• Etusivu
  • Piha

Kun mieli halajaa vesille – tärkeää muistaa myös tänä kesänä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2024
20215_70869.jpg

Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.

Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.

Tarkkana vesillä

Vesillä liikutaan niin soutuveneellä kuin myös moottori- sekä purjeveneellä. Pelastusliivi tulisi olla varattuna jokaiselle moottoriveneessä matkustavalle sekä yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä olijalle. Haittaa veneilijälle pelastusliivin pukemisesta ei ole koskaan. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Suomen Meripelastusseura kampanjoivat turvallisen vesillä liikkumisen puolesta ja toivovatkin kampanjan myötä, että pelastusliivit olisivat aina puettuna vesillä liikkuessa.

Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan päälle puetut pelastusliivit olisivat pelastaneet 70–80 prosenttia vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista. SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen

Muista tarkistaa ja kertaa pukeminen!

Nyt veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa, että olemassa olevat pelastusliivit ovat käyttäjilleen sopivan kokoiset ja ne osataan pukea päälle oikein.

Yleinen ja jopa hengenvaarallinen virhe on jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä. Remmien avulla liivi pysyy päällä myös veden varassa. Ilman niitä liivi voi nousta käyttäjän kasvoille ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tukehtumisen. Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg
20215_70870.jpg

Suosiota ovat saavuttaneet niin kutsutut paukkuliivit, jotka ovat keveitä sekä mukavia käyttää. Paukkuliivien etuna on myös niiden toimintavarmuus, kunhan muistaa niiden säännöllisen vuosittaisen tarkastuksen sekä huollon liivin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Liivin toimivuus on helppo tarkistaa 24 tunnin paukkuliivitestillä.
(Ohje 24 tunnin paukkuliivitestin tekoon)

24 tunnin paukkuliivitesti on helppo tapa varmistaa liivin toimivuus. Täytä paukkuliivi ilmalla ja anna sen olla 24 tunnin ajan. Vuorokauden ilmansa pitänyt liivi on käyttökuntoinen. Marko Stenberg

Lisää tietoa, miten kulkea viisaasti vesillä löydät mm. tämän linkin takaa.

Piha
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu aina ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
Kiinanruusu rakastaa aurinkoa.jpg
Esittelyssä kiinanruusu
Kiinanruusu on tuuhea, pensasmainen, puutuvarunkoinen kasvi, jolla on kookkaat kukat sekä kauniin vihreät lehdet. Tätä Etelä-Euroopassa yleistä puutarhakasvia on kasvatettu Suomessa huonekasvina jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kiinanruususta tunnetaan yli 400 lajiketta.Hibiscus-sukuun kuuluu noin 200 lajia, joista monet ovat subtrooppisissa ja trooppisissa maissa yleisiä puutarhakasveja. Aurinkoa rakastavasta kiinanruusu on suosittu ruukku- ja ulkokasvi ympäri maailmaa upeiden kukkiensa ansiosta.
202311_83294.jpg
Juuresten juhlaa pikkujoulusta loppiaiseen
Kun perinteisiä juureslaatikoita maistellaan eineksinä jo marraskuulta alkaen, voisi jouluateriaa juhlistaa kokonaisista, kuoripäällisistä juureksista itse tehdyillä laatikoilla. Laatikot voi pakastaa ennakkoon paistamista vaille valmiina. Herkulliset, päivitetyt ohjeet, joissa on huomioitu myös valmiiden soseiden käyttö, löydät artikkelin lopusta.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton