• Etusivu
  • Hoitotyöt

Maanparannus - tee kasveillesi hyvä kasvualusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20065_54.jpg

Millainen on hyvä maa?


Kasvien kasvualustan laadussa ja syvyydessä tehdyt laiminlyönnit näkyvät melko nopeasti. Vaatimukset tietysti vaihtelevat käyttökohteen ja kasvilajien mukaan. Hyvän maan tunnusmerkkejä ovat mm. muruinen rakenne, runsas pieneliötoiminta, huokoisuus (huokostilavuus vähintään 40 %), hyvä veden läpäisy- ja varastointikyky sekä sopiva pH.

Sopiva kasvualustan pH on n. 6 (kalkinkarttajakasveille jopa alle 5 ja kalkinsuosijoille n. 7). Ravinteet vapautuvat hyvin maa-aineksesta ja ovat kasveille käyttökelpoisessa muodossa; mm. typpi (N), fosfori (P), kalium (K), kalsium, rikki ja magnesium liukenevat paremmin pH:n ollessa yli 6. Toisaalta rauta ja kupari liukenevat parhaiten pH:n ollessa alle 6. Kasvualustan happamuutta lisäävät mm. pieneliötoiminta, juuriston toiminta ja kasvualustassa olevan rikin hapettuminen.

Puutarhurin apulaiset


Maassa on matoja, toukkia, alkueläimiä ja bakteereja. Ne tuottavat maahan humusta, hiilidioksidia ja vitamiineja. Humus on siis mm. kasvi- ja eläinjätteistä syntynyttä mullan perusainesta, joka sisältää runsaasti ravinteita ja lisää maan vedenvarastointi-kykyä, vähentää ravinteiden huuhtoutumista ja täten vähentää kalkitus- ja lannoitustarvetta, lisää muruisuutta ja tekee maasta helpommin muokattavaa sekä ehkäisee tiivistymistä. Toisaalta liiallinen humuspitoisuus heikentää kantavuutta. Maan pieneliöstölle luodaan paremmat kasvuolot kastelemalla, käyttämällä kompostia, lisäämällä lantaa ja ruohosilppua katteeksi sekä viljelemällä kasveja, joista jää maahan runsaasti juurimassaa pieneliöstön ruoaksi, kuten esim. syväjuurisia apiloita.


Ostettu kasvualusta


Valmista kasvualustaa on saatavilla erilaisina sekoituksina, seulottuna, valmiiksi lannoitettuna ja kalkittuna. Laki velvoittaa myyjää antamaan asiakkaan pyynnöstä vakuustodistuksen, josta selviää mm. NPK-ravinteiden määrä, pH ja orgaanisen aineksen osuus. Tuoteselostus kertoo, mitä raaka-aineita valmistuksessa on käytetty.

Nurmikoille sopivin rakeisuus on karkeasti: 10 % savea, 15 % hiesua, 50 % hietaa, 20 % hiekkaa, 5 % soraa. Tästä orgaanisen aineksen osuuden tulisi olla n. 8 paino-%, tilavuuspainon n. 1000 kg/m3 ja pH:n n. 6. Vaativampiin kohteisiin arvot ovat: 20 % savea, 15 % hiesua, 45 % hietaa, 15 % hiekkaa, 5 % hienoa soraa. Tästä orgaanisen aineksen osuuden tulisi olla n. 12 paino-%, tilavuuspainon n. 800 kg/m3 ja pH:n n. 6.

Olemassa olevasta kasvualustasta voi olla teettää maa-analyysin, jossa selviävät mm. maalaji, orgaanisen aineksen osuus, tilavuuspaino, pH ja pääravinteet.

Fysikaalinen maanparannus


Nyrkkisääntö: kivennäismaahan eloperäistä ja päinvastoin. Maanparannuksella pyritään syventämään multakerrosta, parantamaan kasvualustan rakennetta ja vilkastuttamaan sen pieneliötoimintaa. Maanparannusaineita ovat mm. hiekka, savi, turve ja komposti.

Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).

Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.

Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).

Muita maanparannuskeinoja

  • Lanta ja komposti vilkastuttavat pieneliötoimintaa. Lantakin on syytä kompostoida ennen käyttöä.
  • Kuorihumus ja ruohosilppu (1-2 cm:n kerroksena) parantaa maiden ilmavuutta ja sopii myös katteeksi, jolloin se myös säilyttää kosteutta.
  • Kalkitus elvyttää pieneliöstöä, vähentää happamuutta ja parantaa maan mururakennetta.
  • Lannoituksella varmistetaan kasvien raviteiden saantia.
  • Turvetta voi käyttää myös maan pH:n laskemisessa.

Eroosiota (maaperän kulumista mm. juoksevan veden ja tuulen vaikutuksesta) voi välttää sopivalla kastelulla ja maan kattamisella tai maanpeitekasvien istuttamisella.

Kun maasta on vuosien ajan kulutettu ravinteita yksipuolisesti, kasvusto alkaa olla huonokuntoista ja kääpiökasvuista, kasvitaudit, tuholaiset ja rikkakasvit lisääntyvät ja maa on tiivistynyttä, kannattaa harrastaa viljelykiertoa: paikalla viljellään säännöllisin väliajoin eri kasveja (herne- ja papukasveja/juureksia/kaaleja, salaatteja ja sipuleita), jolloin maan sadontuottokyky säilyy. Myös kesannoinnilla (eli antamalla maan "levätä" yhden kasvukauden ajan) voidaan parantaa tilannetta.

Lue lisää maanparannuksesta

20065_55.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201912_61701.jpg
Saako kohta enää ampua raketteja?
Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.
20232_69131.jpg
Chiliruokia moneen makuun
Chiliä kannattaa käyttää rohkeasti erilaisten ruokien maustamiseen. Chiliä on olemassa monenlaisia lajikkeita, hyvinkin miedosta erittäin tuliseen lajikkeeseen. Chiliä löytyy myös monia eri sävyjä. Monet pelkäävät käyttää chiliä ruuassaa, juurikin sen tulisuuden vuoksi, mutta eiköhän 200 lajikkeen joukosta löydy jokaiselle oma lempilajike. Kokeile! ...Joten ei muuta kuin potkua ruokiin ja nauttimaan makuelämyksistä. Tässä muutama herkkuvinkki matkaan.
20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista yms. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
20234_70953.jpg
Saanko kaataa puut pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyyvyystekijä ja yhteys luontoon, toista ärsyttää isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
201010_23503.jpg
Raikkautta salaateista
Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton