• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kultarantaa puutarhuriharjoittelijan silmin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_2000.jpg

Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).

Arvovaltaiset vieraat tuodaan linnaan rantaviivaa noudattelevaa, 220 metriä pitkää lehmuskujaa pitkin. Kuja onkin vaikuttavan kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan. Taivas pilkottaa kujan kattona ja terve vihreä lehvästö rauhoittaa mielen. Kokonaisuuden viimeistelee siisti hiekkakäytävä. Hiekkakäytävät puhalletaan puhtaiksi useita kertoja viikossa. Tänäkin kesänä hanhet tekivät kiusaa tallustelemalla kujanteen poikki nurmikentälle. Niiden jätöksiä puhdistettiin pahimmillaan useita kertoja viikossa.

Lehmuslajikkeita on neljä: tavallisten puisto- (Tilia x vulgaris) ja metsälehmuksen (Tilia cordata) lisäksi rivistössä komeilevat kriminlehmus (Tilia euchlora) ja isolehtilehmus (Tilia platyphyllos). Näiden kasvutapa ja koko eroavat toisistaan. Niinpä puiden pitäminen yhtenäisenä kujanteena tuottaa pientä päänvaivaa, ja leikkaukset on tehtävä suunnitellen ja huolella.

Lehmuskujanteen päässä aukeaa idyllinen merinäköala Naantalin kaupunkiin. Naantalin kirkko hallitsee maisemaa vilkkaan ranta-alueen kahviloiden ja ravintoloiden sekä vierasvenesataman yläpuolella. Vuoteen 1934 asti Kultarantaan kuljettiin vain vesiteitse.

200611_2001.jpg

Pääsisäänkäynnin edustalle on kuljettu rannalta kohoavia jylhiä graniittiportaita pitkin. Portaita reunustavat mm. männyt ja pihlajat. Metsäpuutarhan kasvit on valittu helppohoitoisista ja luonnonmukaiseen rakentamiseen sopivista kasveista. Mm. pikkutalvio (Vinca minor), jättipoimulehti (Alchemilla mollis) ja kotkansiipi (Matteuccia struthiopteris) menestyvät mainiosti puiden siimeksessä.

Linnan tornista näkyy vielä hyvin Medaljonki-puutarhaan. Puut ovat kuitenkin kasvaneet reilussa 80 vuodessa suuriksi ja suojaavat nyt linnan pihaa joka puolelta. Vaikka lehtipuitakin on paljon, on yleisilme metsäpuutarhassa kuitenkin mäntyinen. Puiden kuntoa tutkitaan säännöllisesti, ja vanhimpia pihtoja onkin jo jouduttu karsimaan.

200611_2002.jpg

Nurmikon ja käytävien välistä rajausta tehdään useita kertoja kesässä. Raskain työ tehdään koneella, viimeistely käsin. Kasteluvesi saadaan omasta Metsäjärvestä. Kesä 2006 oli todella kuiva, joten järven vesikin alkoi jo ehtyä. Nurmikon leikkaamista riittää päivittäin: nurmikkohehtaareita on kaikkiaan 10.

Puistopuutarhuri Terho Marttila rajaa Ketjupuutarhan laattapolkua. Taustalla Outi kastelee leiskuvan punaisia kukontöyhtöjä.
Puistopuutarhuri Terho Marttila rajaa Ketjupuutarhan laattapolkua. Taustalla Outi kastelee leiskuvan punaisia kukontöyhtöjä.

Tuhansien ruusujen penkkien siistimiseen kuluu runsaasti aikaa. Nuutuneet ja nuutumassa olevat kukat ja lehdet sekä villiversot poistetaan, rikkaruohot kitketään piikkejä uhmaten ja maa kuohkeutetaan. Ruusujen kanssa ei voida kokonaan välttyä ongelmilta. Kesän mittaan tarvittiin useampia kasvinsuojeluruiskutuksia: ’President Kekkonen’-ruususta torjuttiin ruostetta, ’Europeana’sta ja ’Nina Weibull’ista torjuttiin ripsiäisiä, ja tämän kesän hittituholaiset eli rapsikuoriaiset tuntuivat viihtyvän vaaleanpunaisissa ’Astrid Lindgren’issä ja ’Bonica’ssa.

Tummia ripsiäistuhoja ruusussa
Tummia ripsiäistuhoja ruusussa

Toinen työläs tehtävä on sinitähtösten (Ageratum houstonianum) siistiminen. Työ on tarkkaa ja hidasta: ruskistuneet kukinnot poistetaan teräväkärkisillä saksilla lähes yksitellen, uusia nuppuja väistellen.

200611_2005.jpg

Kultarannassa on siis paljon kauniita istutuksia myös muotopuutarhan ulkopuolella. Osa metsäisistä ja kallioisista alueista on siistitty pienillä kasviryhmillä. Tässä luonnonmukaiseen puutarhaan mainiosti sopivia vuorenkilpiä (Bergenia), hopeahärkkiä (Cerastium tomentosum), rönsyansikkaa (Waldsteinia ternata) ja taustalla mm. punaista kyynelverenpisaraa (Fuchsia Triphylla-ryhmä) sekä keltaista kesäpäivänhattua (Rudbeckia hirta var. pulcherrima).

200611_2006.jpg

Hedelmäpuita Kultarannassa on n. 130. Niistä kerätään satoa keittiön tarpeisiin. Osa omenapuista on ns. hillittykasvuisia lajikkeita eli ne eivät kasva muutamaa metriä korkeammaksi. Näin sadonkorjuu on helppoa, eikä tikapuita tarvita. Vadelmia kerättiin parhaimmillaan 80 l päivässä. Päälajikkeina ovat ’Ottawa’ ja ’Maurin Makea’. Myös pensasmustikat, herukat ja karviaiset otetaan talteen.

Maikki-lajike kypsyi Oonan ja Sampan korjattavaksi elokuun puolen välin jälkeen.
Maikki-lajike kypsyi Oonan ja Sampan korjattavaksi elokuun puolen välin jälkeen.

Kaikkia hyöty- ja kukkatarhan antimia viedään kesäkauden ulkopuolellakin viikoittain presidentin talouteen.

Hyötytarha
Hyötytarha
Kukkatarha
Kukkatarha

Kaikki puhtaat kasvijätteet kompostoidaan ja hyödynnetään sekä väliaikaisena kasvualustana kurpitsoille että uutena kompostimultana. Valtavia komposteja on kolme: Etummaisena kasvukauden 2006 komposti. Vanhemmat kompostit (keskellä viime vuoden komposti ja takana kaksi vuotta vanha) toimivat mainiosti kurpitsojen kasvualustana. Kurpitsat kasvavat komposteissa valtaviksi mollukoiksi, jotka pärjäisivät myös Puutarha.netin keskustelupalstan Suuri Kurpitsasota –kisassa. Ensi vuonna vanhin komposti on jo valmista, joten siitä saadaan runsaasti uutta, muhevaa kasvualustaa.

200611_2013.jpg

Leikattua kuusiaitaa Kultarannan alueella on 1 kilometri. Uusia kuusia tarvitaan aidan paikkaamiseen aina silloin tällöin ja niinpä "takapihalla", hyvissä valo-olosuhteissa kasvatetaan uutta aitakuusta useita rivejä.

200611_2014.jpg

Henkilökuntaruokala sijaitsee puutarha-harjoittelijoiden asuntolan alakerrassa. Rakennus on saanut nimensä vanhan tilan mukaan: Frälsin tila ostettiin osaksi Kultarantaa vuonna 1928. Tuulan emännöimän ruokalan antimet ovat kerrassaan herkullisia ja täyttäviä. Niitä jää vuosittain moni kaipaamaan…

Henkilökunnan sosiaalitilat ovat käyneet ahtaiksi, ja syksyllä aloitettiinkin uusien tilojen rakentaminen. Samassa yhteydessä saadaan lisää kaivattua majoitustilaa.

200611_2015.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_52209.jpg
Laikkuvehka (Aglaonema)
Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppohoitoisia, suurilehtisiä ja reheviä kasveja, joiden väreissä on upeita kontrasteja. Kaiken tämän lisäksi se on vielä tehokas huoneilman puhdistaja. Sitkeistä laikkuvehkoista on tullut markkinoille hyvin monenlaisia lajikkeita; löytyy laikukkaita, juovikkaita ja eri värein täplikkäitä lajikkeita. Eri lajikkeiden hoidossa on hieman erojakin.
20214_70088.jpg
Ilmaajalla hyvin voiva nurmikko - käsittely kasvukauden alussa
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, jonka seurauksena nurmiheinien on pakko väistyä. Keväisin ja syksyisin tehtävä nurmikon ilmaus hoitaa tehokkaasti kasvualustaa ja varmistaa vehreän, hyvin voivan ja tasaisen pihanurmen.
20236_49475.jpg
Nyt laitetaan mökin käymäläasiat kuntoon
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Kompostoiva käymälä uudistaa ulkohuussin nykypäivään – pakastava tai polttava käymälä on helppo asentaa sisätiloihinkin!
20237_82497.jpg
Saako jäniksen syömästä puusta vielä satoa? Asiantuntija vastaa
Jänikset pääsivät syömään viime syksynä istutettuja omenapuita, ei ympäri, ehjää kuorta jäi. Syötyihin kohtiin laitoin haavasuojaa. Nyt puut kasvavat vain alhaalta, ylhäällä oli keväällä silmut, jotka nyt kuivuivat, uutta hyvää kasvua on aivan alhaalla tyvessä. Kannattaako puut säästää? Voiko puusta tulla vielä hyvin kasvava, satoa tuottava puu?
20226_62396.jpg
Helmikuun vinkit
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan monilla paikkakunnilla, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista (he, joilla lunta on) – eikä unohdeta ruokkia pikkulintujakaan.
20239_83128.jpg
Viikon kysymys: Miten chili kannattaa säilöä?
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton