• Etusivu
  • Kasvillisuus

Araukaria, tutummin huonekuusi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.11.2022
202211_80037.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kapteeni James Cook löysi pitsimäisillä viuhkaversoilla koreilevan kaunottaren Tyynen valtameren alueelta, Norfolkin ja Philipin saarilta, vuoden 1775 tienoilla. Ainavihannan havupuun lehdet ovat neulasmaiset ja oksat kasvavat säännöllisinä kiehkuroina. Araucaria-suku käsittää 18 lajia, joista suurimmalla osalla oksat muodostavat selviä kerroksia. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri kasveissa ja araukaria kukkii vasta hyvin suurikokoisena. Luonnossa araukaria kasvaa jopa 70 m korkeaksi puuksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle 1,5 metriseksi.

Huonekuusi ruukussa

Araukaria oli suosittu viileiden salien huonekasvi 1900-luvun alussa, mutta keskuslämmityksen myötä se vähitellen meni pois muodista. Viime vuosina viljely on yleistynyt hieman. Huonekuusi vie vähemmän tilaa kuin palmu ja se sopii pieneenkin asuntoon. Tavallista kuusta muistuttava huonekuusi on suosittu myös joulun aikaan pienenä joulupuuna.

Yleisin ruukussa kasvatettava laji on Norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla). Se on tyylikäs, ikivihreä havupuu, joka pääsee oikeuksiina yksittäiskasvina. Sen pehmeät oksat lähtevät rungosta 4–5 kappaleen kiehkuraisina ryhminä. Neulaset ovat pehmeät ja vaaleanvihreät, eikä araukaria varista niitä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Valoa araukaria tarvitsee runsaasti, mutta suorassa auringonpaisteessa tai paahteessa se ei saa olla. Kesäksi araukarian voi viedä ulos varjoisaan paikkaan. Lokakuusta alkaen se menestyy parhaiten viileässä (5–10 asteessa), liian lämpimässä paikassa neulaset kellastuvat ja varisevat pois. Jos kasvi on talvella normaalissa huoneenlämmössä, vaatii se ehdottomasti lisävaloa, sumutuksen mielellään päivittäin ja sijoituksen kauas lämpöpatterista. Kasvi pitää myös suihkussa käymisestä sekä korkeasta ilmankosteudesta.

Huonekuusen hoitaminen

Huonekuusta kastellaan kasvuaikana säännöllisesti, eikä se saa kuivua. Kesän aikana runsas kastelu tulee tehdä kalkittomalla vedellä eli esimerkiksi sadevedellä. Viileässä vedentarve on vähäisempää. Huonekuusta lannoitetaan niukasti parin viikon välein koko kasvukauden ajan.

Talvella kastelurytmi voi olla harvempi, mutta kasvualusta ei saa kuivua täysin. Liiallinen kastelu aiheuttaa alimpien kiehkuroiden putoamisen ja jäljelle jää kalju varsi, sillä uusia kiehkuroita ei kasva tilalle.

Multa vaihdetaan muutaman vuoden välein. 3–4 vuoden välein huonekuusen voi istuttaa suurempaan ruukkuun. Käytä kukkamultaa, johon on lisätty hieman hiekkaa sekä lekasoraa. Kuolleet, kellastuneet oksat voi leikata tai nyppiä myös aina pois.

Sopivissa olosuhteissa ja hyvällä hoidolla huonekuusi voi kasvaa parimetriseksi ja leveäksi puuksi. Kasvi on kuitenkin hyvin hidaskasvuinen. Lisääminen onnistuu siemenistä.

Huom. Älä koskaan leikkaa kasvin latvaa poikki, koska silloin se menettää symmetrisyytensä. Leikkaus ei myöskään edistä haaromista.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Huonekuusesta on juttua ja kuvia myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20203_63697.jpg
Ja paras pääsiäisruohon kylvöalusta on...
Pääsiäinen tulee ja joka vuotinen ruohon kylväminen. Toisena vuonna onnistuu, toisena ei – yleensä ei. Usein tulee myös uusia vinkkejä siitä, mihin kylvää rairuohot trendikkäästi. Tänä vuonna päätin kokeilla 5 eri kasvualustaa ja missä alustalla saisin ruohon itämään ja kasvamaan parhaiten.
201010_23503.jpg
Raikkautta salaateista
Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.
20224_77943.jpg
Onko ilmansuunnilla merkitystä kasveille? Asiantuntija vastaa
Tämä kysymys koskee ilmansuuntia, kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. Asun siis kerrostalossa ja ylimmässä kerroksessa (6. kerros kulmassa). Ilmansuunnat ovat: olohuone luoteeseen ja parveke luoteis- ja länsisuuntaan. Huoneessani voi hyvin vain traakki- eli lohikäärmepuu ja anopinkieli. Parvekkeella, joka on lasitettu, kasvaa kyllä tomaatit hyvin. Sisällä voin saada chilit hyvin kasvamaan. Tiedän lannoituksesta kyllä paljonkin. Onko ilmansuunnilla siis isokin merkitys? Tietääkseni on, mutta en tiennyt, että näin iso merkitys. Tiedosta kiitollinen.
20165_46600.jpg
Sähkötoiminen monitoimityökalu
Boschin AMW 10 on ensimmäinen sähkötoiminen monitoimityökalu puutarhakäyttöön. Se on trimmeri, pensasleikkuri ja korkean paikan oksasaha yhdellä kertaa ja sisältää näin kolme puutarhanhoidossa vaadittavaa tärkeää toimintoa yhdessä ja samassa laitteessa.
202211_80207.jpg
Pensaiden lehtien halkeamat? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä pensaita/puita rivitalon pihaan: katsura, pihajasmike, kärhöjä, humalaa ja köynnösvilliviiniä. Humalaan tulee reikiä ja on todennäköisesti humalayökkösen aiheuttamia, mutta mikä tekee näiden muiden lehtiin halkeamia? Haavat voivat olla mutkaisia ja teräviä, kuin leikattu lehden keskelle -lehden reunat ovat ehjät. Mitään paloja lehdestä ei ole pois eikä syöty. Tuholaisia en ole niissä nähnyt? Tekeekö lannoite, aurinko tai kastelu tällaisia vaurioita?
20233_81246.jpg
Indego robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Nurmikonleikkuu on kaikille tuttua puuhaa. Kesähelteellä pärisevän ruohonleikkurin työntely pitkin pihaa ei kuitenkaan ole kaikkein miellyttävintä tekemistä. Ajan voi onneksi käyttää muuhun robottiruohonleikkurin hoitaessa pihan siistimisen. Hiljainen ja älykäs robottileikkuri pitää nurmikon tasaisen lyhyenä koko kesän.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton