Kynäkatajan siirto? Asiantuntija vastaa
Kynäkataja (Juniperus virginiana) © Adobe Stock
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kynäkatajan kasvupaikka ei varmaankaan ole ollut ideaalinen, jos kasvu on ollut kituliasta ja oksia kuivuu. Siirto voi parantaa sen oloja ja vointia, mutta jos kataja on jo kovin heikentynyt, siirto saattaa olla sille kohtalokas.
Ryhdy siirtoon heti, kun maa on sulanut, jotta puu on vielä varmasti lepotilassa. Silloin se kestää siirron parhaiten. Jos siirtoon ryhdytään vasta kasvun alettua, ennuste siirron onnistumiselle on huono, sillä lepotilainen puu kohdistaa voimansa paremmin juurtumiseen, kun osaa voimista ei tarvitse kohdistaa kasvuun. Keväällä tehtävä siirto on puulle kuitenkin aina suurempi riski kuin syksyllä tehtävä siirto, sillä juurtumiseen keskittyvä aika jää lyhyeksi.
Juuristoa pitäisi saada säilymään siirrossa mahdollisimman paljon. Tavoitteena on muotoilla juuripaakku ja saada se nostettua kokonaisena, jotta sen sisällä olevia juuria häiritään mahdollisimman vähän. Puulle on rasite jo sekin, että osa juuristosta väistämättä katkeaa nostossa. Paakun kokoa voi alkaa etsiä kaivamalla ainakin 30 cm syvää ojaa puun juuriston ympärille. Etäisyys rungosta riippuu puun koosta, mutta kannattaa aloittaa esim. latvuston ulkolaidalta. Jos katajan juuristoa ei kaivuukohdassa näy, voi paakkua varovasti pienentää, kunnes juuret tulevat vastaan. Myös paakun alta kaivetaan niin paljon kuin mahdollista, jotta juuria saadaan lapiolla iskettyä siististi katki eikä jouduta liikaa repimään puuta irti. Paakun muodon olisi hyvä olla mieluummin matala ja leveä kuin kapea ja syvä.
Jos paakku on iso, pujottele sen ympärille liina tai pressu, josta vetämällä paakun nosto ja siirto on helpompaa. Pelkästään rungosta nostamalla puun kuori saattaa vahingoittua. Tasoittele veitsellä mahdolliset juurten katkeamisesta johtuneet rosoisuudet, sillä siistit leikkauspinnat paranevat parhaiten.
Suojaa paakku ja oksat auringolta ja kuivumiselta ja istuta puu uudelleen heti. Uusi istutuskuoppa kannattaakin kaivaa ja valmistella etukäteen. Kastele hyvin koko paakun syvyydeltä äläkä lannoita. Uutta, ravinteikasta multaa kannattaa toki istutuksessa käyttää. Siirretty kataja ei kestä kuivuutta, joten huolehdi jatkokastelusta runsaalla vedellä. Annan maan kuitenkin jonkin verran kuivahtaa kastelukertojen välillä, jotta juuristo ei ole jatkuvasti litimärkänä.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!