• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mehevät, makeat punajuuret

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20088_12710.jpg

Punajuuren käsittely kotona on yhtä helppoa kuin porkkanan. Tarvitset leikkuulaudan ja terävän veitsen. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle. Tämän jälkeen punajuuret ovatkin jo valmiita kattilaan, missä ne kypsyvät kiehuvassa vedessä itsekseen. Nyt syksyllä keittoajaksi riittää alle tunti, keskikokoisille noin 40 minuuttia.

Kastikkeeksi öljytilkka

Kuori pitää keiton ajan punajuuren värin ja ravintoaineet tallessa. Leikkaa jäähtyneistä punajuurista molemmista päistä pois siivut ja liu'uta kuori irti. Kuoriminen sujuu siististi, kun sujautat juuren muovipussiin. Jos kädet tai leikkuulauta värjäytyvät, ei hätää, vesiliukoisena väri lähtee vedellä huuhtoen.

Keitetyt punajuuret ovat herkkua sellaisinaan lämpimänä kasvislisäkkeenä. Klassinen tapa on tarjota lisänä sitruunavoivaahtoa, mutta nykyään voin tilalle on saatavana laadukkaita, pippurisia tai pähkinäisen aromikkaita kylmäpuristettuja öljyjä, joista mieleistään voi pirskauttaa punajuurelle.

Suikaloi tai soseuta ruokiin

Kypsät punajuuret valmiiksi keitettyinä jääkaapissa houkuttavat jatkojalostukseen. Niitä voi raastaa kasvislettuihin ja lindströminpihveihin. Niitä voi suikaloida kaalin joukkoon kattilaan ja saada kätevästi borssia. Soseutettuina punajuurista syntyy samettinen sosekeitto. Ja pieni määrä punajuurisosetta muuttaa perunamuusin tai risoton suloisen vaaleanpunaiseksi.

Paahda uunissa

Yksi upeimmista punajuuriruoista ovat uunissa paahdetut punajuurilohkot. Helpommin ruoanvalmistus ei juuri voisi sujua. Kuori punajuuret leikkuulaudalla ja paloittele lohkoiksi. Siirrä lohkot uunivuokaan ja pyöräytä niille käsin öljyä, suolaa, pippuria ja tilkka hunajaa. Valkosipuli ja timjami viimeistelevät maun täydelliseksi. Anna lohkojen paahtua uunissa itsekseen kypsiksi. Nauti piparjuurella maustetun ranskankermakastikkeen kanssa!

Marinadiin raakana

Aina punajuuria ei tarvitse kypsentää. Ne voi kuoria ja sen jälkeen joko viipaloida, suikaloida tai raastaa. Tämän jälkeen punajuuri kaipaa vain tilkan öljyä ja jotain hapokasta: viinietikkaa, sitruunaa, balsamicoa, omenaa tai puolukkaa. Mausteeksi voi rouhaista suolaa ja pippuria ja tehostaa makeutta ripauksella sokeria tai tilkalla hunajaa. Hienonnettu tuoreyrtti aateloi raakamarinadinkin. Kokeile minttua, salviaa tai rosmariinia.

Täyttä ravintoa

Ravitsemuksellisesti punajuuri lunastaa paikkansa ruokalautasella. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita, esimerkiksi kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaakin. Vitamiineja siitä saa mukavasti: beetakaroteenia, C- ja E- vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, joista etenkin punasolujen uudistajaa foolihappoa löytyy runsaasti. Juurikkaan kuitu on hyödyksi elimistölle. Vahva väri kertoo punajuuren bioaktiivisista aineista. Energiaa punajuuresta kertyy suunnilleen sama määrä kuin porkkanasta.

Lajikkeita on runsaasti...
Lajikkeita on runsaasti...

Ajankohtaisfaktaa:

  • Punajuurta viljellään Suomessa tänä vuonna noin 380 hehtaarin alalla. Viljelyala on vähentynyt reilussa kymmenessä vuodessa noin kolmanneksen verran.
  • Tämän vuoden satonäkymät punajuuresta ovat normaalit, paikoitellen jopa hyvät. Punajuurta riittää kattamaan kysynnän.
  • Koska punajuuri kylvetään keväällä myöhemmin kuin esimerkiksi porkkana, punajuuri ei kärsinyt kevään viileydestä yhtä paljon kuin porkkana. Tuholaisten kannalta kulunut kesä on ollut punajuurellle edellisvuotta helpompi.

Punajuuritorttu

Pohjaan

:


200 g (18 palaa) hapankorppuja


1 dl pullomargariinia


1 dl kuumaa vettä


Täytteeseen

:


1 punajuuri (keskikokoinen)


puolikas omena (tai yksi pieni omena)


pala purjon valkoista osaa (noin viiden sentin verran)


3 liivatelehteä


600 g (noin 6 dl) tuorejuustoa


1 tl sitruunamehua ja 1 - 2 rkl vettä


suolaa, mustapippuria


tilkka hunajaa


Koristeeksi

:


herneenversoja ja tuoretta timjamia

20088_12709.jpg

Hienonna hapankorput karkeaksi, tasaiseksi jauheeksi. Helpoiten tämä onnistuu paloitelluista hapankorpuista sähkökäyttöisellä kahvi- tai viljamyllyllä, mutta myös käsin isossa huhmaressa tai kaulimen tai puunuijan avulla minigrip-pussissa. Siirrä hapankorppumurska kulhoon ja sekoita joukkoon juokseva margariini ja kuuma vesi.
Leikkaa irtopohjavuokaan pohjan ja osin reunat peittävä pala leivinpaperia. Taputtele pohjalle hapankorppuseos ja siirrä vuoka jääkaappiin.
Kuori ja raasta hienoksi raasteeksi punajuuri ja omena. Hienonna purjo. Sekoita kasvikset keskenään. Anna liivatelehtien liota väljässä, kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Kuumenna sitruunamehu ja vesitilkka pieneen kattilaan ja liuota kuumaan nesteeseen puserretut liivatteet. Lisää liivateseos tuorejuustoon sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla juoksevaa hunajaa.
Yhdistä tuorejuustoseos kasvisraasteeseen. Levitä punajuuritäyte hapankorppupohjalle ja siirrä vuoka peitettynä jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Korista punajuuritorttu herneenversoin ja tuoreella timjamilla.

Tarjoa tee- tai kahvipöydässä. Punajuuritorttu sopii myös alkuruoaksi tai välipalaksi.
Vinkki: Hapankorppupohjan sijaan voit tehdä pohjan ruisvuokaleipäviipaleista. Leikkaa kuoret pois ja asettele pohjan peitoksi leipäviipaleita tiiviisti, paloiteltuina, kuin kokoaisit palapeliä.


Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201911_61370.jpg
Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi
Syksyllä sato kypsyy - mutta milloin on oikea aika kerätä satoa? Vihannesten sadonkorjuun aika on silloin, kun ne ovat tuleentuneet. Jos hallanvaara uhkaa, niin tuleentumista on mahdollista nopeuttaa poistamalla naatisto. Ensimmäisten kylmien öiden jälkeen on nimittäin paras alkaa sadonkorjuuseen; pakkanen vahingoittaa suurta osaa vihanneksista niin, ettei niitä kannata varastoida. Huom! Sadonkorjuuta ei pidä tehdä sateella.
20073_3935.jpg
Vadelman tuholaistorjunta
Vadelma (Rubus idaeus), vattu eli vaapukka on monivuotinen puolipensas. Ensimmäisenä vuonna kasvavat versot ja kukkasilmut kehittyvät. Toisena vuonna versot kukkivat ja marjovat, jonka jälkeen ne kuolevat. Marjat ovat yleensä punaiset, mutta myös kelta- ja valkomarjaisia lajikkeita on olemassa. Marjantuotantoon jalostetut vadelmalajikkeet on kehitetty eurooppalaisen ja amerikkalaisen vadelman risteytymistä. Viljelylajikkeet poikkeavat luonnonvadelmista versonnan, pidempien ja tanakampien versojen, suurempien kukkien ja marjojen, mutta miedomman aromin osalta.Vadelman tuholaisten luontaisia vihollisia ylläpitävät lehmus, tuomi, raita ja pähkinäpensas. Jos tuholaisia kuitenkin ilmestyy, on avuksi olemassa tehokkaita torjunta-aineita.
20238_82839.jpg
Kätevä akkulehtipuhallin syksyn pihatöihin
Puista putoavat lehdet ovat osa syksyn tunnelmaa, mutta niiden puhdistaminen pihasta on varsin työläs urakka. Perinteisellä haravalla lehtikerroksen siivoaminen vie paljon aikaa ja energiaa, etenkin jos kyseessä on hieman isompi alue. Uudet akkukäyttöiset lehtipuhaltimet ovat tehokkaita ja hiljaisia. Helppokäyttöisinä ja ergonomisina niillä saa piha-alueet nopeasti siistittyä kaikista lehdistä.
20142_38104.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.
20237_82618.jpg
Nauti kesän herkuista myös talvella - pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa
Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.
202112_74246.jpg
Moni selviäisi häiriötilan­teessa yli viikon käymättä kaupassa
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemän tutkimuksen mukaan, lähes kolmannes suomalaisista arvioi, että selviäisi häiriötilanteessa jopa yli viikon käymättä ruokakaupassa. Vuonna 2018 vain yhdeksän prosenttia arvioi kotivaransa riittävän yli viikon. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkimuksesta. Kotitalouksien varautuminen ja resilienssi -tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta suomalaiselta häiriötilanteisiin varautumisesta, niissä pärjäämisestä, auttamishalusta, luottamuksesta ja varautumisuskomuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton