• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvirunsautta kotipuutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2012
20128_31820.jpg

Leila Lammi-Hiltunen alias Jouluruusu puutarhassaan

Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimet

Keskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!

Varsinainen haastattelu jäikin sitten vähemmälle, kun Leilan kanssa kiertelimme kasvirunsauden keskellä. Tontti vaikutti neliöitään huomattavasti suuremmalta, sillä pienet polut kuljettivat meitä aina uusien harvinaisuuksien ja upeiden yksilöiden luokse.

Savipohjainen tontti on Leilan ja hänen puolisonsa käsissä kokenut vuosien saatossa melkoisen muutoksen. Vuonna 1986 siinä kasvoi runsaasti puita ja nurmikkotilaa riitti. Aluksi istutettiin hyötypuutarhaa ja aloitettiin puiden kaataminen. Kiinnostus kasveihin sai aikaan sen, että pikku hiljaa kasvivalikoimaa täydennettiin ja nurmipintaa vähennettiin. Nyt tontin keskellä on jäljellä enää pieni kaistale nurmikkoa - ja koko muu tontti täynnä erilaisia pensaita, puita, köynnöksiä ja perennoita.

Klikkaa kuvat suuremmiksi, niin pääset ihastelemaan paremmin!

Taloa tuskin näkyy
Taloa tuskin näkyy
Kasvirunsautta
Kasvirunsautta
Tästä hyötypuutarhaan
Tästä hyötypuutarhaan
Tilaa löytyy jokaiselle
Tilaa löytyy jokaiselle

Kasvillisuuden keskellä risteilee polkuja, joita pitkin kulkiessaan unohtaa tyystin olevansa tavallisen omakotitalon pihassa. Lammikon äärellä sammakot kurnuttavat, suokosteikolla kasvavat rentukat ja puiden katveessa menestyvät monet aremmatkin varjojen kasvit. Kaiken keskellä kasvoivat myös hyötypuutarhan herkut; karhunvatukkasadosta näytti olevan tulossa runsas, herukat pian poimintakunnossa ja punaiset mansikat poimintakunnossa. Puutarha on täynnä upeita kasviyksilöitä, herkkiä harvinaisuuksia ja yllättäviä yksityiskohtia!

Lintujen juottoallas
Lintujen juottoallas
Lammikon asukas
Lammikon asukas
Joskus ne melkein kaatuvat päälle!
Joskus ne melkein kaatuvat päälle!
Kerrottu pisamakello
Kerrottu pisamakello
Lilja ja SITRUUNA
Lilja ja SITRUUNA
Kierrättäjän keksintö
Kierrättäjän keksintö

Vaikka Leila myöntääkin rakastavansa kasvien runsautta ja metsäpuutarhansa hämärän viileitä sopukoita, niin löytyy puutarhasta myös valoisan puutarhan kasveja; pioneista alkaen. Leila on kasvattanut puutarhansa kasvivalikoimaa siemenistä ja taimista, joita on hankkinut niin netistä, siemenkirjeiden ja taimenvaihtojen kautta, sekä puutarhamatkoiltaan. Kasvivalikoima onkin jo niin valtava, ettei Leilakaan enää ole pysynyt laskuissa. Aina kuitenkin puutarhasta löytyy tilaa uusille tuttavuuksille, harvinaisuuksille sekä kulloisellekin kiinnostuksen kohteelle. Tälläkin hetkellä on kasvamassa uusia, siemenlisättyjä alkuja ja ajatuksissa kehkeytymässä uusia suunnitelmia!

Kiitos Leila, tilaisuudesta päästä ihailemaan puutarhaasi!

Lisää kuvia pääset katsomaan Puutarha.netin Facebook-sivulla, albumista Jouluruusun puutarhassa.

Kiitos, Leila.
Kiitos, Leila.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74137.jpg
Miten kallan taimia hoidetaan loppusyksyllä ja talvella?
Lukija kysyy: "Kylvin keväällä kallan siemeniä kukkaruukkuihin. Ne kasvoivat hyvin syksyyn asti, mutta nyt lehdet kellastuvat ja kuivuvat. Tarkoitukseni on kasvattaa niistä kukkivia isoja kasveja. Miten hoidan sitä nyt loppusyksyllä ja talvella? Pitääkö ne viedä kylmään, pimeään vai voivatko ne olla sisällä asunnossa? Ovatko ne mahdollisesti kuolemassa?"
202312_83324.jpg
Tulppaaneilla piristystä päivään!
Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo marraskuulta lähtien, mutta vasta joulun jälkeen Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti.Suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaani on leikkokukista ylivoimaisesti kaikista tärkein viljeltävä. Meillä niitä hyödetään kukkaan vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta; määrä vaihtelee hieman pääsiäisen sijoittumisen mukaan.
20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniatovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.
20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain!
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.
20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton