Kuivakäymälä on viisaan valinta
(Kuva: Biolan)
Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälä säästää vettä ja palauttaa ravinteet takaisin puutarhan kasveille. Näin puutarha, vesistöt ja rahapussi voivat hyvin. Vessassa käynti on viihtyisää, kun ilma kiertää huonetilasta käymälälaitteen kautta ulos katolle, eikä kulkeudu huonetilaan kuten vesivessassa.
Talousjätevedestä puhdistettavat ravinteet tulevat pääasiassa vessavesistä. Kuivakäymälä yhdessä pesuvesien eli harmaiden vesien käsittelyn kanssa on taloudellisin ja myös ympäristön kannalta hyvä ja suositeltava vaihtoehto vesivessalle. Hyvä kuivakäymälä on hygieeninen, hajuton ja kokonaistaloudellinen käymälä. Kuivakäymälä säästää puhdasta vettä ja palauttaa arvokkaat ravinteet takaisin luonnon kiertoon.
Toimivasta ja asiallisesti hoidetusta kuivakäymälästä ei tule vesistökuormitusta ja pesuvesien käsittelyyn riittää pienempi ja edullisempi järjestelmä kuin kaikkien jätevesien yhteiskäsittelyyn. Kiinteistöillä, joilla on kuivakäymälä, puhdistettavaksi jää vain pesuvedet. Kuivakäymälän seurana pesuvesien puhdistamiseen riittävät mainiosti esimerkiksi Biolanin Harmaavesisuodattimet.
Loma-asunnon käymälän huolellinen valinta ja oikeanlaiset asennusratkaisut varmistavat laitteen moitteettoman toiminnan.
Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Lisäksi se kierrättää ravinnepitoisista jätöksistä arvokasta maanparannusainetta pihan istutuksille ja käymälästä kerättävät nesteet ovat erinomaista lannoitetta mökkipihan kasveille. Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet.
Toimiva ulkokäymälä
Toimivan ulkokäymälän periaatteena on, että käymäläjätteet kerätään käymäläsäiliöön, sekaan lisätään riittävästi kuiviketta ja jätteet kompostoidaan mullaksi. Näin ihmisen jätökset saadaan takaisin luonnon kiertoon kuormittamatta vesistöjä, joihin liikaravinteet eivät kuulu.
Yleensä käymäläsäiliöstä erotellaan ylimääräiset nesteet joko istuimen avulla puhtaana virtsana tai säiliön pohjalta suotonesteenä. Nesteitä ei koskaan saa päästää suoraan maaperään, mutta ne voidaan hallitusti hyödyntää lannoitteena koristekasveille, puille ja pensaille tai herätteenä kompostissa.
Suotonesteelle on olemassa myös puhdistamo, joten jos hyötykäyttöä ei ole, niin nesteet voi puhdistaa ja sitten johtaa maastoon. Tällainen suotonesteen puhdistamo on Biolanin Suotis.
Erityisen tärkeää komposti- ja kuivikekäymälöissä on laitteen hyvä ilmanvaihto. Se pitää hajut loitolla, haihduttaa nesteitä ja mahdollistaa jätteen kompostoitumisen.
Kun käymälää rakennettaessa jätesäiliöstä johdetaan suora poistoilmaputki rakennuksen harjan yläpuolelle, ilmanvaihto toimii painovoimaisesti. Ilmastointiputki tulee rakentaa suoraksi, sillä mutkat heikentävät tuuletuksen tehoa. Hankaliin asennuskohteisiin voidaan asentaa sähkötuuletin tai ilmastointiputken päässä tuulen voimalla toimiva Tuulituuletin.
Pesuvesi puhdistuu pienpuhdistamossa
Jätevesijärjestelmän valinnassa tulee huomioida syntyvien jätevesien määrä ja laatu sekä puhdistamon soveltuvuus omalle tontille. Rakentamiseen lupa haetaan kunnan rakennusvalvonnasta asianmukaisella suunnitelmalla, joka toimii myös rakentamisen ohjeena. Näin varmistuu, että oikeanlainen puhdistamo tulee oikeaan paikkaan ja käyttötarkoitukseen.
Biolanin pienpuhdistamot pesuvesille soveltuvat vaativillekin tonteille. Puhdistamot asennetaan maanpäälle, joten kallio tai korkea pohjaveden pinta ei ole asennuksen esteenä. Jätevesi voidaan johtaa puhdistamoon viettoviemärillä tai pumpulla. Saostuskaivoja ei tarvita. Jätevesi puhdistuu eloperäisessä suodatin-materiaalissa, jonka voi kompostoida tai käyttää sellaisenaan maanparannusaineena käytön jälkeen. Suodatinmateriaali vaihdetaan sadan käyttövuorokauden välein, eli kesämökeillä huolto tulee tehdä noin kerran vuodessa.
Harmaavesisuodattimessa jätevettä puhdistavat pieneliöt, jotka käyttävät jäteveden lika-aineita ravinnokseen. Kun pieneliöt voivat hyvin, jätevesi puhdistuu parhaiten. Pesuaineiden annostelussa tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Antibakteerisia ja klooripohjaisia pesuaineita puhdistamo sietää pieniä määriä, mutta liian runsas käyttö tappaa jätevettä puhdistavat mikrobit. Haitalliset sekä myrkylliset aineet, kuten maalit, liuottimet ja öljyt eivät kuulu jätevesijärjestelmään.
Kun veden äärellä sijaitsevan kesämökin jätevedenkäsittelyä tai vanhaa maapohjaista huussia parannetaan, voi vähitellen huomata vesistön tilan parantuvan. Usein muutos on ensimmäisenä havaittavissa omassa mökkirannassa.