Asiantuntija vastaa: Kannattaako perennoja enää lannoittaa, jos kevätlannoitus unohtuu?

Myöhäinenkin lannoitus voi hyödyttää perennoja, kunhan lannoite valitaan oikein ja levitetään huolellisesti pintamultaan. © iStock
Perennoiden kevätlannoitus jää minulla kevään muiden mökkiasioiden ja monien perennalajien vuoksi usein kesäkuun tai jopa heinäkuun puolelle. Kannattaako silloin enää lannoittaa (yleislannoitteella) vai meneekö se hukkaan? Vaikuttaako kevätlannoitus kesän kasvukauteen vai vasta seuraavan vuoden kasvukauteen? Riittääkö, että lannoite ripotellaan pintamultaan vai pitäisikö se laittaa syvemmälle?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kevätlannoituksen tarkoituksena on tukea kuluvan kevään kasvupyrähdystä. Kesällä annetaan tarvittaessa ylläpitolannoitus, joka varsinkin kukkiville kasveille saattaa olla tarpeen.
Kun kevätlannoitus jää välistä, ei sitä voi kesällä korvata. Jos kasvit tuntuvat olevan ravinteen puutteessa, josta esim. heikko kasvu tai tavanomaista haaleamman väriset lehdet kertovat, kesä–heinäkuun taitteessakin on mahdollista lannoittaa ainakin ilmastollisesti kestäviä lajeja. Kesälannoitus tukee kukintaa, vahvistaa versoja ja ylläpitää kyllä kasvua, mutta ei merkittävästi lisää esimerkiksi kuluvan kauden kasvun pituutta.
Kovin pitkälle heinäkuun puolelle lannoittamista ei tule jättää, sillä se saattaa hidastaa kasvien talveen valmistutumista, joka pikkuhiljaa alkaa jo loppukesällä. Jos näin käy, talvehtiminen voi heiketä.
Jos selkeää lannoitepuutetta ei ole näkyvissä, voi kesälannoituksen jättää väliin ja antaa heinäkuun lopulla– elokuun alussa typettömän, runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävän syyslannoituksen. Nimestään huolimatta syyslannoituksen oikea levittämisaika on loppukesä. Syyslannoitus tukee kasvien talveentumista ja edistää ensi kesän kukka-aiheiden kehittymistä.
Kun käytetään lannoiterakeita, joita ei ole tarkoitettu sekoitettavaksi kasteluveteen, rakeet ripotellaan maan pinnalle ja annostellaan purkin ohjeiden mukaan. Liikalannoitusta on syytä välttää, sillä siitä on kasveille silloin vain haittaa.
Jos maa on kuiva, se kannattaa kastella jo ennen lannoitteen levittämistä, jotta rakeet liukenevat paremmin. Lannoittamisen jälkeen kastelu nopeuttaa liukenemista. Vasta liuettuaan lannoite vaikuttaa.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa

Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa

Tammen kevät heräilee hitaasti – näin tuet sen kasvua: Asiantuntija vastaa

Ongelmia kasvualustassa? Asiantuntija vastaa

Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa

Millainen kasvi sopisi hiekkaiseen alustaan? Asiantuntija vastaa

Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa

Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa

Vanha kataja repeytyi? Asiantuntija vastaa

Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa? Asiantuntija vastaa

Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit? Asiantuntija vastaa

Milloin vanhan syreenin voi jakaa? Asiantuntija vastaa

Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa

Salkoruusun ruoste? Asiantuntija vastaa

Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa

Miten estetään varistetaudin leviäminen uusiin punaherukkapensaisiin? Asiantuntija vastaa

Jurova tammi? Asiantuntija vastaa

Pihasyreeni kukkii ilman lehtiä? Asiantuntija vastaa

Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
