Miksi ison katajan oksat ruskettuvat? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Neulasten ruskettuminen voi johtua monistakin syistä vaikkapa mekaanisesta vauriosta juuristossa tai rungon tyvellä, mutta luultavimmin kuitenkin jostakin sienitaudista. Varma tunnistus vaatisi lähempää tarkastelua.
Alhaalta ylöspäin leviävä oire saattaisi johtua katajankaristeesta (Stigmina juniperina), joka on ilmateitse leviävä sienitauti. Se on helppo tunnistaa neulasten alapinnalla tummista, pistemäisistä itiöpesäkkeistä, joita muodostuu runsaasti. Ne asettuvat usein paririviin. Tartunta on voimakkainta katajan alaosassa, mutta leviää ylöspäin ja voi tappaa koko puun, jos tartunta on voimakas. Sairaat oksat kannattaa poistaa ja hävittää, jotta itiöiden määrää saadaan hillittyä. Kannattaa vilkaista myös vielä terveiden oksien alapinnoille, löytyykö itiöitä sieltä.
Toinen syy voisi olla katajanpihlajanruoste (Gymnosporangium cornutum), jonka toinen isäntäkasvi on pihlaja. Se on yleisin katajan ruostetaudeista.Tämä ruoste voi ruskettaa katajan oksia, mutta ei sitä läheskään aina tee. Tauti on harvemmin kohtalokas koko puulle, mutta pahassa tartunnassa yksittäiset oksat saattavat kuolla. Keväällä katajan oksiin muodostuu hyytelömäisiä, oransseja pesäkkeitä, joista se leviää eteenpäin ja siirtyy pihlajalle. Kun itiöpesäkkeet tyhjenevät, ne saattavat hävitä kokonaan tai muuttua huomaamattomammiksi, ruskeiksi laikuiksi. Koska pesäkkeet ovat näkyvissä vain lyhyen ajan, tunnistaminen saattaa olla silmämääräisesti hankalaa. Kuivuneet oksat kannattaa tässäkin tapauksessa poistaa.
Itse itiöt pitävät kosteudesta, mutta taudit tarttuvat usein kasvin kärsittyä esimerkiksi kuivuudesta. Näin saattaa käydä vaikkapa routa-aikaan, jolloin havukasvit haihduttavat, mutta eivät saa jäätyneestä maasta lisää kosteutta. Kevätkuivuus ja ahava (eli auringon paahde maan ollessa jäässä) pahentaa tilannetta. Jos keväällä sataa, helpottaa tilanne, sillä havukasvit pystyvät jonkin verran hyödyntämään sateista saamaansa kosteutta neulastensa kautta, vaikka maa olisikin vielä jäässä.
Leviämistapansa ja elinkaarensa vuoksi katajan sienitauteja on vaikea torjua. Katajaa kiusaavat sienitaudit eivät onneksi joka vuosi esiinny yhtä runsaina.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!