• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.04.2024
20236_82278.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kiinanruusu on tuuhea, pensasmainen, puutuvarunkoinen kasvi, jolla on kookkaat kukat sekä kauniin vihreät lehdet. Tätä Etelä-Euroopassa yleistä puutarhakasvia on kasvatettu Suomessa huonekasvina jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kiinanruususta tunnetaan yli 400 lajiketta.

Hibiscus-sukuun kuuluu noin 200 lajia, joista monet ovat subtrooppisissa ja trooppisissa maissa yleisiä puutarhakasveja. Aurinkoa rakastavasta kiinanruusu on suosittu ruukku- ja ulkokasvi ympäri maailmaa upeiden kukkiensa ansiosta.

Kiinanruusun soikeat lehdet ovat hammaslaitaiset, tummanvihreät ja kiiltävät. Lehtien muoto ja niiden koko vaihtelevat eri lajikkeissa ja jopa yhdessä kasvissakin. Viisiterälehtiset, suppilomaiset kukat muodostuvat versojen kärkiin. Terälehtien keskeltä työntyy esiin siitintukuksi yhteenkasvaneet heteet ja emit. Alkujaan kiinanruusussa oli yksinkertaiset, 8–10 cm kokoiset, heleän ruusunpunaiset kukat, mutta väriasteikko on monipuolistunut ja lajista on jalostettu myös puolikerrottu- ja kerrottukukkaisia lajikkeita. Kukat voivat olla väriltään punaisia, keltaisia, oransseja, valkoisia tai vaaleanpunaisia sekä näiden sävyjen kirjavia muotoja. Lajikkeesta riippuen myös kukan koko vaihtelee.

<p data-block-key="v63ap">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="hp404">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
  • 'Cooperi' on valko-viherkirjava lajike, jonka lehdet saavat voimakkaassa valossa violetinpunaisen sävyn. Yksinkertaiset kukat ovat punaiset.
  • 'Fifth Dimension' -lajikkeella on noin 20 cm kokoiset kukat.
  • 'Neilikkahibiskus' -lajikkeen pienet, punaiset ja kerrotut kukinnot ovat kuten neilikalla.

Kiinanruusu kukkii Suomessa huhtikuusta pitkälle lokakuuhun. Yksittäinen kukka kestää vain päivästä kahteen, mutta lämpimässä ja valoisassa paikassa kasvi voi jatkaa kukintaansa jopa vuoden ympäri. Nupuillaan olevaa yksilöä ei kannata käännellä, ettei se tiputa nuppujaan.

<p data-block-key="vrwr0">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kaupassa myytävät hibiskukset on yleensä käsitelty kasvunsääteillä, joten ne pysyvät ensimmäisenä kasvukautena taajakasvuisina. Valitettavasti tällaiset kasvit kuolevat herkästi, mutta niistä muodostuu nopeasti pensaita, mikäli ne jäävät henkiin.

Pensasmaisesta kiinanruususta tulee vanhemmiten puumainen.

<p data-block-key="2frqz">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kiinanruusun hoito ja lisäys

Kiinanruusu sietää hajavaloa, mutta viihtyy parhaiten hyvin valoisassa kasvupaikassa ympäri vuoden. Se kestää hetken aikaa myös suoraa auringonpaahdetta, mutta suoraan keskipäivän paahteeseen sitä ei kannata ainakaan kesän aikana sijoittaa. Huoneenlämpö on sille kesällä sopiva, mutta talvilepo noin 15 asteessa olisi sille hyödyksi. Liian kuuma kasvupaikka voi aiheuttaa lehtien varisemisen etenkin talvella.

Kesällä kasvia sumutellaan säännöllisesti ja myös kastellaan runsaasti. Kuivuessaan kiinanruusu tiputtaa helposti nuppunsa, joten kukinta-aikaan säännöllinen kastelu on tarpeen. Liian kuivaksi päässyt yksilö on myös altis lehtikirvoille. Talvella kastelu on niukempaa; multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä.

Keväällä annettu kaliumpitoinen lannoite edistää kukintaa. Kesällä kiinanruusua lannoitetaan viikoittain touko-elokuun ajan. Talvellakin voi lannoittaa niukasti, mikäli kasvi jatkaa kukintaansa; levossa olevaa yksilöä ei lannoiteta.

Keväällä maalis-huhtikuussa kiinanruusun multa vaihdetaan ja kasvi siirretään hieman entistä isompaan, hyvin salaojitettuun ruukkuun. Paras kasvualusta on vettä läpäisevää ja hieman hiekkapitoista. Mullanvaihdon jälkeen kasville kannattaa antaa hetki aikaa toipua ennenkuin sen versoja typistetään. Kasvia voi leikata tarvittaessa voimakkaastikin kukinnan lisäämiseksi. Parhaiten kiinanruusu kukkii 2–3 vuotiaana.

<p data-block-key="arpdw">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="39bxy">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kiinanruusua lisätään pistokkaista; mieluiten keväällä huhti-toukokuussa. Pistokkaat kannattaa juurruttaa ensin vedessä ja istuttaa ne multaan vasta juurten ilmestyttyä, mutta toki se juurtuu suoraan multaan tökättynäkin. Peitä kasvi rei´itetyllä muovihupulla juurtumisen ajaksi. Pohjalämpö edistää juurtumista.

<p data-block-key="c5qk7">Kiinanruusuissa on värejä, mistä valita. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kiinanruusuissa on värejä, mistä valita. (Kuva: Adobe Stock)

Vinkkejä

Kasvia voi leikata kasvukaudella useampaankin otteeseen, jotta siitä tulee tuuhea ja hyvin kukkiva.

Kiinanruusun voi vielä kesäksi ulos lämpimään, tuulelta ja sateelta suojattuun paikkaan. Ulkona ollut kasvi kukkii runsaamin, mutta ei ihan yhtä kauan kuin koko ajan sisällä ollut kasvi. Viileät ja sateiset kesäilmat eivät kuitenkaan sovi kiinanruusulle, vaan huoneilma on silloin parempi.

Kiinanruusu sopii sekä bonsai-kasvatukseen että vesiviljelyyn.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on paljon puhetta kiinanruusuista.

Muita hibiskuksia

Sulkahibiskuksen (H. schizopetalus) lievästi taipuvissa oksissa riippuu punaiset tai oranssinkeltaiset kukat pitkissä vanoissa. Ylöspäin kääntyneet terälehdet ovat syvän liuskaiset, emi luotteineen riippuu tupsuna alaspäin. Tarvitsee enemmän lämpöä kuin kiinanruusu.

Jättihibiskuksen (H. Moscheutos-ryhmä) kukkien koko voi olla jopa yli 15 cm.

Sinihibiskus (H. syriacus) on pystykasvuinen pensas. Valkoiset, siniset, keltaiset tai punaiset kukat ovat yksinkertaiset tai puoliksi kerrannaiset ja torvimaiset.

<p data-block-key="3bn27">Sulkahibiskus (Kuva: Adobe Stock)</p>
Sulkahibiskus (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton