• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koveron perinnekasvipuisto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
20078_6005.jpg

Lapuan kaupungin ylläpitämä puistoalue, käynti 29.7.2007.
Ei omia nettisivuja, hieman tietoa: www.lapua.fi, karttasivut f5-g5.

Ei pääsymaksua.
Ei opastusta, mutta hyvä ja selkeä infotaulu.
Erikoistunut perinteisiin puutarhakasveihin.

20078_5996.jpg

Valtatieltä kääntyvä pikkutie puiston parkkialueelle oli hieman huomaamaton. Parkkialue oli sopivan kokoinen muutamalle henkilöautolle ja se oli rajattu valkoisella puuaidalla. Ensivaikutelma puistosta saattaa pettää, sillä se on yllättävän suuri verrattuna näkymään parkkialueelta.

20078_5997.jpg
  • Leveät, tasaiset hiekkakäytävät.
  • Runsaasti erilaisia kasveja: kylvökukat, perennat, rohdoskasvit, maustekasvit, vihannes- ja juureskasvit, hyötykasvit, yrtit. Lisäksi alueelta löytyy runsaasti puita ja koristepensaita.
  • Lähes kaikki kasvit nimetty sekä tieteellisellä että suomalaisella nimellä. Vain muutama nimikyltti puuttui.
20078_5994.jpg
20078_5995.jpg
20078_5999.jpg
20078_6000.jpg
  • Istuinpenkkejä sopivasti ja niiden yhteydessä roska-astia.
  • Keskellä varattu tilaa piknikille.
  • Matalat kiviportaat Tampparinkosken rannalle, missä erilaisia luonnonvaraisia rantakasveja. Rannassa kalastusmahdollisuus (huom. ao. luvat).
20078_6001.jpg
20078_6002.jpg
  • Puisto oli siisti ja hyvin hoidettu. Harmi, että viimeaikaiset sateet olivat piiskanneet joitain suurimpia kasveja lakoon.
  • Valtatien ja puiston välinen luonnonkasvien valtaama tienpenger oli hoitamaton, mutta silti se sopi osaksi puistoa.
20078_6003.jpg
20078_6004.jpg

Aikaa kannattaa varata melko runsaasti, koska nähtävää riittää.

Lapuan kaupungin puistosääntö:
Älä riko luonnonrauhaa.
Älä mellasta ja pauhaa.
Korjaa jätteet, joita heität.
Siivoa roskat, joilla peität
luonnon pyhäkköä tätä.
Lehdet, kukat rauhaan jätä.
Säästä seinät piirroksilta,
puut ja penkit viilloksilta.
Varo, suojaa toisen omaa.
Älä tahraa mik’ on somaa.
(lainaus: Maamme-kirja)

20078_5998.jpg
20078_5993.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83231.jpg
Karkkia vai kepponen?
Halloween on kummitusten aikaa ja eritoten lapsille mahtava tilaisuus päästää luovuus irti. Ota lapset mukaan Halloweenjuhlien suunnitteluun ja valmisteluun. Yhdessä on kiva askarrella juhliin itsetehdyt koristeet ja leipoa tarjottavat. Netti ja lehdet ovat nykyisin pullollaan hauskoja ideoita.
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.
20238_82801.jpg
Kompostoi lehdet ja ruohonleikkuujätteet tehokkaasti
Moni saattaakin odottaa kesän loppua, jotta pääsisi haravoimaan lehtiä. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kuitenkin lehdet on jossain vaiheessa käsiteltävä tai kompostoitava. Tässä tulee avuksi BioProffan Lehtikompostori Lehto, joka on jokaisen puutarhurin oiva apulainen. Samalla huolehdit naapurisovusta, kun lehdet pysyvät omalla puolellasi aidasta.
20233_81311.jpg
Nyt haudataan alushousut pihalle! - Toimitus testaa
Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.
20224_77859.jpg
Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitelman voi tehdä itse tai siihen voi palkata ammattilaisen. Jos ammattiapu tuntuu uudisrakentajasta tarpeelliselta, kannattaa pihasuunnittelijaan ottaa yhteyttä heti tontin hankinnan jälkeen. Olemassa olevan pihan uudistajan taas kannattaa miettiä rauhassa ainakin yhden kesän yli, ja kirjata ylös mitä uutta pihaansa kaipaa ja mitä sieltä todella haluaa pois.
20222_76758.jpg
Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa
Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton