MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Astiataimina havupuita voi koko maassa istuttaa koko sulan maan ajan. Astiataimen merkitys on siinä, että kasvilla on jo kunnolliset juuret, joiden avulla se selviytyy istutuksesta hyvin, kunhan juuripaakkua ei rikota. Silloin kyse on vain siirrosta toiseen kasvupaikkaan ja kasvu jatkuu häiriintynättä. Tietenkin edellytyksenä on, että kaikki muut kasvupaikan valintaan sekä hyvän istuttamisen, kastelun ja kasvualustan laadun edellytykset täyttyvät. Samoin puulajin on oltava pohjoiseen oloihin soveltuva.
Mikäli astiaa poistettaessa huomaat, että juuret ovat alkaneet kiertyä purkin pohjalle tai paakun reunoille, ne kannattaa oikoa tai leikata auki. Muuten kiertyminen jatkuu ja kasvaessaan juuret ikään kuin hirttäytyvät itseensä. Se lyhentää kasvin ikää oleellisesti.
Kasvatuspellosta nostetaan juurihoidettuja paakkutaimia keväisin ja syksyisin, kun kasvit ovat lepotilaisia. Ne on myös istutettava saman tien.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!