• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kysymys köynnösruusun hoidosta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
14_P_77005.jpg

Kysymys köynnösruusun hoidosta*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymys vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Köynnösruusun hoitoon toivoisin neuvoja. Istutimme ruusut toissa kesänä ja mietin nyt miten sitä pitäisi leikata vai pitääkö ollenkaan? Ruusunen

- Köynnösruusut eivät kierry itsekseen tukeen, vaan ne ovat pitkäversoisia, piikeillään tukeen takertuvia pensaita. Ne kaipaavat siis hieman apua ja tukea kiivetäkseen ja kasvattaakseen tukevan kasvuston. Köynnösruusut ovat yleensä melko talvenarkoja ja tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen. Istutuksessa muistettava, että jalonnuskohta tulee 15 - 20 cm maanpinnan alle; näin se jää suojaan pakkasilta. Keväällä lepotilassa hankittu taimi leikataan istutettaessa ja kesällä astiataimena ostettu vasta seuraavana keväänä.

Köynnösruusut leikataan istutettaessa seuraavasti; vahvimmat versot 6-10 silmun yläpuolelta. Mitä heikompi oksa sen lyhyemmäksi se leikataan – heikot ja kuolleet versot poistetaan maata myöten. Joka kevät köynnösruusuista poistetaan kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista noin 3-5–vuotiaista ruusuista poistetaan myös vanhoja versoja. Leikkaustapa riippuu siitä, minkä vuoden versoilla ruusut kukkivat.

Joka vuosi tehdään myös hoitoleikkauksia; kesällä poistellaan kuihtuneet kukat seuraavan kukkanupun tai ison lehden yläpuolelta. Liian tiheästä kasvustosta harvennetaan nuoria sivuversoja. Syksyllä rotevimpia versoja voi typistää talvisuojauksen helpottamiseksi.

Jos köynnösruusu on jäänyt leikkaamatta useamman vuoden ajan, niin kasvusto voidaan uudistaa nuorennusleikkauksella; vanhimmat haarat poistetaan kokonaan ja nuoremmat versot lyhennetään 40 - 50 cm mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

Köynnösruusun istutus ja hoito

Keskustelua köynnösruusuista

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton