Asiantuntija vastaa: Mikä voisi olla syynä tuijien ruskettumiselle?

Tuijien ruskettuminen voi alkaa huomaamattomasti oksien kärjistä – oikea diagnoosi ajoissa voi estää taudin tai muun ongelman leviämisen muihin taimiin. (Lukijan kuva, osana kysymystä.)
Istutin muutama vuosi sitten kartiotuijia aitaan. Taimet olivat aika isoja, noin metrin korkuisia avojuurisia taimia ja ne lähtivät alkuun todella hyvin kasvuun. Ensimmäisen kahden vuoden aikana ne kasvoivat noin metrin lisää pituutta. Maaperä on hyvin vettä läpäisevää, muutaman metrin päässä aidasta kulkee jopa salaoja. Viime kesänä, loppukesällä yksi tuija alkoi yllättäen vähitellen ruskettumaan ja lopulta meni lähes kokonaan ruskeaksi. Tänä kesänä muutama muukin taimi on alkanut muuttua rusehtavaksi. Ruskettuminen alkaa oksien ja latvan kärjistä ja etenee sieltä laajemmalle taimeen. Kuvassa näkyy tuija, jossa ruskettuminen on vasta alkanut ja toinen, joka on jo pahemmin kärsinyt.
Mikä voisi olla syynä tuijien ruskettumiselle, onko kyseessä jokin sienitauti vai jokin muu tekijä? Jos kyse on sienitaudista tai vastaavasta, onko jokin torjunta-aine, joka voisi auttaa ongelmaan?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Tuijien oireet viittaavat ennemminkin kuivuuteen kuin sienitautiin. Viime kesä oli kuiva, joten tuijat ovat kärsineet kuivuudesta vähintäänkin viime vuonna, mutta mahdollisesti jo edellisellä kasvukaudella.
Koska aidan täydennykseksi istutetut tuijat ovat aloittaneet kasvunsa hyvin, ne ovat voimistuneet ja saattaneet sinnitellä yllättävän pitkään ennen kuin ongelma näkyy ulospäin. Onkin aika tyypillistä, että kun havupuiden vaurio huomataan, se onkin jo peruuttamaton. Tuon vähemmän vaurioituneen puun neulaset näyttävät sen verran himmeiltä, että sekin on valitettavasti varmaankin menetetty.
Aidan vanhemmat puut sen sijaan voinevat vielä hyvin. Niillä on jo ikänsä puolesta vankemmat juuret ja ne ovat siksi pärjänneet kilpailussa niukista resursseista uudempia paremmin. Siitä huolimatta, vaikka monin paikoin kesä on ollut sateinen, kannattaa tarkistaa, että niillä on riittävästi kosteutta pintamaata syvemmällä. Se tapahtuu siten, että kuopaistaan maata latvuksen vierestä parinkymmenen sentin syvyydeltä ja tunnustellaan kosteustilannetta.
Läpäisevän maan vuoksi saattaa olla paikallaan ottaa tavaksi kastella tuija-aitaa kuivina kausina. Kastelussa on tärkeää antaa niin paljon vettä kerrallaan, että maa kastuu koko juuristoalueen syvyydeltä. Pelkän pintamaan kastelusta ei ole mitään hyötyä. Ei myöskään riitä, että kastellaan vain rungon viereen tai latvuksen alueelle. Tuijilla on leveät juuret ja tehokkain hiusjuuristo on uloimpana.
Kastelun jälkeen tarkistetaan, että kosteutta riittää syvällä maassa. Syvälle kastelu on tärkeää siksikin, että näin ohjataan juurten kasvua alaspäin. Jos vain pintamaa kastuu, juuret hakeutuvat pintaan ja ovat jatkossakin erityisen herkkiä kuiville kausille.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa

Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa

Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa

Miten estetään sananjalan leviäminen?

Mistä madosta on kysymys ja miten pääsee eroon? Asiantuntija vastaa
