Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit? Asiantuntija vastaa
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.
En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Rinteenne on irtonaista, valuvaa ja huonolaatuista maa-ainesta, joten siihen on hankalaa istuttaa ja saada uudet kasvit kunnolliseen kasvuun – tai ylipäätään saada niitä pysymään paikoillaan niin kauan, että ne kasvattavat maata sitovan juuriston. Lisähaasteen tuo se, että puutarhakasvien taimilla on omat vaatimuksensa maan laadun ja kasvupaikan muiden olosuhteiden, kuten valoisuuden, suhteen. Luonnonkasvit menestyvät, koska ne etsiytyvät kasvamaan paikkoihin, joissa on niille sopivat olosuhteet.
Kasvupaikkatekijöitä täytyykin parantaa, jotta puutarhakasvit menestyvät ongelmallisessa rinteessä. Se tarkoittaa mm. kunnollisen kasvualustan lisäämistä, jolloin voi olla tarpeen poistaa vanhaa huonoa maata, jotta uutta saadaan tilalle. Jos maata ei poisteta vaan päädytään vain lisäämään uutta multaa, on rikkakasvit ainakin kitkettävä juurineen, jotta rinteessä nyt kasvavista lajeista päästään eroon. Lisäksi maa on luultavasti sidottava paikoilleen esimerkiksi maahan upotettavien tukikehikoiden avulla, jotta se ei valu ennen aikojaan pois. Maan tukemiseen tarkoitettuja kennostoja saa mm. rautakaupoista.
Pengertämälläkin on mahdollista vähentää maan valumista. Silloin rakennetaan portaiden tapaiset tasanteet, joiden päälle istutukset tehdään. Pengerryksen etuna on kastelun helppous juurtumisvaiheessa, koska vesi ei valu karkuun yhtä helposti kuin viistosta kasvualustasta. Pengerrys tarvitsee kunnollisen tukimuurin tai vastaavan rakenteen, jotta se olisi kestävä.
Rinteenne lienee perustaltaan varsin kuiva ja saa vain vähän valoa. Toiveena on eri aikaan kukkivia kasveja. Tähän rinteeseen sopivia, tarpeiltaan varsin vaatimattomia ovat esimerkiksi peittokurjenpolvi (Geranium x cantabrigiense), tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum) ja tummakurjenpolvi (Geranium phaeum). Tummakurjenpolven kukkavanat tosin kannattaa katkaista kukinnan jälkeen, jotta se ei leviä siementämällä. Kurjenpolvet kukkivat pitkään kesä-, heinä- ja osa vielä elokuussakin ja näiden lajien eri lajikkeita yhdistelemällä saadaan monen väristä kukintaa. Paikan varjoisuus tosin varmasti vähentää kukkien määrää. Täydennykseksi voisi sopia keväällä keltaisena kukkiva maanpeittokasvi rönsyansikka (Waldsteinia ternata), joka on aluksi hidaskasvuinen, mutta kunnolla juurruttuaan levittäytyy rönsyjensä avulla ja peittää tehokkaasti. Alkukesällä kukkiva pikkutalvio (Vinca minor) voisi myös sopia joukkoa täydentämään. Lajikkeesta riippuen pikkutalvio kukkii sinisin, liloin tai valkoisin kukin.
Mikäli halutaan pensaita, paikkaan voisivat sopia vuohenkuusamat (Diervilla). Ne ovat tuuheita, matalia ja keltaisin, pienin kukin pitkään kukkivia pensaita. Kukinta ei ole kovin näyttävä, mutta lehdistö on kaunis ja osalla lajeista kasvukauden eri vaiheissa punertava.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!