Kaikki pääsiäismunajahdista
(Kuva: Adobe Stock)
Pääsiäinen on suomalaiselle aikaa, jolloin kesän merkit alkavat vihdoin näkyä ja takatalven mahdollisuus alkaa vähentyä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa pääsiäistä lasten kanssa kuin ulkona juoksentelu, värikkäät askartelut ja suklaa? Eli järjestetäänpä pääsiäismunajahti! Kaiken huipuksi siitä on iloa myös perheen pienemmille. Päästä siis sisäinen lapsesi valloilleen ja suunnittele lapsille ja lapsenmielisille hauska pääsiäismunajahti!
Pääsiäiskorin askartelu
Koska pääsiäinen on vain kerran vuodessa, siihen voi panostaa halutessaan ihan kunnollakin. Pääsiäismunia on vaikea pidellä pikkukäsissä suuria määriä, joten sekä käytännöllisyyttä että tunnelmaa luomaan voit lyödä pikkuiselle – tai isommallekin – etsijällesi käteen pääsiäiskorin, johon kerätä löytämänsä herkut.
Pääsiäiskorin ei tarvitse olla monen tunnin punomisprojekti. Voit esimerkiksi liimata köyttä tai narua tiiviisti yhteen kerrokseen vaikkapa pahvilaatikon tai ämpärin ympärille. Myös yksinkertaisen korin koristelu hienoksi pääsiäiskoriksi on hyvä vaihtoehto. Voit käyttää koristeluun mitä tahansa askartelutarvikkeita kankaista pikkutipuihin. Pyydä tarvittaessa askarteluun apua lapseltasi tai sysää kokonaan koreista vastuu lapselle, sillä yleensä se on heille mieluista puuhaa.
Mihin pääsiäismunia voi piilottaa?
Pääsiäisjahti sopii kaiken ikäisille ja kokoisille, kunhan iät ja koot ottaa suunnitteluvaiheessa huomioon. Jos etsintä on vapaata juoksentelua, kannattaa munien olla suhteellisen pienin välimatkoin, jottei seikkailu johda liian kauas luonnonhelmaan. Myös liian korkealla tai muuten tavoittelemattomissa olevat herkut tuovat surun puseroon.
Yksi hyvä tapa on luoda ikään kuin etsintäkartta, jolloin pienokaiset eivät eksy herkkujahdissa. Piirrä helposti hahmoteltava, yksinkertainen kartta etsintäalueesta, joka voi olla piha, lähimetsä, pelto, tai tarvittaessa vaikka rakennuksen sisätila. Voit tehdä kartasta vaikeammin tulkittavan, mikäli etsijät ovat terävämpää väkeä. Myös arvoituksilla etenevät jahdit ovat hauskoja. Valitse paikat, joihin kätket herkkuja, ja yksi pääpalkintopaikka, jossa odottaa aarre. Voit kirjoittaa viestejä pääsiäispupulta, -tipulta tai vaikkapa pääsiäisnoidalta, jossa he antavat vinkkejä seuraavan herkkukätkön löytämiseen. Helposti käy kämmi, jossa vihjeet ovat siellä, mihin ne johdattavat, joten ole tarkkana, että neuvot tulevat oikeaan paikkaan!
Sankoin joukoin etsimään – kaikki palkitaan!
Jos kuulut niihin ihmisiin, joiden lähipiirissä on aktiivia lapsia laumoittain, tai edes rykelmäksi, niin hyvä idea on yhdistää voimat ja järjestää isommalle lapsiryhmälle yksi yhteinen jahti.
Kun lapsia on useampia, voi toisilla lapsista olla pääsiäismunajahtiin tehokkaammat jalat ja silmät. Pienemmille voi tulla itku silmään, jos kaverilla tai sisaruksella onkin monta munaa enemmän. Tällaisen tilanteen voi välttää rakentamalla etsintäalueelle tukikohta, johon kaikkien on tultava käymään aina esimerkiksi viiden pääsiäismunan välein. Tukikohdasta voi lähteä takaisin etsintöihin vasta, kun kaikki etsiskelijät ovat tulleet paikalle. Tukikohta voi olla hyvinkin yksinkertainen, ja sinne voi tarvittaessa keksiä jotain pientä tekemistä.
Jos etsintätehokkuuksissa on suuria eroja, voidaan jahti suorittaa myös pareittain tai ryhmissä. Laita pienimpiä lapsia samaan ryhmään isompien kanssa, jotta he eivät jää jälkeen etsinnöissä.
Ei makeaa mahantäydeltä
Koska pieni – tai edes iso – masu ei kestä liikoja herkkuja, on hyvä luoda etukäteen sääntö siitä, paljonko suklaanamuja saa syödä yhdeltä istumalta. Yksi hyvä kikka on esimerkiksi värikoodittaa löydettävät namut.
Pääsiäispupu, -tipu, tai -trulli on luonut säännön, jonka mukaan vain vihreäkääreisiä namuja saa syödä heti löydön jälkeen. Keltaiset kelpaavat syötäviksi vasta illalla ja punaiset seuraavana päivänä.
Tietenkään liikaa ikäviä, rajoittavia sääntöjä ei kannata lähteä luomaan, kerrankos sitä mahansa täyteen suklaata syö! Kuka nyt saman virheen useammin tekisi?
Onnea jahtiin!