• Etusivu
  • Hoitotyöt

Maanparannuksella vahva kasvu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2023
20232_80892.jpg

(Kuva: Biolan)

Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Tiiviitä maita kuohkeutetaan ja karuille sekä helposti kuivuville maille lisätään kosteutta ja ravinteita pidättävää maa-ainesta.

Erilaisia maanparannusaineita

Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen lannoitettua ja kalkittua Kasvuturvetta. Kasvuturve nostaa maan humuspitoisuutta ja parantaa siten maan mururakennetta. (Humus on mullan eloperäinen ainesosa, joka tekee raa'asta kivennäismaasta viljavaa ruokamultaa.) Hiekka- ja hietamailla turve lisää myös ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä. Kevätmuokkauksen yhteydessä kasvuturvetta käytetään 100–200 litraa/10 m² ja maa jyrsitään.

Pitkäaikaisemman maanparannusvaikutuksen saa käyttämällä TurveMultaa tai Puutarhan Mustaa Multaa, joissa on mukana myös raskaampia aineksia kuten savea ja kompostoitua puunkuorta. Hyvää maanparannusainetta on myös valmis tai puolivalmis komposti. Jäykän savi- ja hiesumaan parantamiseen käytetään hiekkaa. Sopiva käyttömäärä on 2–5 m³/100 m² (2–5 cm kerros). Hiekka kannattaa sekoittaa maahan syysmuokkauksen yhteydessä.

Komposti maanparannusaineena

Komposti on erinomaista maanparannusainetta. (Kuva: Biolan)
Komposti on erinomaista maanparannusainetta. (Kuva: Biolan)

Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Kompostia voi levittää kerralla 3–5 cm kerroksen. Puolivalmis komposti on parasta muokata maahan jo syksyllä tai käyttää kesällä katteena puiden, pensaiden ja perennojen juurella. Puutarha- ja talousjätekompostin ravinnepitoisuus on yleensä niin alhainen, ettei se riitä paljon ravinteita vaativien puutarhakasvien lannoitukseen. Kypsän kompostin ravinteet ovat hidasvaikutteisessa muodossa ja vapautuvat kasvien käyttöön vasta vuosien mittaan.

Hygieninen ja ravinteikas maanparannuskomposti on Biolan Hevonkakka Komposti. Hevonkakka Komposti sisältää myös runsaasti pitkävaikutteisia ravinteita, joten kasvien lannoitustarve vähenee. Ravinnesuhteiltaan Hevonkakka Komposti soveltuu erityisen hyvin kaikkien monivuotisten kasvien maanparannukseen.

Kalkitse säännöllisesti

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät, kun maan happamuus eli pH on 6–7. Maan pH-arvo voidaan mitata apteekista tai puutarhamyymälöistä saatavilla pH-liuskoilla. Erityisen tärkeää on mitata happamuus siirryttäessä väkilannoitteiden käytöstä luonnonlannoitteisiin, koska väkilannoitteet happamoittavat maata.

Happaman maan pH:ta voidaan nostaa kalkitsemalla Biolan Puutarhakalkilla, joka liukenee nopeammin kuin tavalliset kalkkikivijauheet. Puutarhakalkin voi levittää keväällä tai syksyllä, mieluiten maan muokkauksen yhteydessä. Sitä voi levittää myös pintakalkituksena nurmikentille ja pensasryhmien tai puiden juurelle. Peruskalkitukseen happamille maille saatetaan tarvita 40–100 kg puutarhakalkkia/100 m², kun taas puutarhan ylläpitokalkitukseen riittää 10–30 kg/100 m² joka toinen tai kolmas vuosi.

Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Luonnonmukainen lannoitus myös hoitaa maata

Kasvaakseen tasapainoisesti kasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana. Luonnonlannoitteet ovat pääsääntöisesti peräisin sekä eläin- että kasvikunnasta ja sisältävät yleensä kaikkia kasvien tarvitsemia ravinteita. Luonnonlannoitteiden etuna on, että ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta. Luonnonlannoitteiden ravinteista vain osa on välittömästi liukoisessa muodossa.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Pääosa ravinteista vapautuu kasvien käyttöön kasvukauden aikana maan pieneliötoiminnan avulla. Siksi ravinteiden huuhtoutumisriski on pienempi kuin väkilannoitteita käytettäessä.

Peruslannoituksella voidaan nostaa laihan puutarhamaan ravinnetasoa useiden vuosien ajaksi. Peruslannoitus annetaan monivuotisia istutuksia ja nurmikkoa perustettaessa, heikkokuntoisen maan maanparannuksen yhteydessä ja aloitettaessa luonnonmukaista viljelyä. Peruslannoitukseen voidaan käyttää vain pitkävaikutteisia lannoitteita, kuten Biolan Yleislannoitetta tai Luonnonlannoitetta. Sopiva käyttömäärä on 30–50 litraa/100 m².

Kevätlannoitukseen käytetään typpipitoisia lannoitteita, kuten Biolan Yleislannoitetta tai Luonnonlannoitetta. Monivuotisten kasvien talvehtiminen varmistetaan antamalla kasveille elo- syyskuussa luonnonmukaista Syksyn PK-lannoitetta.

Hoitotyöt
kasvit
komposti
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82670.jpg
Kompostoi jätteet kiertoon
Kompostointi on luonnollinen osa omakotitalouden jätehuoltoa. Omassa kompostorissa eloperäisen jätteen voi kierrättää lähellä syntypaikkaansa. Kompostin lopputuotteena syntyy arvokasta humuspitoista maanparannusainetta puutarhaan. Talousjätteen lisäksi kompostiin kelpaavat puutarhajäte ja kuivakäymäläjäte.
20232_69361.jpg
Kevätkalkitus kannattaa
Liian hapan kasvualusta altistaa sammaleelle ja heikentää kasvien ravinteidenottokykyä. Puutarhan kalkituksella parannat kasvuoloja.
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton