• Etusivu
  • Rakentaminen

Kansalliset kaupunkipuistot haluavat tunnetuiksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.11.2021Päivitetty 26.11.2021
202111_73709.jpg

Valokuva Turun kansallisesta kaupunkipuistosta. (Kuva Samuli Saarinen, Turun kaupunki)

Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 20 vuotta sitten Hämeenlinnaan. Tänä päivänä kaupunkipuistoja on jo yhdessätoista suomalaiskaupungissa.

Yhtä tunnettuja kuin kansallispuistot

Kansalliset kaupunkipuistot ovat asettaneet kunnianhimoiseksi tavoitteekseen olla yhtä tunnettuja kuin kansallispuistot. Tahtotila kaupungeissa on vahva. Tavoitteiden saavuttamiseksi kansalliset kaupunkipuistot ovat nyt ensimmäistä kertaa laatineet toimintakertomuksen tehdyistä toimista ja taustoista sekä toimintasuunnitelman siitä, mihin tulevassa kehittämistyössä pyritään ja millä keinoin siihen aiotaan päästä.

Kansallisten kaupunkipuistojen markkinointi ja käytön mahdollisuudet ovat hyvin laajat ja monivivahteiset. Vaikuttavien ja näkyvien tulosten saavuttaminen vaatii monien eri kohderyhmien ja sidosryhmätasojen tavoittamista. Jotta asetettuun tavoitteiseen päästään tulee kaupunkipuistojen toimijoiden eli asukkaiden, päättäjien, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kaupunkien asiantuntijoiden tiivistää yhteistyötään.

Avain tulevaisuuden kaupunkien haasteisiin

Kansalliset kaupunkipuistot edistävät kestäviä arvoja, hiilineutraaliuden toteutumista ja hyvinvointia. Nämä ovat haasteita, joiden parissa kaikki kaupungit tällä hetkellä hakevat ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Kansalliset kaupunkipuistot turvaavat kaupungin luonnon, kulttuuriympäristön, maiseman, arkkitehtuurin ja historian ominaispiirteiden muodostamia kokonaisuuksia ja erityisiä arvoja. Kansalliset kaupunkipuistot tarjoavat paitsi yksittäisinä puistokokonaisuuksina mutta myös verkostona asukkailleen hyvän ja arvokkaan asuinympäristön, liike-elämälle arvostetun toimintaympäristön, matkailijoille monipuolisia kulttuuri-, luonto- ja virkistäytymispalveluita, ympäristölle toimivan ekologisen verkoston läpi kaupunkirakenteen sekä koko kaupungille positiivisen imagolatauksen.

- Kansalliset kaupunkipuistot kertovat kunkin kaupungin omaa erityistä tarinaa, mutta suurin merkitys kaupunkipuistoilla on nimenomaan verkostona, kertomassa koko Suomen tarinaa, toteaa kansallisten kaupunkipuistojen ohjausryhmän puheenjohtaja Mari Helin Turun kaupungilta.

Lähde: Viherympäristöliitto ry:n tiedote 17.11.2021

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20206_65287.jpg
Ammattilaisten työtahti puutarhatöissä - Vertaa oletko yhtä nopea?
Alla on lueteltu viheralan ammattilaisten töiden aikamenekkejä. Vertaa huviksesi niihin omaa työvauhtiasi...
20226_78597.jpg
Kukkamullissa on eroja
Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultiaesimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.
20227_69229.jpg
Näsiä - kavalan kaunis kevään kukkija
Näsiä, lehtonäsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtiensä puhkeamista. Etelä-Suomessa näsiän kaunis ja voimakkaasti tuoksuva kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle. Näsiä on kasvupaikkansa suhteen melko vaatelias pensas.
20238_59486.jpg
Vehreä, kukkiva ja satoisa puutarha ensi kesänäkin - Ethän unohda syyslannoitusta?
Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen, lisää talvenkestävyyttä ja parantaa keväällä alkavan kasvukauden satoa ja kukintaa.Lannoitus on varmin tehdä elo-syyskuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä – marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta heti sadonkorjuun jälkeen. Näin kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen. Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Typpilannoitteita ei käytetä syksyisin, sillä typpi huonontaa kasvien talvenkestävyyttä.
20227_78206.jpg
Viherpeukalon kevättöitä
SisätyötViherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.
20116_26549.jpg
Kelluva juhannuskokko
PAROC®-kivivilla on tunnettu palamattomuudestaan. Sitä käytetäänkin lämmöneristämisen lisäksi myös vaativissa palosuojauskohteissa. Kiistattomien palo-ominaisuuksien lisäksi kivivillan suuri etu on se, että se ei ime itseensä vettä. Kastuessaankin se kuivuu muita eristemateriaaleja nopeammin.Näiden ominaisuuksien ansiosta PUNARAITA™ sopii erinomaisesti vaikka kelluvan juhannuskokon alustaksi.Lautan rakentamiseen voidaan käyttää jäykkää PAROC WAS 25t – seinälevyä. Lautan kooksi tulee tällöin 1200x1800 mm. Kaksi vähintään 50 mm paksua PAROC WAS 25t- eristelevyä laitetaan päällekkäin siten, että pinnassa oleva lasikuituhuovat ovat toisiaan vasten. PAROC WAS 25t –levyjä saa kaikista hyvin varustelluista rautakaupoista.(Toim. huom. Muilla eristelevyillä emme tiedä asiaa kokeiltaneen, joten emme suosittele.)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton