• Etusivu
  • Rakentaminen

Kansalliset kaupunkipuistot haluavat tunnetuiksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.11.2021
202111_73709.jpg

Valokuva Turun kansallisesta kaupunkipuistosta. (Kuva Samuli Saarinen, Turun kaupunki)

Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 20 vuotta sitten Hämeenlinnaan. Tänä päivänä kaupunkipuistoja on jo yhdessätoista suomalaiskaupungissa.

Yhtä tunnettuja kuin kansallispuistot

Kansalliset kaupunkipuistot ovat asettaneet kunnianhimoiseksi tavoitteekseen olla yhtä tunnettuja kuin kansallispuistot. Tahtotila kaupungeissa on vahva. Tavoitteiden saavuttamiseksi kansalliset kaupunkipuistot ovat nyt ensimmäistä kertaa laatineet toimintakertomuksen tehdyistä toimista ja taustoista sekä toimintasuunnitelman siitä, mihin tulevassa kehittämistyössä pyritään ja millä keinoin siihen aiotaan päästä.

Kansallisten kaupunkipuistojen markkinointi ja käytön mahdollisuudet ovat hyvin laajat ja monivivahteiset. Vaikuttavien ja näkyvien tulosten saavuttaminen vaatii monien eri kohderyhmien ja sidosryhmätasojen tavoittamista. Jotta asetettuun tavoitteiseen päästään tulee kaupunkipuistojen toimijoiden eli asukkaiden, päättäjien, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kaupunkien asiantuntijoiden tiivistää yhteistyötään.

Avain tulevaisuuden kaupunkien haasteisiin

Kansalliset kaupunkipuistot edistävät kestäviä arvoja, hiilineutraaliuden toteutumista ja hyvinvointia. Nämä ovat haasteita, joiden parissa kaikki kaupungit tällä hetkellä hakevat ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Kansalliset kaupunkipuistot turvaavat kaupungin luonnon, kulttuuriympäristön, maiseman, arkkitehtuurin ja historian ominaispiirteiden muodostamia kokonaisuuksia ja erityisiä arvoja. Kansalliset kaupunkipuistot tarjoavat paitsi yksittäisinä puistokokonaisuuksina mutta myös verkostona asukkailleen hyvän ja arvokkaan asuinympäristön, liike-elämälle arvostetun toimintaympäristön, matkailijoille monipuolisia kulttuuri-, luonto- ja virkistäytymispalveluita, ympäristölle toimivan ekologisen verkoston läpi kaupunkirakenteen sekä koko kaupungille positiivisen imagolatauksen.

- Kansalliset kaupunkipuistot kertovat kunkin kaupungin omaa erityistä tarinaa, mutta suurin merkitys kaupunkipuistoilla on nimenomaan verkostona, kertomassa koko Suomen tarinaa, toteaa kansallisten kaupunkipuistojen ohjausryhmän puheenjohtaja Mari Helin Turun kaupungilta.

Lähde: Viherympäristöliitto ry:n tiedote 17.11.2021

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_90.jpg
Perennojen uudelleenistutus
Useimmat perennat eli monivuotiset kukat on istutettava noin joka viides vuosi uudelleen, etteivät ne taantuisi. Tällaisia perennoja ovat mm. vuohenjuuri (Doronicum), hohdekukat (Helenium), korkeat leimukukat (Phlox), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), väriminttu (Monarda) ja esikot (Primula). Muistathan että keväällä kannattaa uudelleenistuttaa syksyllä kukkivat - ja syksyllä keväällä kukkivat!Eräät perennat häiriintyvät pahasti siirrosta ja uudelleenistuttamisesta. Niitä voi käsitellä vain 10-20 vuoden välein. Sellaisia ovat särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), jaloangervo (Astilbe), idänunikko (Papaver orientale), päivänlilja (Hemerocallis), pioni (Paeonia), valeangervot (Rodgersia).Kasveista tietoa ja kuvia Kasvikortistossa
202310_61179.jpg
Hilla, lakka, suomuurain
Rakkaalla lapsella on aina monta nimeä. Se sanonta pitää paikkansa myös tämän herkullisen marjamme kanssa; lakka eli hilla eli muurain (Rubus chamaemorus) on vatukoiden (Rubus) sukuun ja ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva, ruohovartinen kasvi. Kasvin nimitys vaihtelee alueittain niin, että lakasta puhutaan perinteisesti Länsi-Suomessa ja hillasta Itä-Suomessa, Lakkaa sanotaan myös suomuuraimeksi, lintiksi ja valokiksi. Nimeä käytetään niin kasvista kuin sen tuottamasta heleän oranssista, mehukkaasta marjastakin.
Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
202210_67121.jpg
Pienten lasten halloween
Halloween on Amerikasta Suomeen rantautunut uudenlainen perinne, joka tuo jotain jännittävää ja ehkäpä vähän mystistäkin syksyn hämyisiin ja vähän viileneviinkin iltoihin. Isommat lapset perinteisesti saattoivat lähteä pienelle karkki vai kepponen -kierrokselle, mutta mitäpä nyt, kun sosiaalista kanssakäymistä tulisi tai halutaan välttää?
20233_62728.jpg
Hyötykasvien ravinnepuutokset – mitä puutarhasi kaipaa?
Kun keväällä kotipuutarhoissa on käännetty tulevan kasvimaan pohjaa ja tutkittu, miten marjapensaat sekä hedelmäpuut ovat säilyneet talven jäljiltä, on aika lannoittaa maaperä. Ravinnepuutokset eivät vielä näy, koska kasvukausi on aluillaan, mutta jos viime kasvukaudesta jäi mieleen jotakin erityisen poikkeavaa puutarhan kasveissa, kyse voi olla ravinnepuutoksesta. Maa köyhtyy joka vuosi, kun siinä viljellään kasveja. Viljavuustutkimus olisi hyvä teettää omasta maasta ennen puutarhatöitä; kotipuutarhastakin.
20224_77948.jpg
Onko omenapuu menetetty? Asiantuntija vastaa
Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi? Pupu on syönyt rungon kuoren.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton