• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kirsikkapuu ei tee satoa? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20237_82651.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.

Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kirsikan raakileet putoavat, kun pölytys jää vajaaksi tai jos kukat jäävät kokonaan pölyttymättä. Osa kirsikkalajikkeista on itsepölytteisiä, mutta osa tarvitsee toisen lajikkeen siitepölyä hedelmöittyäkseen. Itsepölytteisetkin lajikkeet hyötyvät ristiinpölytyksestä toisen lajikkeen kanssa, sillä se parantaa sadon määrää ja laatua.

Koska kaikki raakileet putoavat, puunne lienee sellaista sorttia, joka tarvitsee rinnalleen pölyttäjäpuun, jonka avulla ristiinpölytys onnistuu. Ei siis riitä, että yhtä aikaa kukkii kaksi kirsikkapuuta, vaan niiden täytyy olla eri lajikkeita, esimerkiksi kaksi erilaista hapankirsikkaa. Jos molemmat puut ovat samaa lajiketta, ristiinpölytys ei toteudu. Mikäli mainittu ehto täyttyy, pölytysongelmanne voi ratketa, kun nuorempi puu saavuttaa kukintaiän.

Hapankirsikat pölyttävät hyvin toisia hapankirsikoita ja makea- eli imeläkirsikat toisia makeakirsikoita. Molemmissa ryhmissä on lajikkeita, jotka ovat parempia yleispölyttäjiä kuin toiset. Mutta jos toinen puunne on hapankirsikka ja toinen imeläkirsikka, ristiinpölytys ei toteudu kovin tehokkaasti.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81546.jpg
Hedelmien muumiotauti? Asiantuntija vastaa
Muumiotautia on nyt myös päärynöissä ja luumuissa, aikaisemmin oli vain Samo-omenassa. Onko löytynyt mitään estoainatta tautiin? Samo-omenasta sain sen viime vuonna aika hyvin loppuyksystä häviämään ihmisen virtsalla, lieneekö sattuma?Olen vienyt aina muumio-omenat ynnä muut kaatopaikalle.
20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
202211_80061.jpg
Mikä pensas tämä on? Asiantuntija vastaa
Naapurilla kasvaa tämä ihanasti kukkiva, noin 2 metriä korkea ja leveä pensas. Hän ei muista nähneensä siinä marjoja, tai sitten ne ovat niin pieniä. Tuoksusta emme tiedä – hajuaisti mennyttä...
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton