu. Voiko se aiheuttaa viikoksi mustat, vetiset ulosteet? Lähellä kasvoi muumiotaudin vaivaama luumupuu, mutta huuhdeltiin ja pakastettiin marja-aroniat. Onko joku kokenut samaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton