• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kalaa monella eri tapaa

Nappaa herkulliset reseptit ja nauti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
202110_73143.jpg

Kuva: Shutterstock

Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.

Lokakuussa on kalasesonki

Sesongit eivät koske ainoastaan vihanneksia ja marjoja. Pyydetyllä kalalla on myös omat sesonkinsa, ja lokakuussa kalalajeissa riittää valinnan varaa. On monia syitä siihen, miksi juuri nyt kala voi käydä helpommin pyydyksiin. Veden lämpötila on niistä yksi: vedet ovat viilenneet kesästä ja kalat liikkuvat viilenneessä vedessä lämmintä enemmän. Monilla kaloilla on myös kutuaika, minkä takia ne ovat enemmän liikkeellä.

Jos sesongit eivät ole tuttuja, netistä löytyy onneksi niistä paljon tietoa. Erilaisia satokausi- ja sesonkikalentereita on saatavilla runsaasti. Luonnonkalan sesongit voi tarkistaa kätevästi Pro Kala ry:n julkaisemasta pyydetyn kalan sesonkikalenterista, jonka voi ladata omalle koneelle tai tulostaa vaikkapa jääkaapin oveen.

Vinkki:
Koko aterian voi valmistaa sesonkiajatellen valitsemalla kauden kalaa ja huomioimalla satokaudet myös lisukkeissa. Tällä hetkellä on hyvin tarjolla esimerkiksi erilaisia kaaleja sekä sieniä. Älä silti unohda pakastealtaan tuomia mahdollisuuksia: vaikka jotain tiettyä vihannesta ei olisi saatavilla juuri nyt tuoreena, voi se löytyä pakasteena.

Kokeilehan seuraavia reseptejä!

Hapankorppusilakat & lehtikaalimuhennos

Silakat

100 g hapankorppuja
pieni nippu ruohosipulia
500 g silakkafileitä
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
voita paistamiseen

Lehtikaalimuhennos

200 g lehtikaalia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 banaanisalottisipuli
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
yhden sitruunan raastettu kuori
1 dl karkeaksi pilkottua tillisilppua

Murskaa hapankorput kulhoon ja viimeistele karkeaksi rouheeksi sauvasekoittimella. Levitä korppurouhe leivinpaperille tasaiseksi kerrokseksi.

Asettele silakkafileet nahkapuoli alaspäin hapankorppujauhoihin. Mausta lihapuoli suolalla ja kevyesti pippurilla. Pyörittele fileet molemmin puolin hapankorppujauhoissa.

<p data-block-key="i2m7v">Hapankorppusilakat ja lehtikaalimuhennos (Kuva: Pro Kala ry)</p>
Hapankorppusilakat ja lehtikaalimuhennos (Kuva: Pro Kala ry)

Poista lehtikaalista paksuimmat lehtiruodit. Pilko kaalinlehdet tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi.
Kuullota salottisipuli ja valkosipuli voissa pehmeäksi, mutta älä ruskista. Lisää lehtikaalit pannulle sipulien joukkoon ja anna pehmetä noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja kuumenna reilusti kiehuvaksi. Mausta lopuksi suolalla, sitruunankuorella ja tillisilpulla.

Siirrä sivuun odottamaan silakoita. Kuumenna reilusti voita pannulla ja anna ruskistua kevyesti. Paista silakat molemmin puolin pinnaltaan rapeiksi ja kauniin ruskeiksi, 4–5 minuuttia per puoli. Tarjoa silakat lehtikaalimuhennoksen kera. Koristele tillisilpulla.

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia

Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla, ja soseuttaa keiton ennen suurustamista sauvasekoittimella tasaiseksi.

4 annosta

Pinaattikeitto

1 l kevytmaitoa
200 g pinaattia, pakaste
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua valkopippuria
4 rkl maissitärkkelysjauhoja

Paistetut ahvenet

300 g ahvenfileitä
1/2 tl suola
2 rkl voita tai öljyä

Lisäksi

1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 dl hienonnettua tilliä

<p data-block-key="eh5wa">Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia (Kuva: Pro Kala ry)</p>
Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia (Kuva: Pro Kala ry)

Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.

Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi. Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.

Kuhaa, sieniä & valkoviini-kermakastiketta

4 kuhafileetä
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g sieniä
voita paistamiseen
kourallinen basilikaa hienonnettuna (käytä myös varret)
2 dl kermajuustoa raastettuna

Mausta kuhafileet suolalla ja pippurilla ja laita uunivuokaan.

Leikkaa sienet viipaleiksi ja paista voissa kuumalla pannulla. Anna jäähtyä hetken. Lisää sienten sekaan hienonnettu basilika ja juustoraaste.

<p data-block-key="44oov">Kuhaa ja sieniä (Kuva: Pro Kala ry)</p>
Kuhaa ja sieniä (Kuva: Pro Kala ry)

Lusikoi sienitäytettä fileiden pinnalle ja käännä nyyteiksi.

Kypsennä kalanyyttejä miedolla lämmöllä 120-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoa valkoviini-kermakastikkeen kanssa.

Valkoviini-kermakastike:

2 salottisipulia
2 rkl voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
1 rkl maissitärkkelystä
pilkottua ruohosipulia

Hienonna salottisipulit ja kuullota voissa kunnes sipulit pehmenevät. Lisää viini ja keitä puoleen alkuperäisestä määrästä.

Lisää kalaliemi ja keitä jälleen puoleen. Lisää kerma ja keitä puoleen.

Saosta kastike valkoviinitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Siivilöi ja viimeistele ruohosipulilla. Käytä fiinimpään viimeistelyyn mätiä.

Kasvillisuus
asuminen
keittiö
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
20221_75447.jpg
Nyt vietetään Kansallista Lottaruokaviikkoa
Pula-aikana tarveaineita oli niukalti, jolloin säästäväisyys korostui. Mitään ei heitetty pois. Samainen periaate ohjaa myös lottaruokaviikkoa. Edellisen päivän ylijäänyt ruoka hyödynnetään seuraavana päivänä suussa sulavasti.
202112_74239.jpg
Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri
Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!
202111_73887.jpg
Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
202110_73151.jpg
Aina ei tee mieli päivällistä: Vinkit kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton