• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien jakaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.06.2022
20222_76758.jpg

Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa. (Kuva: Shutterstock)

Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.

Suuremmat, ruusukkeina tai mätästävästi kasvavat kasvit voi mullanvaihdon yhteydessä jakaa 2–3 osaan ja istuttaa omiin ruukkuihinsa. Tällaisia ovat mm. viirivehkat (Spathiphyllum), nukkumatit (Maranta), tuonenkielo (Aspidistra elatior), flamingonkukat (Anthurium), anopinkielet (Sansevieria), nuokkupapinkaura (Billbergia nutans), paavalinkukka (Saintpaulia Ionantha-ryhmä), syyläkaktukset (Mammillaria), parsat (Asparagus) ja isopunasarja (Clivia miniata).

Puutuvavartisia huonekasveja sen sijaan ei yleensä voi monistaa jakamalla.

Etsi sopivat jakokohdat niin, että jokaiseen palaan jää hyvin juuria ja nuoria lehtiä. (Kuva: Shutterstock)
Etsi sopivat jakokohdat niin, että jokaiseen palaan jää hyvin juuria ja nuoria lehtiä. (Kuva: Shutterstock)

Paloittelun voi tehdä käsin tai käyttää apuna veistä tai pientä sahaa. Kovakouraista repimistä on vältettävä, vaikka juuristo olisi tuuhea. Poista multaa mahdollisimman vähän.

Jakopala istutetaan omaan ruukkuun, joka on emokasvin ruukkua pienempi. Istutus tapahtuu samoin kuin mullanvaihdossakin; pohjalle salaoja ja multaa, jakotaimi asetetaan sopivaan syvyyteen ja ruukku täytetään mullalla. Tiukka juuripaketti mätänee helposti, joten multaa ei kannata tiivistää liiaksi. Myös kastelussa on oltava säästeliäs, jotta juuret eivät mätäne.

Jos jakotaimen lehdet pyrkivät nuutumaan, voi niitä sumuttaa usein ja laittaa latvuksen muovipussiin.

Valoa huonekasveille (kuva: Shutterstock)
Valoa huonekasveille (kuva: Shutterstock)

Muutamia kasveja voi lisätä rönsyistä. Muun muassa kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum), isosädekaisla (Cyperus involucratus) ja aaroninparta (Saxifraga stolonifera) ovat helppoja. Ananaskasveista voi irrottaa sivuruusukkeita istutettavaksi.

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20211_68031.jpg
Oletko kuullut valkoisesta mansikasta?
Kyllä, luit oikein. Valkoisesta mansikasta. Huolimatta kalpeasta ulkonäöstään, on se kypsänä varsin maukas ja muistuttaa maultaan perinteistä metsämansikkaa.
20234_77101.jpg
Kiinanpionien istuttaminen
Pioni on perennojen parhaimmistoa, joka ansaitsee paikkansa auringossa. Sijoita pioni paikkaan, josta sen suuret kukat nähdään ja täyteläinen tuoksu huomataan. Pioni sopii niin yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle kuin kohottamaan suurempien istutusryhmien arvokkuutta. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana. Komeat kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat muhkeita, yksinkertaiset kukat ovat herkempiä ja hienostuneempia – mutta kaikki pionit ovat upeita.
20227_70787.jpg
Hurmaavat kärhöt (Clematis)
Hehkuvat, isokukkaiset jalokärhöt ja herkän kauniit luonnonkärhöt kietovat puutarhanharrastajat helposti pauloihinsa. Kärhöjen kukkien väri vaihtelee vitivalkoisesta vaaleanpunaisen ja sinililan tai punalilan kautta siniseen tai sametin- tai purppuranpunaiseen. Ne sopivat niin moderniin puutarhaan kuin metsäpuutarhaan, viihtyvät maassa ja kasvavat ruukuissa – tai peräti amppeleissa. Kärhöjä voi yhdistää myös kesäkukkaistutuksiin.
202311_18788.jpg
Kuusiaita on hyvä näkösuoja
Kuusen aitataimia on hyvä istuttaa syksyllä. Kuusi eristää hyvin ääntä ja sitoo pölyä ja muita ilman epäpuhtauksia. Kuusiaita on pitkäikäinen ja helppohoitoinen, sille riittää yksi leikkaus vuodessa.
20238_79332.jpg
Herkuttele metsäsienillä
Sienimetsässä samoojia palkitaan joinakin syksyinä jopa runsaalla kädellä. Koriin on ehkä kertynyt kaikenlaisia metsäsieniä; haaparouskuja,karvarouskuja, kangassieniä... Mitäs niillä sitten tehdään?
20217_71469.jpg
Perinnekasvi: Akileija
Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) on yksi puutarhojen perinnekasveista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton