Kotipihan valaistus saa olla pehmeä
Valaistuksella on helppo luoda tunnelmaa rakennuksen ympäristöön. Esimerkiksi matalat valaisimet ja kohdevalot tuovat esiin rakennuksen ja puutarhan yksityiskohtia. Parhaimmillaan valaistus korostaa myös kasvillisuutta, ja vaatimatonkin kasvi saa uutta ryhtiä. Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, jolloin jo rakennusvaiheessa muiden sähkötöiden yhteydessä, voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit. Suunnittelussa voi apuna käyttää pihasuunnittelijaa tai asiaan erikoistunutta valaistussuunnittelijaa.
Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon paikan henki ja tyyli. Sisäänkäynnin valaiseminen lisää turvallisuutta ja osoittaa osaltaan vieraanvaraisuutta. Ulkovalaistuksella voidaan pidentää oleskelutilojen käyttöaikaa. Pihan oleskelutilojen lisäksi on tärkeää valaista myös niiltä avautuvat näkymät. Muutoin naapuripihojen valopisteet korostuvat, ja väliin jäävä puutarha on pimeä ja turvattoman tuntuinen. Mikäli kulkuväylälle sijoitetaan useita valaisimia, tulisi valaisimet sijoittaa niin, että edellisen valaisimen valokeila päättyy siihen kohtaan, mistä seuraavan valaisimen valokeila alkaa. Kulkuväylien pintaa, väriä ja rakennetta voi myös korostaa. Portaat on parasta valaista sivulta. Suuria kiviä, veistoksia, pylväitä ja muita rakenteita korostettaessa valon suuntaaminen alhaalta ylöspäin tuottaa useimmiten onnistuneimman ratkaisun. Muoto saa kullanhohtoiset ääriviivat yötaivasta vasten.
Parvekkeen valaisimen voi upottaa kaiteeseen tai jonkun ulkoneman taakse. Näin valo ei häiritse sisältä katsottunakaan.
Valaistu vesiaihe on aina kiehtova. Jännittävimmän lopputuloksen saa valaisemalla veden pinnan alta käsin. Myös liikkuva vesi, mm. purot ja suihkulähteet, kannattaa valaista. Veden sinisyyttä voi korostaa valaisimeen asennettavalla sinisellä suotimella. Vesi vahvistaa valon vaikutusta, joten kovin kirkkaita lamppuja on syytä välttää.
Laadukkaan valaistuksen perusvaatimuksia ovat riittävä valaistusvoimakkuus, tehokas häikäisysuojaus, harkitut luminanssisuhteet, oikea valon suuntaus sekä sopivat valon väriominaisuudet. Pehmeää, lämpimän sävyistä valoa antavat mm. hehkulamput. Matalalta valaiseva aamu- tai ilta-aurinko on loistava tunnelmanluoja, joten sitä jäljittelemällä päästään hyvään lopputulokseen. Piha saadaan näyttämään hieman erilaiselta kuin kirkkaassa päivänvalossa, vuodenaikojen vaihtelut korostuvat ja miljöö saa uuden, jopa sadunhohtoisen ulottuvuuden. Päivänvaloa jäljittelevän valaistuksen vaarana on urheilukenttämäinen tunnelma. Myös liian teräviä valon ja varjon kontrasteja kannattaa välttää. Monta pienempää valaisinta on parempi kuin yksi suuri ja tehokas valonheitin. Kannattaa myös muistaa, että myös lumi vahvistaa valon vaikutusta.
Pihan valaistus ei siis ole vain muutaman valaisimen roiskimista pitkin pihaa. Valaistuksen suhteen voi myös olla asetuksia alueen asemakaavassa tai muussa vastaavassa määräyksessä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksessä (10 §) todetaan: "Tontin ja rakennuksen valaistus Tontin valaistusjärjestelyissä valolaitteiden sijoitus, suuntaus ja valoteho on sovitettava siten, että ne lisäävät alueen turvallisuutta eivätkä tarpeettomasti tai haitallisesti häiritse alueen asukkaita, alueella liikkuvia tai naapurialueita. Julkisivuvalaistuksen tulee tukea rakennuksen luonnetta ja sen kaupunkikuvallista merkitystä. Valaisinten on sovelluttava kunkin alueen kaupunkikuvaan."
Turvallista valoa
Pihatyöt tehdään yleensä silloin, kun rakennus on jo muuten valmis. Harva ottaa huomioon, että myös pihan sähköistys vaatii usein kaapeloinnin ja putkituksen. Verkkovirtakaapeli kaivetaan routarajan alapuolelle 70 cm:n syvyyteen erityisiin suojaputkiin asennettuna, mutta pienjännitejohtoja ei tarvitse kaivaa maahan. Suunnitelmassa varmistetaan myös se, etteivät ulkovalaisimet ole lumenluonnin esteenä. Rakennusprojektin kaivutyövaiheessa kannattaisi asentaa kaapelit valmiiksi. Näin vältytään esimerkiksi valmiin nurmikon avaamiselta jälkikäteen. Samalla kannattaa asentaa kaapelit auton lämmityspistorasioille.
Pihassa ja parvekkeella saa käyttää vain ulkokäyttöön soveltuvia sähkölaitteita. Sähköä ei saa viedä sisäpistorasioista ulos. Mikäli käytössä on ulkopistorasioita, on hankittava vikavirtasuoja onnettomuuksien estämiseksi.
Kotipihan valaistusta voidaan ohjata myös ajastimilla ja liikkeen tunnistavilla kytkimillä, joiden avulla kulkuvalaistus kytkeytyy vaivattomasti päälle silloin, kun valoa todella tarvitaan. Näin vältytään vaivattomasti naapureiden ja ohikulkijoiden häirinnältä.