Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Satunnaiset koiran jätökset eivät varmaankaan haittaa orapihlajan kasvua, mutta suuremmissa määrin kompostoitumattomat ulosteet tai virtsa voivat aiheuttaa poltevaurioita. Erityisesti virtsa on vahvaa ureaa. Jos koiran tapa on ruiskauttaa aina samaan paikkaan, jäljet näkyvät herkästi pensaan kasvussa. Oireina ovat lehdistön ruskettuminen reunoilta alkaen. Jos maa on kyllästetty urealla lepokauden aikaan, voi olla, että juuristovaurion vuoksi kasvu ei ala ollenkaan. Näin siis ääritapauksessa.
Koiran jätöksien typpi saattaa suurina määrinä ylläpitää pensaiden kasvua normaalia pidempään. Silloin kasvu jatkuu, vaikka talveen valmistautumisen pitäisi alkaa. Liian pitkään jatkuva kasvu voi heikentää talvenkestävyyttä.
Riippuu sitten pensasaidan iästä ja jätösten määrästä, mikä on haitallista ja mikä ei. Nuori aita vaurioituu herkemmin kuin vanhempi, paikalleen vakiintunut kasvusto. Orapihlaja on kuitenkin aika sitkeä eikä ihan pienistä hätkähdä.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!