• Etusivu
  • Piha

Kun mieli halajaa vesille – tärkeää muistaa myös tänä kesänä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2021
20215_70869.jpg

Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.

Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.

Tarkkana vesillä

Vesillä liikutaan niin soutuveneellä kuin myös moottori- sekä purjeveneellä. Pelastusliivi tulisi olla varattuna jokaiselle moottoriveneessä matkustavalle sekä yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä olijalle. Haittaa veneilijälle pelastusliivin pukemisesta ei ole koskaan. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Suomen Meripelastusseura kampanjoivat turvallisen vesillä liikkumisen puolesta ja toivovatkin kampanjan myötä, että pelastusliivit olisivat aina puettuna vesillä liikkuessa.

Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan päälle puetut pelastusliivit olisivat pelastaneet 70–80 prosenttia vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista. SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen

Muista tarkistaa ja kertaa pukeminen!

Nyt veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa, että olemassa olevat pelastusliivit ovat käyttäjilleen sopivan kokoiset ja ne osataan pukea päälle oikein.

Yleinen ja jopa hengenvaarallinen virhe on jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä. Remmien avulla liivi pysyy päällä myös veden varassa. Ilman niitä liivi voi nousta käyttäjän kasvoille ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tukehtumisen. Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg
20215_70870.jpg

Suosiota ovat saavuttaneet niin kutsutut paukkuliivit, jotka ovat keveitä sekä mukavia käyttää. Paukkuliivien etuna on myös niiden toimintavarmuus, kunhan muistaa niiden säännöllisen vuosittaisen tarkastuksen sekä huollon liivin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Liivin toimivuus on helppo tarkistaa 24 tunnin paukkuliivitestillä.
(Ohje 24 tunnin paukkuliivitestin tekoon)

24 tunnin paukkuliivitesti on helppo tapa varmistaa liivin toimivuus. Täytä paukkuliivi ilmalla ja anna sen olla 24 tunnin ajan. Vuorokauden ilmansa pitänyt liivi on käyttökuntoinen. Marko Stenberg

Lisää tietoa, miten kulkea viisaasti vesillä löydät mm. tämän linkin takaa.

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20079_6698.jpg
Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa
Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte. Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
20227_79036.jpg
Taimien koulinnalla tukevampia taimia
Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.
20065_128.jpg
Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet
Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.Istutus ja maanparannusLue lisää kukkasipuleista
20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton