• Etusivu
  • Hoitotyöt

Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.10.2023
202310_83235.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.

Panosta kastelukannuun

Hyvään kastelukannuun mahtuu 1–2 litraa vettä. Tällöin vettä on riittävästi kasteluun, mutta kannu ei ole liian raskas käyttää. Käsittelyä helpottaa kannun yläosan yli kulkeva kädensija. Kannussa tulisi olla myös kevyesti taivutettu, pitkä nokka, joka mahtuu lehtien ja oksien väliin.

Veden lämpötila

Käytä huoneenlämpöistä vettä. Kylmä vesi lamaannuttaa juurten toimintaa ja kuuma voi aiheuttaa juurten kuoleman. Vesijohtovettä kannattaa seisottaa kalkin haihduttamiseksi. Täytä kannu tai muu avonainen astia ja jätä odottamaan seuraavaa kastelukertaa.

Läpikuultava kannu on kaunis, mutta soveltui kasteluun vain pienelle osalle kasveista. Keltainen kannu on käytännöllinen, vaikkei silmää niin miellytäkään. (Kuva: VR)
Läpikuultava kannu on kaunis, mutta soveltui kasteluun vain pienelle osalle kasveista. Keltainen kannu on käytännöllinen, vaikkei silmää niin miellytäkään. (Kuva: VR)

Kasvualusta

Arvioi kasvin vedentarve silmämääräisesti ja mullan pintaa koittamalla. Jos multa näyttää ja tuntuu kostealle, siirrä kastelua. Vedentarvetta voi arvioida myös kokeilemalla ruukun painoa, kuiva multa on kevyempää. Kolmas tapa on kopauttaa ruukun kylkeä; matala ja soinniton ääni tarkoittaa, että kastelua ei tarvita.

Seuraa veden imeytymistä. Jos aluslautasella on vettä vielä tunnin kuluttua, on vettä annettu liikaa. Jos vesi on imeytynyt viidessä minuutissa, anna lisää vettä.

Jos kasvualusta on kuivunut liikaa, voi ruukun upottaa puoliksi veteen. Kun kasvualusta on kostunut kokonaan, anna ylimääräisen veden valua pois.

Jos kasvi näyttää nuutuneelle, tarkista kasvualusta. Jatkuvasti läpimärässä kasvualustassa juuristo alkaa kärsiä hapenpuutteesta ja sen toiminta heikkenee, mikä aiheuttaa vedenpuutetta versoissa. Juuristo tarvitsee veden lisäksi happea pysyäkseen kunnossa ja toimiakseen kunnolla.

Vaahtera-aulion edellisestä kastelusta on kuusi päivää. (Kuva: VR)
Vaahtera-aulion edellisestä kastelusta on kuusi päivää. (Kuva: VR)
Ensimmäinen kasteluannos imeytyi nopeasti, joten toinen vielä. (Kuva: VR)
Ensimmäinen kasteluannos imeytyi nopeasti, joten toinen vielä. (Kuva: VR)
Viisi tuntia kastelun jälkeen muutos on selkeä. (Kuva: VR)
Viisi tuntia kastelun jälkeen muutos on selkeä. (Kuva: VR)
Seuraavana päivänä lehdet ovat palautuneet täyteen ryhtiin. (Kuva: VR)
Seuraavana päivänä lehdet ovat palautuneet täyteen ryhtiin. (Kuva: VR)

Huomioi muun muassa kasvin kasvutapa

Kasvin kasvutapa vaikuttaa siihen onko parempi kastella juurelle vai alusvadin kautta. Multa on kuitenkin saatava kauttaaltaan kosteaksi. Alusvadin kautta kastelu edellyttää mullalta hyvää imukykyä, muutoin on vaarana, että vain alimmaiset juuret saavat vettä. Varmin tapa on antaa vettä pääasiallisesti alusvadin kautta ja aina silloin tällöin myös kasvin juurelle. Tällöin mullan pintaan muodostuvat suolot huuhtoutuvat eikä siihen muodostu valkeaa kerrosta.

Kasvit, joilla on suuri lehtipinta-ala ja ohuet lehdet tarvitsevat enemmän vettä kuin kasvit, joiden lehdet ovat pieniä, paksuja tai vahapintaisia.

Kukinta lisää kasvin vedentarvetta.

Mitä valoisammassa ja lämpimämmässä paikassa kasvi on, sitä enemmän se tarvitsee vettä. Pohjoisikkunalla, varjossa tai sisempänä huoneessa olevat kasvit tarvitsevat vähemmän vettä kuin etelä-, itä- tai länsi-ikkunalle sijoitetut kasvit.

Ruukun koko

Ruukun koko ja materiaali vaikuttavat kasvualustan kuivumiseen. Muoviruukussa se kuivuu hitaammin kuin lasittamattomassa saviruukussa.

Huom! Kasveja on kuollut enemmän liikakasteluun kuin veden puutteeseen.
Kiinanruusun lehdet roikkuivat, joten annettiin lisää vettä. Kasvualusta on melko kostea vielä kolme viikkoa myöhemmin. (Kuva: VR)
Kiinanruusun lehdet roikkuivat, joten annettiin lisää vettä. Kasvualusta on melko kostea vielä kolme viikkoa myöhemmin. (Kuva: VR)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton