• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
Hiekkarinne AdobeStock_348150166

(Kuva: Adobe Stock)

Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.

En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Rinteenne on irtonaista, valuvaa ja huonolaatuista maa-ainesta, joten siihen on hankalaa istuttaa ja saada uudet kasvit kunnolliseen kasvuun ­– tai ylipäätään saada niitä pysymään paikoillaan niin kauan, että ne kasvattavat maata sitovan juuriston. Lisähaasteen tuo se, että puutarhakasvien taimilla on omat vaatimuksensa maan laadun ja kasvupaikan muiden olosuhteiden, kuten valoisuuden, suhteen. Luonnonkasvit menestyvät, koska ne etsiytyvät kasvamaan paikkoihin, joissa on niille sopivat olosuhteet.

Kasvupaikkatekijöitä täytyykin parantaa, jotta puutarhakasvit menestyvät ongelmallisessa rinteessä. Se tarkoittaa mm. kunnollisen kasvualustan lisäämistä, jolloin voi olla tarpeen poistaa vanhaa huonoa maata, jotta uutta saadaan tilalle.  Jos maata ei poisteta vaan päädytään vain lisäämään uutta multaa, on rikkakasvit ainakin kitkettävä juurineen, jotta rinteessä nyt kasvavista lajeista päästään eroon. Lisäksi maa on luultavasti sidottava paikoilleen esimerkiksi maahan upotettavien tukikehikoiden avulla, jotta se ei valu ennen aikojaan pois. Maan tukemiseen tarkoitettuja kennostoja saa mm. rautakaupoista. 

Pengertämälläkin on mahdollista vähentää maan valumista. Silloin rakennetaan portaiden tapaiset tasanteet, joiden päälle istutukset tehdään. Pengerryksen etuna on kastelun helppous juurtumisvaiheessa, koska vesi ei valu karkuun yhtä helposti kuin viistosta kasvualustasta. Pengerrys tarvitsee kunnollisen tukimuurin tai vastaavan rakenteen, jotta se olisi kestävä.

Rinteenne lienee perustaltaan varsin kuiva ja saa vain vähän valoa. Toiveena on eri aikaan kukkivia kasveja.  Tähän rinteeseen sopivia, tarpeiltaan varsin vaatimattomia ovat esimerkiksi peittokurjenpolvi (Geranium x cantabrigiense), tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum) ja tummakurjenpolvi (Geranium phaeum). Tummakurjenpolven kukkavanat tosin kannattaa katkaista kukinnan jälkeen, jotta se ei leviä siementämällä. Kurjenpolvet kukkivat pitkään kesä-, heinä- ja osa vielä elokuussakin ja näiden lajien eri lajikkeita yhdistelemällä saadaan monen väristä kukintaa. Paikan varjoisuus tosin varmasti vähentää kukkien määrää. Täydennykseksi voisi sopia keväällä keltaisena kukkiva maanpeittokasvi rönsyansikka (Waldsteinia ternata), joka on aluksi hidaskasvuinen, mutta kunnolla juurruttuaan levittäytyy rönsyjensä avulla ja peittää tehokkaasti. Alkukesällä kukkiva pikkutalvio (Vinca minor) voisi myös sopia joukkoa täydentämään. Lajikkeesta riippuen pikkutalvio kukkii sinisin, liloin tai valkoisin kukin.

Mikäli halutaan pensaita, paikkaan voisivat sopia vuohenkuusamat (Diervilla). Ne ovat tuuheita, matalia ja keltaisin, pienin kukin pitkään kukkivia pensaita. Kukinta ei ole kovin näyttävä, mutta lehdistö on kaunis ja osalla lajeista kasvukauden eri vaiheissa punertava.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82651.jpg
Kirsikkapuu ei tee satoa, miksi? Asiantuntija vastaa
Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202211_80114.jpg
Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä? Asiantuntija vastaa
Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä.
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton