• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kesäkukka-aika on parhaimmillaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
20095_16951.jpg

Useissa puutarhamyymälöissä pöydät ovat nyt täyttyneet pelargoneista, daalioista, lumihiutaleista, begonioista ja monista muista kesän upeista kukkasista.

Valikoimista löydät varmasti sopivat kukat paisteeseen ja varjoon - parvekkeelle, terassille tai vaikka sinne ikkunalaudalle. Saat myös upeita, erikoisia istutuksia, kun yhdistelet rohkeasti eri kasveja ja värejä!

Kesäkukka-aika on parhaimmillaan

kelloköynnös (Cobaea scandens)
kelloköynnös (Cobaea scandens)

Yksivuotiset köynnökset tuovat puutarhaan yllätyksiä, ylellisyyttä ja koko kesän jatkuvaa kukintaa. Niillä voi muuttaa helposti puutarhansa ilmettä.

Suosittuja yksivuotisia köynnösten taimia ovat mm.

  • Keijunmekko; viehkeä ja siro köynnös, voi talvettaa sisällä ruukussa viileässä ja valoisassa paikassa.
  • Krassit; rehevä köynnös, kukkien väri vaihtelee keltaisen, punaisen ja oranssin sävyissä.
  • Kelloköynnös; nopeakasvuinen kaunotar lämpimälle suojaisalle paikalle.
  • Ruusupapu; näyttävä, pitkäversoinen köynnös, joka kiipeilee itse, hallanarka.
  • Mustasilmäsusanna; huomiota herättävä köynnös, musta silmä valkoisen, keltaisen tai oranssi kukan keskellä, maltillinen lannoitus, talvettamista voi koittaa sisätiloissa.

Puutarha pienoiskoossa ruukussa

Ruukkuistutuksiin sopivat sekä yksi- että monivuotiset kasvit. Laita ruukkuun vain samankaltaisista kasvuoloista pitäviä kasveja, jotta hoitaminen on helppoa. Ruukku on parhaimmillaan silloin, kun se korostaa kasveja, eikä vie kaikkea huomiota itse. Valitse suuri ruukku, jotta multatilaa on mahdollisimman paljon. Käytä kunnollista, rikkaruohotonta multaa. Kukkamullan ravinteet riittävät taimille yleensä vain muutamia viikkoja, joten istutuksia lannoitetaan joko kastelun yhteydessä viikoittain tai pitkäaikaisilla ravinteilla ohjeen mukaan.

Aurinkoisina ja tuulisina päivinä kasvit haihduttavat runsaasti vettä ja saattavat tarvita kastelua päivittäin. Kasteluvälien pidentämisessä helpottavat kastelukiteet. Ne toimivat vesivarastona eli imevät itseensä kosteutta ja turpoavat moninkertaisesti. Sitten ne hiljalleen luovuttavat kosteuden takaisin multaan ja kasvien käyttöön.

20095_16952.jpg
20095_16953.jpg

Ruukkuun sopivia perennoja ovat mm. erilaiset heinäkasvit (viiruhelpi, hopeatoppo, rantavehnä), maksaruohot, mehitähdet, muurikello ja kuunliljat. Perinteisiä ruukkukukkia edustavat gerberat ja tulilatvat sopivat myös mainiosti kesäterassin piristykseksi.

Ruukkuun voi istuttaa myös pieniä kukkivia puita, mm. rungollinen pikkusyreeni (Syringa meyeri 'Palibin') ja pilariomenapuu (Malus Ballerina-ryhmä) ovat upeita ruukussa. Viherkasvitkin viihtyvät kesällä ulkona (mm. rönsylilja, muratti ja agaavet). Jos pihasta alkaa istutustila loppua, voi uudet silmäniloa tuottavat köynnökset, havukasvit ja jaloruusut istuttaa ruukkuunkin.

Perusta yrttitarha!

Yrttien viljelyyn erikoistunut kotipuutarhuri voi halutessaan perustaa vaikka kokonaisen teemapuutarhan, johon hän valitsee mieleisensä yrtit. Valmiilla yrttien taimilla saa helposti perustettua yrttitarhan. Jos kasvimaata ei ole, voi kasvattaa omat salaattiainekset ruukuissa tai kasvusäkeissä. Perinteisten yrttien lisäksi kannattaa kokeilla vaikka steviaa ja mandariiniminttua.

Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa hiekka- tai hietamaassa. Ne eivät kaipaa voimakasta lannoitusta. Yrttimaa on luontevinta sijoittaa kasvimaan yhteyteen, toisaalta kuitenkin niin lähelle keittiötä, että yrttejä saa nopeasti haettua ruoanvalmistuspuuhin ryhtyessään.

20095_16954.jpg

Säännöllinen kastelu, lannoitus ja kukkineiden kukkien nyppinen pitää istutukset hyvässä kunnossa koko kesän. Saat nauttia kukkaloistosta pakkasiin asti!

20095_16983.jpg
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72332.jpg
Sienimetsästä suuria herkkuja
Nyt kaikenlaiset sienet työntyvät esiin maasta; putkahtelevat mitä yllättävimpiin paikkoihin.Koska sieniä löytyy usein runsaasti, voi metsään lähteä vähän kokemattomampikin sienestäjä. Helposti tunnistettavia lajeja löytyy yllinkyllin.
20216_71443.jpg
Vieraslajeja nyt kukassa
Vieraslajit leviävät erityisen tehokkaasti ja ovat vaikeita hävittää. Ne aiheuttavat harmia luonnolle ja joissakin tapauksissa ne voivat jopa laskea kiinteistöjen arvoa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia ilmoittamaan luonnossa havaitsemansa jättiputket ja muut haitalliset vieraskasvilajit. Suomen vieraskasvilajeista ovat tällä hetkellä komeimmassa kukintovaiheessaan, helpoimmin tunnistettavissa olevat, jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu.
20238_79192.jpg
Lääkekaapin päivitys: tässä muistilistaa sisällöstä
Käsi ylös ne, jotka muistavat siivota lääkekaappinsa säännöllisesti. Aika harva, eikö vain? Hyvä aika lääkekaapin siivoukselle on esimerkiksi kevät, jolloin pystyy jo etukäteen varautumaan mahdollisiin kevään ja kesän myötä tuleviin kolhuihin, naarmuihin ja itikoiden puraisuihin.Mutta mitä lääkekaapissa olisi hyvä olla?
kolme eriväristä papunippua pöydällä
Alkusyksyn makunautinto: Kotimaiset pensaspavut ovat parhaimmillaan
Suomessa kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen aikaa elokuun lopusta syyskuun alkuun, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Vaikka pensaspavun viljelyala on melko pieni, niiden maku ja laatu erottuvat edukseen. Nämä lähes käsityönä tuotetut pavut kerätään huolellisesti käsin oikean kokoisina ja tasalaatuisina.
202211_79954.jpg
Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin ensi keväänä kasvattaa kukkapenkkiini siemenistä vuoriarhoa sekä siperian unikkoa. Osaatteko kertoa näiden kylvöstä. Esim vuoriarho, tuleeko yhdestä purkkiin kylvetystä siemenestä tupas vai laitanko monta siementä? Onko sama myös unikon kohdalla? mitä muuta tulee ottaa huomioon ja milloin ne kannattaa istuttaa jotta ne voi siirtää kukkapenkkiin vaikka kesäkuussa? Milloin tulppaanien sipulit tulevat myyntiin?
Savimaan muokkaus
Viikon kysymys: Savimaan hyödyntäminen?
Harkitsen kasvihuoneen hankintaa mökille, ainoa ongelma on kivikova savimaa. Toki lavakauluksilla saan kasvatettua paljonkin hyötyvihanneksia, mutta haaveilen esimerkiksi viiniköynnöksen istuttamisesta. Viiniköynnös varmaankin kaipaisi tilaa vähän alaspäinkin, millä lannistan savimaan? Toki hiekan ja turpeen sekoittaminen tekisi hyvää, jos saisi sekoitettua. Ei voimat riitä tämän saven sotkemiseen. Jyrsimellä olen koittanut, mutta naakatkin nauroi, kun juoksin jyrsimen perässä, toisin sanoen se ulkoilutti minua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton