Mansikan ongelma? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Mikä vaivaa kaksi vuotta sitten istuttamiani mansikoita? Jokin syö mansikan kypsyessä sen pinnan kuopalle kannan vierestä ja marja mätänee. Raakileet ovat ruskehtavia eivätkä kauniin hennon vihreitä. Myös alimmat lehdet ovat ihan kuivuneet ruskeiksi.
Onko asialle tehtävissä mitään?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Mansikat maistuvat monille kuoriaisille, jotka nakertaessaan marjaa aiheuttavat siihen vaurioita ja laatuongelmaa. Kuvan kuoriainen saattaisi olla vattukärsäkäs, tosin kuvasta ei oikein erota, onko sillä kärsää. Vattukärsäkäs munii vadelman lisäksi mansikan kukkanuppuihin ja sen torjunta-aika on keväällä juuri ennen kukintaa. Kotipuutarhassa käytettävissä olevat, pyretriinipohjaiset torjunta-aineet eivät tosin ole kovin tehokkaita.
Raakileitten rusehtava väri johtunee hankalista olosuhteista ja/tai härmäsienestä. Jos olot ovat heittelehtiviä, esimerkiksi hellepäivät ja viileät yöt tai ajoittainen kuivuus ja sitä seuraava runsas märkyys voivat häiritä mansikan kehitystä ja ilmetä kuvan kaltaisena oireena. Jos kasvusto on sateista jatkuvasti märkää, haittaa se myös mansikkaa aiheuttaen kehitysongelmia. Härmäsieni ei välttämättä heti näy laikkuina, mutta kuvassa olimme näkevinämme alkavaa harmaata rihmastoa. Ruskettuvat lehdet sopisivat myös sienitaudin oireeseen.
Härmäsientä torjutaan etukäteen pitämällä kasvusto ilmavana, taimivälit suurina ja huolehtimalla tasaisesta kastelusta. Kuivuudesta kärsivä mansikka saa tartunnan helposti. Tuholaisia torjutaan pitämällä rivivälit puhtaina rikkakasvustoista tai pitkästä heinikosta ja siistimällä penkin laitamat. Näillä toimilla vähennetään tuholaisten läsnäoloa mansikkamaan lähistöllä. Tärkeää on myös käyttää taimina tarkastettuja, puhtaita ja hyväkuntoisia taimia, sillä mansikka on kovin altis taudeille, jotka leviävät taimiaineiston mukana. Omista rönsyistä lisäämällä taudit valitettavan usein saavat kasvustosta otteen, sillä ajan oloon mansikat väistämättä haalivat mukaansa vaivoja. Aika ajoin mansikkapenkin paikkaa kannattaa vaihtaa (viljelykierto), sillä osa ongelmista voi säilyä maassa.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!