Luo unelmiesi keidas lasitetulle terassille
Seuraa kesäisten köynnöskasvien kasvun riemua ja kukintaa aitiopaikalta
Terassielämästä on helppo nauttia, kun kasvit kukoistavat eivätkä tuota liikaa stressiä.
Suomen kesäsää muuttuu nopeasti. Jos tänään paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, seuraava päivä saattaakin olla sateinen ja jopa rakeinen. Kuten kesäkalusteita, myös kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa tuulelta, sateelta ja suoralta auringonpaisteelta.
Lasitettu terassi on etenkin innokkaimpien viherpeukaloiden mieleen, sillä lasituksen suojassa kasvien istutuksen voi aloittaa jo varhain keväällä. Myös alkukesän yöpakkaset saattavat yllättää, jolloin taivasalla yöpyvät kesäkukat eivät välttämättä selviä. Siksi lasitettu terassi pidentää kukkien loistoa aina varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Lataa ilmainen inspiraatio-opas terassin ja pihan suunnitteluun
Suomessa kutsutaan yksivuotisia, runsaastikin kukkivia, ruohovartisia köynnöksiä usein kesäköynnöksiksi. Monikäyttöisinä niitä voi istuttaa lähes minne tahansa. Suosituimpia paikkoja ovat amppelit, säleiköt, köynnöspyramidit ja kesäkukkaistutukset.
Jos kesäkukkia kuitenkin haluaa sijoittaa myös ulos, kannattaa muistaa, että mitä hennompi ja mukautuvampi kukinto, sitä paremmin se selviää sateesta. Kesäkukkia voi auttaa selviytymään Suomen vaihtelevista sääoloista myös istuttamalla kasvit isoon ruukkuun ja suureen multamäärään. Silloin kuumanakin päivänä kasvi ei kuivahda, toisin kuin pienessä ruukussa. Ruukuista kannattaa suosia rei’itettyjä ja salaojitettuja ruukkuja, joista liika vesi pääsee poistumaan. Suljetuissa ruukuissa seisova vesi tukehduttaa kasvin ja saa sen mätänemään multaansa.
Muista myös säännöllinen lannoitus kasteluveden mukana. Valitsemillesi kasveille sopivat kastelu- ja lannoitusohjeet kannattaa aina varmistaa kukkakauppiaaltasi.
Upeaa kukintaa koko kasvukauden ajan
Kesäköynnökset kasvavat usein kesässä jopa 2‒3 metrisiksi ja ne kukkivat lähes koko kasvukauden. Kesäköynnöksille varataan tuulilta suojattu, lämmin ja aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Mikä siis olisikaan parempi paikka kukille kuin oma lasitettu terassi? Aurinkoisina kesinä ja lämpiminä syksyinä kukinnan jatkuminen kesäkuulta lokakuulle saakka ei ole ollenkaan harvinaista.
Säännöllinen ja riittävä kastelu ja lannoitus takaavat voimakkaan kasvun sekä pitkän ja runsaan kukinnan. Kasveja lannoitetaan 'vähän ja usein' eli joka kastelukerralla annetaan myös laimea lannoitesatsi. Kastelulannoitteet ovat helppokäyttöisiä. Suurille istutuksille ja erittäin reheville köynnöksille suositellaan myös hidasliukoisten lannoitteiden lisäämistä kasvualustaan jo istutuksen yhteydessä. Latvominen edistää köynnösten haaromista, vaikka useimmat niistä haarovat riittävästi luonnostaankin.
Ihanat köynnökset amppelissa ja terassilla
Kesäköynnöksiä voi istuttaa suoraan maahan tai kasvattaa kaikenlaisissa astioissa. Astian koko valitaan sen mukaan, millainen kasvi on ja montako yksilöä astiaan on tarkoitus istuttaa. Liian pienessä purkissa multa kuivuu nopeasti, kun taas liian suuri ruukku hautoo kosteutta juurien harmiksi. Peruspuutarhamulta sopii useimmille kesäköynnöksille. Amppeli-istutuksissa suositaan yleensä kevyempää kesäkukkamultaa. Kasvualustan valinta riippuu mm. kasvilajista, astian koosta, kasvupaikasta ja kastelutottumuksista.
Etelä-afrikkalainen mustasilmäsusanna(Thunbergia alata) on sopeutunut mainiosti viileämmän vyöhykkeen kesäkukaksi (ja huonekasviksi). Mustasilmäsusanna on yksi parhaimmista kesäköynnöksistä, sillä se lamoaa kauniisti aaltoillen alaspäin sekä kiipeää ylöspäin. Se on siis erinomainen amppeleissa ja kaikenlaisissa köynnöskehikoissa.
Sinipunavaula(Asarina scandens) on kotoisin Etelä-Amerikasta. Tämä eksoottinen kesäköynnös on reheväkasvuinen, mutta ei kuitenkaan liian raskaan oloinen. Siro köynnös voi kasvaa kesän aikana lähes kolmemetriseksi ja se peittää tehokkaasti kasvupaikkansa. Kukat ovat pienehköt, mutta määrä korvaa tässä tapauksessa koon. Kukkia avautuu ensimmäisiin hallaöihin saakka. Sinipunavaula on mehevimmillään puolivarjossa ja tarvitsee verrattain runsaasti vettä ja ravinteita.
Alun perin argentiinalainen sinikoisokki(Nierembergia hippomanica) on ihana pikku kukkapilvi amppeliin, astiaistutuksiin ja reunuskasviksi kukkapenkkiin. Siniset tai valkoiset kukat näyttävät herttaisille tummanvihreiden, melkein neulasmaisten lehtien rinnalla. Koisokkeja näkee harmillisen harvoin puutarhamyymälöissä, vaikka laji on ahkerakukintainen ja vaivaton kasvattaa.
Kauneimpia kesäköynnöksiä on päivänsini(Ipomoea tricolor). Se avaa unelman ohutterälehtisiä, violetteja tai sinisiä kukkia koko kesän ajan ensimmäisiin syyshalloihin saakka. Suosituin lajike on jopa 10-senttisiä, taivaansinisiä kukkia tehtaileva 'Heavenly Blue'. Yksittäinen kukka hurmaa vain yhden päivän, mutta uusia kukkia avautuu rullamaisista nupuista päivittäin lisää. Lehtevä köynnös pysyy rehevänä valoisalla paikalla, mutta liiassa paahteessa se nuupahtaa. Päivänsini kestää kuitenkin hetkittäistä kuivumista ja nostaa itsensä terhakkaasti pystyyn vesikulauksen saatuaan. Päivänsini kasvaa luonnossa joutomaillakin, joten se pärjää melko vaatimattomalla lannoituksella.
Päivänsini on erittäin helppohoitoinen, mutta joskus köynnös ei tahdo kukkia tai kukkia tulee niukasti. Tällöin kannattaa tarkistaa kastelu- ja lannoitustavat sekä valo-olosuhteet. Liian varjoisassa paikassa kukinta jää näillä eksoottisilla kasveilla luonnollisesti vaatimattomaksi. Pieni kuivuusstressi, eli kasvualustan kohtuullinen kuivahtaminen silloin tällöin, saa päivänsinen kukkimaan. Liian antelias typpilannoitus esimerkiksi kananlannalla näkyy päivänsinellä turhan rehevänä kasvuna ja tummanvihreänä lehdistönä.
Meksikosta lähtöisin oleva keijunmekko(Rhodochiton atrosanguineum) on täydellinen kesäköynnös, sillä se täyttää ja jopa ylittää kaikki toiveet, mitä kesäköynnöksille voi asettaa. Keijunmekko kukkii runsaana erittäin pitkään ja kestää jopa muutaman asteen pakkasöitä. Keijunmekon kasvutapa on viehättävä sekoitus keveyttä ja rehevyyttä.
Laji on yksi harvoista kesäköynnöksistä, joka kukkii vaivattomasti myös varjossa. Sydämenmuotoiset lehdet säilyvät raikkaampina puolivarjoisalla paikalla kuin suorassa auringossa. Tummanvioletit, varsinaiset kukat ovat kapean torvimaisia ja vaaleammat verholehdet muodostavat ympärille ’mekkomaisen’ kellon. Koristeelliset verholehdet säilyvät pitkään varsinaisten kukkien jo varistua.
Näiden mainittujen lisäksi kannattaa muistaa myös ruusu- ja härkäpavut, malja- ja kelloköynnös, köynnöskrassit, kirjokierto, "hajuherne" jne.
Lataa ilmainen inspiraatio-opas terassin ja pihan suunnitteluun
Varhaisen ja myöhäisen istuttajan terassikasvit
Viherpeukaloiden ensimmäiset kasviostokset terassille ovat yleensä sipulikukkia, koska ne kestävät pieniä pakkasiakin. Samoin muratti ja lankaköynnös selviävät kylmyydestä ennen kuin kesän lämpötilat asettuvat. Pakkasöiden lauhduttua ensimmäisenä sipulien jälkeen terasseille tiensä löytävät orvokit, jotka ovat myös sitkeitä kukkia.
Kylmän kevään jälkeen oikeastaan kaikki kasvit pärjäävät jo terassilla, ja niitä voi vallan hyvin ostaa pitkin kesää lisääkin. Vaikka esimerkiksi juhannukseen mennessä joissain kukkakaupoissa valikoima saattaa ison kysynnän vuoksi supistua, ei mikään muuten estä ostamasta tai istuttamasta kasveja myöhemminkin kesällä – jatkuvathan hyvät kelitkin usein pitkälle elokuulle. Etenkin lasiterassilla kasvit pärjäävät syys-, jopa lokakuulle. Kasveilla on siis useita kuukausia aikaa kukoistaa ja ilahduttaa.
Entä mitkä kasvit säilyvät hyvinä koko kesän? Erityisesti kaikki vihreät, kuten heinät ja apilat kukoistavat ja kasvavat useita kuukausia.
Lue lisää:
Monivuotiset köynnökset Kasvikortistossa
Keskustelua köynnöskasveista Puutarha.netin Keskustelupalstalla
Köynnöskasvit parvekkeella
Köynnösruusun istutus ja hoito
Viiniköynnöksen leikkaaminen
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Kasveja hoidetaan terassin olosuhteiden mukaan
Terassikasvien hoito riippuu niiden sijainnista ja olosuhteista. Lasiterassilla voi olla kuuma, jos sinne paistaa aurinko eikä terassia suojata esimerkiksi verhoilla. Verhot ja tuulettaminen pitävät terassin lämpötilan aisoissa, mutta kuumuus ei myöskään ole este hankkia terassille kasveja. Kuumassa tilassa kasveja täytyy vain kastella hieman useammin, ja alun alkaenkin kannattaa toki valita kasveja, jotka kestävät kuumuutta.
Lasittamattomalla terassilla kasvit ovat sateen ja tuulen armoilla. Silloin tärkeää on huolehtia, että ylimääräinen sadevesi pääsee valumaan pois ruukuista eivätkä kasvit siis huku. Tuulisimmille paikoille ei kannata laittaa herkimpiä kasveja, sillä etenkin amppelissa saattaa navakan ukkosmyräkän kourissa kasvi lennellä kovastikin.
Terassin kasvit pärjäävät hyvin samoilla nikseillä kuin muutkin kasvit. Kiinnitä huomiota laadukkaaseen multaan, huolehdi riittävästä kastelusta ja sopivasta valonsaannista. Kun muistat lannoituksen, kukat jaksavat tuottaa kauniita kukkia läpi kesän. Jotkut kasvit hyötyvät siitä, että kuihtuneet kukat tai lehdet nyppii niistä pois, joidenkin taas saa antaa kasvaa omissa oloissaan.
Selvitä etukäteen, millaista hoitoa kukin laji vaatii, niin osaat tarjota niille parhaan mahdollisen kasvuympäristön.
Lataa ilmainen inspiraatio-opas terassin ja pihan suunnitteluun
- Pidennä terassikautta pitkälle syksyyn, aloita se jälleen aikaisin keväällä.
- Terassikalusteet, tekstiilit ja kasvit säilyvät hyvin lasituksen suojassa.
- Tyylikäs terassi toimii lisähuoneena.
- Lasitettu terassi suojaa julkisivua säävaihtelulta, viima ja tuuli eivät pääse sisälle terassin puoleisista ikkunoista tai ovesta, eivätkä säänvaihtelut pilaa istutuksiasi.
- Lukitus mahdollistaa tavaroiden säilyttämisen terassilla.
- Lasiterassi on monitoimitila, jossa viihtyvät myös lapset ja eläimet.
- Terassilasitus nostaa kodin arvoa.
Kiinnostuitko terassilasituksesta?
Ohje
On monta hyvää syytä lasittaa terassi
- Pidennä terassikautta pitkälle syksyyn, aloita se jälleen aikaisin keväällä.
- Terassikalusteet, tekstiilit ja kasvit säilyvät hyvin lasituksen suojassa.
- Tyylikäs terassi toimii lisähuoneena.
- Lasitettu terassi suojaa julkisivua säävaihtelulta, viima ja tuuli eivät pääse sisälle terassin puoleisista ikkunoista tai ovesta, eivätkä säänvaihtelut pilaa istutuksiasi.
- Lukitus mahdollistaa tavaroiden säilyttämisen terassilla.
- Lasiterassi on monitoimitila, jossa viihtyvät myös lapset ja eläimet.
- Terassilasitus nostaa kodin arvoa.
Kiinnostuitko terassilasituksesta?
Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti
Terassilasituksen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten terassin muoto ja mitat, asennustapa, arkkitehtuuriset vaatimukset. Tarkan hinta-arvion saat veloituksetta Lumonin asiantuntijoilta.
Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti
Terassilasituksen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten terassin muoto ja mitat, asennustapa, arkkitehtuuriset vaatimukset. Tarkan hinta-arvion saat veloituksetta Lumonin asiantuntijoilta.