• Etusivu
  • Kasvillisuus

Limoviikuna – kodin tuttu fiikus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2024
20238_79744.jpg

Limoviikuna (Kuva: Adobe Stock)

Limoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun kuuluva laji, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Pohjois-Australiassa. Limoviikuna on myös suosittu koristekasvi, josta on jalostettu runsaasti erilaisia lajikkeita. Limoviikunaa on kasvatettu huonekasvina jo lähes parisataa vuotta. Se on lähtöisin Intiasta. Limoviikuna muistuttaa hieman kotoista koivuamme tuuheine ja siroine lehtineen.

Limoviikunan kasvupaikka ja hoito

Limoviikuna pitää suorasta auringonvalosta, joten se kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan. Hajavalo toki riittää, mutta ainakin talvikautena se kannattaa sijoittaa suoraan auringonvaloon. Limoviikuna sietää myös varjoa, mutta valon vähäisyyden vuoksi se saattaa tiputtaa lehtiä. Kasvi saattaa tiputtaa lehtiään myös valaistusolosuhteiden muuttuessa esimerkiksi siirtämisen vuoksi, mutta limoviikuna kasvattaa lehtensä takaisin viimeistään kevään ja uuden kasvukauden myötä.

<p data-block-key="u5ydj">Limoviikunan kirjavalehtinen muoto (Ficus benjamina variegata) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Limoviikunan kirjavalehtinen muoto (Ficus benjamina variegata) (Kuva: Adobe Stock)

Kasvukaudella limoviikunaa kastellaan kohtuullisesti ja säännöllisesti. Kastelu noin viikon välein niin, että pintamulta on ehtinyt kuivahtaa. Talven lepokaudella kastelukertoja voi harventaa. Kasvukaudella limoviikunaa lannoitetaan muutaman viikon välein, mutta talvikaudella kasvi pärjää kokonaan ilman lannoitusta. Limoviikuna pitää kuitenkin sumuttamisesta, joten sitä kannattaa tehdä kasville talvellakin suhteellisen usein.

Kesäisin limoviikuna viihtyy parhaiten normaalissa huoneenlämmössä. Talvikautena kasvi pitää hieman matalammasta, hieman 20 asteen alapuolella olevasta lämpötilasta (pärjää myös normaalissa huoneenlämmössä).

Huonekasvinakin limoviikuna voi kasvaa liian suureksi, jolloin se tarvitsee leikkaamista. Limoviikuna viihtyy myös melko pienessä ruukussa.

Voit lisätä limoviikunaa pistokkaista

Keväällä, kasvukauden alussa limoviikunasta voi ottaa 10–15 cm:n pituisia latvapistokkaita. Pistokkaat voi juurruttaa aluksi vedessä, mutta myös suoraan multaan juurruttamisen pitäisi onnistua – ainakin seuraavien vinkkien mukaan toimimalla:

  • Pistokas juurtuu paremmin, jos sen alaosan 12 mm on vaaleanruskeaa ja puutunutta.
  • Jotta kumivuoto ei tuki pistokkaan tyveä, alimman kolmanneksen lehdet poistetaan ja pistokkaat pidetään vedessä 30 minuutin ajan ennen multaan pistämistä.
  • Juurrutushormoni auttaa. Ravistele vesi ensin hyvin pois ja kastele pistokkaan leikkauspinta juurrutushormoniin.
  • Pistokkaat pannaan kylvömultaan, suojataan muovipussilla ja pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringossa.
Ohje

Ohje

Allergisille varoitus!

Limoviikuna on yksi eniten allergiaoireita aiheuttavista huonekasveista. Jos perheessä on allergikkoja tai astmaatikkoja, kannattaa limoviikunan hankkimista harkita huolella. Vaikka allergiaherkkyyttä ei olisikaan, niin maitiaisnesteen kanssa kosketuksiin joutuneet kohdat kannattaa pestä huolella.

Tutustu myös muihin fiikuksiin

Puutarha.netin Keskustelupalsta löytyy oma viestiketjunsa limoviikunalle, lyyraviikunalle, kääpiököynnösviikunalle (vesifiikus). Lisäksi viestiketju kaikille fiikuksille yhteisesti.

Katso Ficus-suvun edustajat Kasvikortistossa

<p data-block-key="e80sz">Pilleriviikuna (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pilleriviikuna (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="4a248">Lyyraviikuna (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lyyraviikuna (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton