• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa

Tiina Painokallio
Päivitetty 02.06.2025
20222_76758.jpg

Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa. (Kuva: Shutterstock)

Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.

Suuremmat, ruusukkeina tai mätästävästi kasvavat kasvit voi mullanvaihdon yhteydessä jakaa 2–3 osaan ja istuttaa omiin ruukkuihinsa. Tällaisia ovat mm. viirivehkat (Spathiphyllum), nukkumatit (Maranta), tuonenkielo (Aspidistra elatior), flamingonkukat (Anthurium), anopinkielet (Sansevieria), nuokkupapinkaura (Billbergia nutans), paavalinkukka (Saintpaulia Ionantha-ryhmä), syyläkaktukset (Mammillaria), parsat (Asparagus) ja isopunasarja (Clivia miniata).

Puutuvavartisia huonekasveja sen sijaan ei yleensä voi monistaa jakamalla.

<p data-block-key="ktsfa">Etsi sopivat jakokohdat niin, että jokaiseen palaan jää hyvin juuria ja nuoria lehtiä. (Kuva: Shutterstock)</p>
Etsi sopivat jakokohdat niin, että jokaiseen palaan jää hyvin juuria ja nuoria lehtiä. (Kuva: Shutterstock)

Paloittelun voi tehdä käsin tai käyttää apuna veistä tai pientä sahaa. Kovakouraista repimistä on vältettävä, vaikka juuristo olisi tuuhea. Poista multaa mahdollisimman vähän.

Jakopala istutetaan omaan ruukkuun, joka on emokasvin ruukkua pienempi. Istutus tapahtuu samoin kuin mullanvaihdossakin; pohjalle salaoja ja multaa, jakotaimi asetetaan sopivaan syvyyteen ja ruukku täytetään mullalla. Tiukka juuripaketti mätänee helposti, joten multaa ei kannata tiivistää liiaksi. Myös kastelussa on oltava säästeliäs, jotta juuret eivät mätäne.

Jos jakotaimen lehdet pyrkivät nuutumaan, voi niitä sumuttaa usein ja laittaa latvuksen muovipussiin.

<p data-block-key="fs0l9">Muista tarjota valoa huonekasveille eri tavoin. (Kuva: Shutterstock)</p>
Muista tarjota valoa huonekasveille eri tavoin. (Kuva: Shutterstock)

Muutamia kasveja voi lisätä rönsyistä. Muun muassa kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum), isosädekaisla (Cyperus involucratus) ja aaroninparta (Saxifraga stolonifera) ovat helppoja. Ananaskasveista voi irrottaa sivuruusukkeita istutettavaksi.

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20238_82796.jpg
Hilkka eli mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)
Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.
20227_78923.jpg
Valitse oikea multa huonekasveille
Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen.
20238_82784.jpg
Juorut (Tradescantia) – Amerikkalaiset luonnonkasvit kodin vihreyteen
Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina.
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla.
Savimaa puutarhassa
Vesi seisoo ja sammal valtaa? Näin kunnostat savisen pihan nurmikon: asiantuntija vastaa
Miten kunnostan vanhan pihan nurmen, jossa savi puskee pintaan ja nurmi kasvaa huonosti? Varjopaikoilla on sammalta. Keväällä vesi lilluu pinnassa ja nurmella saa luistella. Kuivana aikana maa on kivikova.
Paprika kuuluu jokaiseen ruokapöytään
Paprikaa hyödynnetään erilaisissa ruuissa
Värikkäät kasvikset tukevat terveyttämme, sillä ne sisältävät hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita. Paprikat, rikastuttavat ruokavaliota ympäri vuoden mauillaan, väreillään ja raikkaudellaan – ja innokkaimmat viljelevät niitä itse. Esimerkiksi chilipaprikoiden kasvatus alkaa jo varhain kevättalvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton