• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvualusta ja katteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.05.2021
20204_64359.jpg

Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.

Kasvien hyvinvointiin vaikuttaa kasvualustan lisäksi sen alla oleva pohjamaan rakenne. Mikäli pohjamaa on hyvin vettä läpäisevää, soraa tai hiekkaa, kasvualustaksi riittää ohjeiden mukaiset istutuskuopat. Jos pohjamaa on savea tai hiesua, eikä läpäise vettä, kannattaa kasveille kaivaa kuoppa, jonka pohja täytetään soralla ja salaojitetaan ennen täyttöä kasvualustalla, tai tehdä korotus esimerkiksi muurikivillä.

Koska uusi kasvualusta painuu ensimmäisen vuoden aikana, istutusalueen pinta on hyvä jättää ympäröivää maata korkeammalle. Kasvatusalustan pinta tasoitetaan siten, että siihen ei jää painanteita, joihin vesi kerääntyisi, ja että keskikohta jää reuna-alueita korkeammaksi. Tasainen pinta helpottaa hyvän lopputuloksen saavuttamista.

Ohje

Ohje

Lähes kaikki kasvit on hyvä istuttaa entiseen istutussyvyyteensä; puut jätetään ylemmäs. Muista kastella istutukset hyvin, jotta kasvit saavat tarpeeksi kosteutta ja juuret saavat hyvän kosketuksen kasvualustaan.

  • Rakennuksen sokkelin viereen on suositeltavaa jättää kivetty tai murskepohjainen alue. Istutusalueen kaltevuuden tulee olla viisi prosenttia sokkelista poispäin kolmen metrin päähän. Tällöin vesi ohjauu poispäin sokkelista.
  • Kiveyksen, reunatuen ja kasvualustan pinta jätetään samaan tasoon.
  • Hiekkakäytävän vieressä kasvualusta jätetään 2 cm korkeammaksi, nurmikolla 5–10 cm korkeammaksi.
20204_64360.jpg

Kasvualusta kasvihuoneessa

Kasvihuoneessakin kasvualusta on vedenpitävä, ilmava ja ravinteikas. Kasvualustan valinta kasvihuoneeseen voi tuntua vaikealta, mutta itselle sopivin vaihtoehto kyllä löytyy kun vaihtoehtoihin tutustuu. Kasvualustasta riippumatta helteellä kasvihuonekasveja voi joutua kastelemaan useamman kerran päivässä.

20224_77969.jpg

Katteet

Perennapenkkien pinnalle, puiden juurille ja muille kasvillisuusalueille voi levittää erilaisia katteita. Katteen tarkoitus on estää rikkakasvien kasvua, vähentää veden haihtumista, tasata lämpötilaeroa kasvualustassa sekä edistää mikrobien toimintaa. Tavallisimpia vaihtoehtoja ovat kuorikate, katekangas, erilaiset murskeet kuten hiekka ja sepeli, koristehiekat sekä koristekivet.

Istutuksen jälkeen eloperäistä (puunkuori tai puuhake) katetta levitetään maanpinnalle 5–8 cm kerros. Istutusalue kannattaa lannoittaa ennen katteen levittämistä, koska kate hankaloittaa lannoitusta. Myös ruohosilppua voi käyttää katteena, jolloin sitä levitetään 10 cm kerros kahdesti kesällä. Katekangasta kannattaa käyttää, kun pinnalle levitetään koristekiviä, tällöin ne eivät sekoitu kasvualustaan.

Maanpeitekasveja voi myös käyttää katteena. Rikkakasvit tulee kitkeä säännöllisesti kahden ensimmäisen vuoden ajan, kunnes kasvusto on riittävän tiheä estämään rikkakasvien leviämistä.

20204_64361.jpg
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20136_35389.jpg
Matalat perennat maata peittämään
Matalat, monivuotiset perennakasvit ovat monikäyttöisiä, peittäviä ja usein nopeakasvuisiakin vaihtoehtoja puiden, pensaiden ja köynnösten alustoille, istutuksia reunustamaan ja maanpintaa kattamaan tai vaikkapa ruukkuihin kukoistamaan!Seuraavissa luetteloissa on matalia, alle 25 cm:n perennoja eri valo-olosuhteiden mukaan jaoteltuna. Monet lajit viihtyvät valo-olosuhteiltaan vaihtelevissakin paikoissa, joten ne esiintyvät kenties useammassakin listassa. Luettelot eivät myöskään ole täysin kattavat, vaan matalakasvuisia perennoja löytyy paljon enemmänkin ja lisäsentit tuovat listaan lisää pituutta. Maanpeitekasveiksi soveltuvat myös yksi- ja monivuotiset köynnökset sekä matalimmat pensaatkin eli valinnanvaraa varmasti löytyy kaikenlaisiin kohteisiin. Esimerkiksi alle 30 cm:n perennoja löytyy Puutarha.netin Kasvikortistosta151 kpl – alle 40 cm:n kasveja löytyy jo yli 300 erilaista!Lisätietoa Suomessa menestyvistä kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta
202112_74266.jpg
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta
Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton