• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kesäkukka-aika on parhaimmillaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
20095_16951.jpg

Useissa puutarhamyymälöissä pöydät ovat nyt täyttyneet pelargoneista, daalioista, lumihiutaleista, begonioista ja monista muista kesän upeista kukkasista.

Valikoimista löydät varmasti sopivat kukat paisteeseen ja varjoon - parvekkeelle, terassille tai vaikka sinne ikkunalaudalle. Saat myös upeita, erikoisia istutuksia, kun yhdistelet rohkeasti eri kasveja ja värejä!

Kesäkukka-aika on parhaimmillaan

kelloköynnös (Cobaea scandens)
kelloköynnös (Cobaea scandens)

Yksivuotiset köynnökset tuovat puutarhaan yllätyksiä, ylellisyyttä ja koko kesän jatkuvaa kukintaa. Niillä voi muuttaa helposti puutarhansa ilmettä.

Suosittuja yksivuotisia köynnösten taimia ovat mm.

  • Keijunmekko; viehkeä ja siro köynnös, voi talvettaa sisällä ruukussa viileässä ja valoisassa paikassa.
  • Krassit; rehevä köynnös, kukkien väri vaihtelee keltaisen, punaisen ja oranssin sävyissä.
  • Kelloköynnös; nopeakasvuinen kaunotar lämpimälle suojaisalle paikalle.
  • Ruusupapu; näyttävä, pitkäversoinen köynnös, joka kiipeilee itse, hallanarka.
  • Mustasilmäsusanna; huomiota herättävä köynnös, musta silmä valkoisen, keltaisen tai oranssi kukan keskellä, maltillinen lannoitus, talvettamista voi koittaa sisätiloissa.

Puutarha pienoiskoossa ruukussa

Ruukkuistutuksiin sopivat sekä yksi- että monivuotiset kasvit. Laita ruukkuun vain samankaltaisista kasvuoloista pitäviä kasveja, jotta hoitaminen on helppoa. Ruukku on parhaimmillaan silloin, kun se korostaa kasveja, eikä vie kaikkea huomiota itse. Valitse suuri ruukku, jotta multatilaa on mahdollisimman paljon. Käytä kunnollista, rikkaruohotonta multaa. Kukkamullan ravinteet riittävät taimille yleensä vain muutamia viikkoja, joten istutuksia lannoitetaan joko kastelun yhteydessä viikoittain tai pitkäaikaisilla ravinteilla ohjeen mukaan.

Aurinkoisina ja tuulisina päivinä kasvit haihduttavat runsaasti vettä ja saattavat tarvita kastelua päivittäin. Kasteluvälien pidentämisessä helpottavat kastelukiteet. Ne toimivat vesivarastona eli imevät itseensä kosteutta ja turpoavat moninkertaisesti. Sitten ne hiljalleen luovuttavat kosteuden takaisin multaan ja kasvien käyttöön.

20095_16952.jpg
20095_16953.jpg

Ruukkuun sopivia perennoja ovat mm. erilaiset heinäkasvit (viiruhelpi, hopeatoppo, rantavehnä), maksaruohot, mehitähdet, muurikello ja kuunliljat. Perinteisiä ruukkukukkia edustavat gerberat ja tulilatvat sopivat myös mainiosti kesäterassin piristykseksi.

Ruukkuun voi istuttaa myös pieniä kukkivia puita, mm. rungollinen pikkusyreeni (Syringa meyeri 'Palibin') ja pilariomenapuu (Malus Ballerina-ryhmä) ovat upeita ruukussa. Viherkasvitkin viihtyvät kesällä ulkona (mm. rönsylilja, muratti ja agaavet). Jos pihasta alkaa istutustila loppua, voi uudet silmäniloa tuottavat köynnökset, havukasvit ja jaloruusut istuttaa ruukkuunkin.

Perusta yrttitarha!

Yrttien viljelyyn erikoistunut kotipuutarhuri voi halutessaan perustaa vaikka kokonaisen teemapuutarhan, johon hän valitsee mieleisensä yrtit. Valmiilla yrttien taimilla saa helposti perustettua yrttitarhan. Jos kasvimaata ei ole, voi kasvattaa omat salaattiainekset ruukuissa tai kasvusäkeissä. Perinteisten yrttien lisäksi kannattaa kokeilla vaikka steviaa ja mandariiniminttua.

Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa hiekka- tai hietamaassa. Ne eivät kaipaa voimakasta lannoitusta. Yrttimaa on luontevinta sijoittaa kasvimaan yhteyteen, toisaalta kuitenkin niin lähelle keittiötä, että yrttejä saa nopeasti haettua ruoanvalmistuspuuhin ryhtyessään.

20095_16954.jpg

Säännöllinen kastelu, lannoitus ja kukkineiden kukkien nyppinen pitää istutukset hyvässä kunnossa koko kesän. Saat nauttia kukkaloistosta pakkasiin asti!

20095_16983.jpg
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_81279.jpg
Puutarhan väri- ja muotokieleen sointuvat pihakivet
Olisiko aika suunnitella jotain uutta pihaan ja puutarhaan? Sido pihapäällysteen väri ympäröivään värimaailmaan ja valitse pinnan struktuuri itseäsi miellyttäväksi.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
202012_67848.jpg
Kolme tapaa käyttää värejä joulusisustuksessa
Tummansinisiä ja viininpunaista, vanhaa metallia, ruostetta, skandinaavista minimalismia, neutraaleja hempeitä sävyjä ja puisia elementtejä. Ehkä jopa kirkkaiden värien niin kutsuttua ilotulitusta. Kestävä kehitys, kierrätys ja ekologisuus on päivän sana ja nyt myös tämänkin joulun olennainen sisustustrendi. Mitä värejä joulu voisi sisältää ja miltä se näyttää?
20207_65886.jpg
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite murtolaasti eli niin sanottu etanadynamiitti.
Tuija-aita
Tuija viihtyy ruukussakin
Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Ruukuissa ja laatikoissa viihtyvät myös matalammat pallotuijat. Tuijia voi typistellä ja muotoilla ruukkuistutuksiin ja pienempään tilaan sopiviksi.
20203_63225.jpg
Kevään herkät hetket ja nopea edistyminen
Aluksi kevät hidastelee tuloaan. Mutta kun nestevirtaukset käynnistyvät, juuret saavat ravinteita ja kosteutta, kasvusilmut herättelevät itseään ja valmistautuvat kasvukauteen. Yhtäkkiä muutos on silminnähtävissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton