• Etusivu
  • Piha

Lampaanvilla herättää kiinnostusta kotipuutarhureissa

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Esbau Oy
Päivitetty 19.02.2024
bioproffa-lampaanvillatuotteet-750x422

Yhdeksi kiinnostavaksi tuotteeksi edellisillä kevätmessuilla on noussut Lampaanvillan käyttö puutarhan hyvinvointiin. Saattaa kuulostaa erikoiselta ajatukselta, mutta lampaanvillasta on itseasiassa paljon hyötyä puutarhan istutuksille.

Lampaanvilla on uusiutuva raaka-aine, jonka hiilijalanjälki on pieni. Se säästää energiaa ja kaikki tuotteet ovat täysin biohajoavia. Lampaanvilla edistää kasvien kasvua ja se sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten typpeä, fosforia ja kaliumia. Lampaanvillatuotteet varastoivat jopa 1/3 tilavuuttaan vastaavan määrän vettä, minkä ne sitten vapauttavat hitaasti ympärilleen.

Lampaanvilla on ongelmallista jätettä – puutarhanhoitoon kehitetty tuote ratkaisee ylijäämävillan kierrätysongelman

Suomessa poltetaan joka vuosi säkeittäin lampaanvillaa polttokelpoisen jätteen mukana, sillä lampureilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa hävittää ylijäänyttä likaista tai sekalaatuista villaa. Esbaun kehittämä BioProffa Pihavilla on ekologinen ratkaisu ongelmallisen jätteen kierrätykseen. Ylijäämälampaanvillasta valmistettu BioProffa Pihavilla on vuoden 2023 puutarhatuote.

<p data-block-key="mjnf8">BioProffa Pihavilla rikkaruohomatto</p>
BioProffa Pihavilla rikkaruohomatto

Suomen Puutarhakauppiaat ry:n Vuoden 2023 puutarhatuotteeksi valittu Pihavilla on Esbaun kolmevuotisen projektin tulosta. Suomalaisen ja itävaltalaisen villatuotannon sivuvirrat, eli jätevilla, tarjoavat materiaalia puutarhassa käytettäville Pihavillatuotteille. Pihavillaksi tuunattu jätevilla luo mahdollisuuden luopua muovisista ja muista synteettisistä materiaaleista puutarhanhoidossa.

Lampaanvillasta valmistetut Pihavillatuotteet sopivat etanoiden karkottamiseen, lannoitteeksi, kasvien suojaamiseen pakkaselta ja paahtavalta kevätauringolta, rikkaruohojen torjuntaan, maanpeitteeksi ja moneen muuhun. Villasta puutarha saa ravinteita, kuten keratiinia, joita muualta ei saa.

– Lannoitteiden hintojen noustua on selvää, että puutarhaa suojaava ja samalla lannoittava Pihavilla on kustannustehokas vaihtoehto. Käytön aikana hajotessaan keratiinipitoinen luonnonkuitu luovuttaa tärkeitä ravinteita ja hivenaineita, kertoo ekologisia puutarhatuotteita valmistavan Esbaun toimitusjohtaja Esa Jussila.

BioProffan Pihavilla syntyi tarpeesta löytää ekologinen ja kestävä ratkaisu puutarhojen rikkaruoho-ongelmaan

– Halusimme löytää tuotteen, joka helpottaa puutarhurin työtä ja takaa samalla maukkaan sadon. Totesimme ratkaisun avaimiksi lampaanvillan erinomaiset luonnolliset ominaisuudet: veden ja lämmön sitomiskyvyn sekä lannoitusominaisuudet. Lisäksi luonnonmukainen lampaanvilla on mitä mainioin muovin korvaaja puutarhassa, kertoo Jussila.

Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuote on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. Vuoden puutarhatuote on valittu vuodesta 2009 lähtien.

– Tämän tuoteperheen valintaan Vuoden Puutarhatuotteeksi vaikutti erityisesti sen ekologisuus ja monipuolisuus. Laajasta tuoteperheestä löytyy sopivia tuotteita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja näin se palvelee ketä tahansa ympäristötietoista kotipuutarhuria, perustelee Oili Sinilehto Suomen Puutarhakauppiaat ry:stä.

<p data-block-key="y8lt8">BioProffa Pihavilla katekiekko</p>
BioProffa Pihavilla katekiekko
<p data-block-key="882us">BioProffa Pihavilla villapelletti</p>
BioProffa Pihavilla villapelletti

Pihavilla ratkaisi jäteongelman

Puutarhaan käytetään villaa, joka muuten olisi pitänyt hävittää poltettavan jätteen mukana. Vaikka villatuotanto itsessään on ekologista, on lampurien ongelmaksi jäänyt likainen villa, joka ei ole tasalaatuista. Siitä ei voida tehdä villalankaa, sukkia, villapaitoja ja muuta ihanaa. Ylijäämävilla on aiemmin pakattumuovisäkkeihin ja viety jätteenpolttolaitokselle. Se ei ole ekologinen tapa päästä eroon lampaiden ongelmallisesta jätteestä.

Suomalaista lampaanvillaa kuljetetaan pestäväksi myös Euroopan ulkopuolelle, mutta se ei välttämättä käsittelyn jälkeenkään täytä laatukriteerejä Suomessa.

Kaiken Pihavillan voi sen sijaan uusiokäyttää.

– Kun esimerkiksi Pihavillan lavakaulusmatto on mennyt huonoon kuntoon, voi sen käyttää maaperän kuohkeuttajana ja lannoitteeksi. Pihavillan luonnonkuidut rikastuttavat kasvualustaa maatuessaan, Esa Jussila kertoo.

Pihavillan lavakaulusmatto ehkäisee rikkaruohojen kasvun sekä pitää paahtavan auringon pois kukkapenkistä samalla kun se päästää kosteuden ja ravinteet läpi. Madot ja mikrobit viihtyvät villan suojassa, kun taas etanat välttelevät villan karheaa pintaa.

Lampaanvillaa talvi- ja kevätsuojaukseen

<p data-block-key="0he54">BioProfffa Pihavilla talvisuojausmatto ja villanaru.</p>
BioProfffa Pihavilla talvisuojausmatto ja villanaru.

Suojaa kasveja kylmältä ja pakkaselta, aivan kuten villa suojelee lampaita talvisin. Ekologinen ja käytännöllinen. Laadukasta talvi- ja keväthallasuojaa Tuijille, Rhodoille, Puksipuille ym. pensaille ja puille. Estää viiman aiheuttamat tuhot keväisin sekä villieläinten aiheuttamat vauriot talvisin. Talvisuojamatot voidaan leikata haluttuun kokoon ja käyttää useita kertoja.

Käyttö: Leikkaa talvisuojamattoa tarvittaessa. Kierrä puun tai pensaan ympärille. Kiinnitä paikoilleen langalla tai villanarulla.

Pihavilla talvisuojausmatto

BioProffa Pihavilla Villapelletti -kasvualusta

Nyt voit lisätä kukkapenkkiin ja kasvimaalle ravinteita, ilmavuutta ja kosteudenpitokykyä luonnollisesti lammaspellettien avulla.

Lampaanvillapelletti on tiivistettyä ja puhdistamatonta lampaanvillaa. Tiiviit, painavat pelletit sisältävät runsaasti ravinteita, jotka kasvit saavat käyttöön hitaasti pellettien hajotessa hiljalleen. BioProffan Pihavilla Villapelletti on 100 % luonnollinen lannoite.

Kun pelletit sekoitetaan multaan, kostuessaan ne turpoavat ja tuovat ilmavuutta sekä kosteudenpitokykyä kasvualustaan. Lampaanvillapelletit soveltuvatkin erityisen hyvin paljon kosteutta vaativille kasveille, kuten esimerkiksi kurkut, tomaatit ja kesäkurpitsat. Pelletit varastoivat jopa 3 kertaa painonsa vettä.

Pihavilla Villapelletti

<p data-block-key="wte24">BioProffa Pihavilla villapellettipussi</p>
BioProffa Pihavilla villapellettipussi

BioProffa Pihavilla lavakaulusmatto

<p data-block-key="dgc68">BioProffa Pihavilla lavakaulusmatto</p>
BioProffa Pihavilla lavakaulusmatto

Lampaanvillasta valmistettu lavakaulusmatto on räätälöity koon 80 x 120 cm lavakaulukselle. Se levitetään lavakauluksen mullan päälle estämään rikkaruohojen kasvu ja suojaamaan kylvöstä alkukesästä. Pihavillan lavakaulusmatto pitää lavakauluksen mullan kosteana ja helppohoitoisena. Satosi pysyy puhtaana rikkaruohoista. Hieno luonnonmukainen tuote muovin sijaan!

Laadukas luonnonkuituinen lavakauluksen alusmatto on 100 % lampaanvillaa. Lavakaulusmatto pidättää kosteutta, ehkäisee rikkaruohoja ja näin takaa lavakauluskasveille otollisen kasvualustan. Lampaanvilla sisältää myös ravinteita ja hivenaineita, jotka vapautuvat hiljalleen kasvien käyttöön.

Pihavilla lavakaulusmatto

  • Lampaanvilla suojaa kasveja tehokkaasti kylmältä ja myös pieneltä pakkaselta.
    • Estää maanpinnan kuivumisen ja luo kasveille edullisen mikroilmaston.
    • Edistää pieneliöiden ja matojen toimintaa ja hyvinvointia.
    • Pitää sadon puhtaana ja estää etanoiden tuhotyöt.
Ohje

Ohje

Tutustu kaikkiin BioProffan Pihavillatuotteisiin!

Tutustu BioProffan kaikkiin Pihavillatuotteisiin.

BioProffa lampaanvillatuotteet

Esbau Oy
Piha
kasvit
kasvatus
kasvimaa
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20185_53219.jpg
Kätevä keittiökompostori joka kotiin!
Asut sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa, niin kompostointi on aina mahdollista. Bokashi -kompostorin voit ottaa myös vaikka mukaan asuntovaunuun, mökille tai veneeseen; Bokashi kulkee helposti mukana!
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20088_12354.jpg
Sipulikukkien istuttaminen vaatii hieman suunnittelua
Kevään ensimmäiset sipulikukat saavat kotipuutarhurin helposti suorastaan hullaantumaan kevään tulosta. Miten malttamattomana kiertelemmekään keväisin etsimässä uusia väriläikkiä lumen ja nuutuneen nurmikon keskeltä tai ränsistyneiden perennapenkkien uumenista ja pensaiden tyveltä. Nuo puhtaan ilon hetket kannattaa kaivaa mielen naftaliinista jo nyt syksyn koittaessa. Tuo hullaantuminen jää nimittäin kokematta, jollei tartu toimeen ajoissa. Nyt on oikea aika aloittaa sipulikukkaistutusten ja ensi kevään kukkaloiston suunnittelu.Panostamalla pihan kaikkein lämpimimmän paikan löytämiseen saa kokea tuon keväisen nautinnon mahdollisimman varhain: mitä lämpimämpi ja suojaisampi paikka, sitä aikaisempi kukinta. Talon eteläseinusta ja kivien kehystämä kohopenkki ovat parhaita valintoja. Tummat kivet keräävät auringon lämpöä ja sulattavat lumen ja maan nopeasti. Jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi kukinnasta, kannattaa miettiä myös sisäänkäynnin ja keskeisten kulkuväylien reunustamista sipulikukilla. Jos kulkuväylien tuntumassa ei ole sopivaa istutuspaikkaa, on syytä pohtia ruukkuistutusten mahdollisuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton