• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvit heräävät kevääseen – muista hoito

Tiina Painokallio
Päivitetty 16.02.2025
20232_14928.jpg

Kevät tuo mukanaan huonekasvien hoitotarpeet. (Kuva: Shutterstock)

Huonekasvit ovat tärkeä sisustuselementti ja niillä voidaan korostaa persoonallista tyyliä ja kodin tunnelmaa. Kasvitrendit vaihtuvat samalla tavalla kuin muukin muoti. Suurin osa silti toivoo kasvilta helppohoitoisuutta, tosiharrastajat taas hakevat haasteita ja erikoisuuksia.

Osaatko kastella kasveja oikein?

Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

Kuivilta alueilta kotoisin olevat huonekasvit sopivat huonomuistiselle kastelijalle, sillä ne sietävät hyvin kuivuutta ja palautuvat pienen nuutumisen jälkeenkin. Kaikki mehikasvit, kaktukset ja palmut pärjäävät vähällä kastelulla. Kuivassa viihtyvät kasvit istutetaan kotona kaktusmultaan ja lasittamattomaan saviruukkuun. Näin kasvualusta kuivuu nopeammin kastelun jälkeen, eivätkä herkänkään lajin juuret kärsi märkyydestä.

Kasvit vaikuttavat huoneilmaan

Monet kasvit parantavat huoneilmaa sitomalla pölyä, itiöitä ja kemikaaleja. Ilman epäpuhtauksia poistavat tehokkaasti esimerkiksi viirivehka, jukkapalmu, limoviikuna, rönsylilja ja kultaköynnös. Etenkin talviaikaan liian kuiva huoneilma ärsyttää monien limakalvoja. Ohutlehtiset kasvit kostuttavat tehokkaasti huoneilmaa ja parantavat siten hengitysilman laatua.

Allergiaperheissä parhaita ovat sellaiset kasvit, joista pöly on helppo poistaa. Isolehtisten kasvien puhdistus onnistuu pyyhkimällä, pienempilehtiset voidaan suihkuttaa lämpimällä vedellä. Vesi suunnataan lehtiin, niin ettei multa liety. Nukkalehtisten kasvien puhdistus on hankalampaa ja ne keräävätkin helposti pölyä.

Joskus mullan pinnalla saattaa kasvaa homeita tai rihmastoa. Kun mullan pinta katetaan parin sentin kerroksella kevytsoraa, vältytään mullasta mahdollisesti huoneilmaan vapautuvilta itiöiltä.

<p data-block-key="hal77">Huonekasvien keväthuolto kutsuu. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Huonekasvien keväthuolto kutsuu. (Kuva: Adobe Stock)

Kevät on oikea hetki mullanvaihdolle

Ostettaessa huonekasvit ovat melko pienissä ruukuissa, joiden kastelu on hankalaa. Uudet viherkasvit kannattaakin heti istuttaa suurempaan ruukkuun. Vanhojen huonekasvien mullat vaihdetaan keväällä. Ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee uutta multaa ja ravinteita.

Uusi kukkamulta valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Hyvä kukkamulta on väriltään tummaa ja siinä on runsaasti hidasliukoisia ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kun multa on valmistettu kompostoimalla, siihen muodostuu käytön aikana oikeanlainen mururakenne, joka parantaa juuriston hyvinvointia ja takaa mullan säilymisen ilmavana. Mullan kestävä rakenne on tärkeää etenkin suurten viherkasvien hoidossa, koska niiden multaa ei vaihdeta vuosittain. Luonnonmukainen, kompostoimalla valmistettu yleiskukkamulta on esimerkiksi Musta Multa, jonka mururakenne säilyy vuosia.

Tasaista kastelua vaativat kasvit, kuten saniaiset, nukkumaijat ja peikonlehdet, voi istuttaa kastelun helpottamiseksi altakasteluruukkuun. Altakasteluruukkuihin on oma erikoismultansa, joka takaa veden tasaisen jakautumisen säiliöstä kasvin juuristoalueelle. Kaktukset ja muut liiasta kosteudesta kärsivät huonekasvit istutetaan kaktusmultaan. Hyvä kaktusmulta sisältää murskattua kevytsoraa ja hiekkaa parantamaan kasvualustan ilmavuutta ja veden liikkuvuutta. Kaktusmulta ei varastoi vettä yhtä tehokkaasti kuin muut kukkamullat, joten se kuivahtaa riittävän nopeasti kastelun jälkeen.

<p data-block-key="m7xyd">Kevät saa huonekasvit loistamaan. Oikea hoito takaa upean kukinnan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kevät saa huonekasvit loistamaan. Oikea hoito takaa upean kukinnan. (Kuva: Adobe Stock)

Ravinteet takaavat kukoistuksen

Huonekasvit ovat talvilevossa pimeimmän ajan vuotta. Silloin lannoituksen sijaan kasveille annetaan virkistävää merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Mutta uuden kasvun alkaessa helmikuulla on aika aloittaa lannoitus. Lannoitukseen voidaan käyttää mullan sekaan laitettavia pitkävaikutteisia kukkaravinteita, kuten esimerkiksi Biolan Kanankakkaa tai Luonnonravinnepuikkoja. Niistä ravinteet vapautuvat pikkuhiljaa kasvien käyttöön ja kasteluun voidaan käyttää pelkkää vettä. Vaihtoehtoisesti huonekasvien lannoitukseen sopii veteen laimennettava ravinneneste, jota annetaan kaikilla kastelukerroilla.

Jo mullanvaihdon yhteydessä kukkaruukkuun voidaan lisätä hidasliukoisia ravinteita. Ne eivät häiritse kasvin juurtumista. Jos käytetään kasteluveteen sekoitettavia nestemäisiä ravinteita, aloitetaan lannoitus vasta kasvien juurruttua, noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta.

Kasvillisuus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73213.jpg
Mittaa kahdesti, leikkaa kerran: vinkit listoituksen tekoon
Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20116_26605.jpg
Juhlaruoka turvallisesti esille
Kesäjuhlissa on oltava tarkkana ruokatarjoilujen kanssa, sillä lämmin sää lisää ruokamyrkytysten vaaraa. Kodin kylmälaitteiden kunto ja säilytyslämpötilat on hyvä tarkistaa etukäteen. Kaikkea ruokaa ei laiteta heti tarjolle, vaan tarjoiluvateja täydennetään kylmätilasta menekin mukaan. Pihajuhlat ovat pilaantuvien ruokien kannalta erityisen haasteellisia.- Ruokien kylmäsäilytyksen kriittisiä vaiheita ovat elintarvikkeiden kotiinkuljetus, kylmäsäilytys ja ruoanlaittoon sekä tarjoiluun liittyvä hygienia. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä löytyy tärkeää tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista. Mikrobiologiset riskit voi eliminoida, kun hallitsee perusasiat, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.
202111_73689.jpg
Ilmastonmuutos luo suotuisat olosuhteet vieraslajien nopealle leviämiselle
Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.
20241_83363.jpg
Lehtipuiden istutussyvyys ja -etäisyydet
Lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton